Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία στις 2 Απριλίου- Από την αρχή της κρίσης χάθηκαν 12.000 θέσεις εργασίας

27 Φεβρουάριου 2009 Σχόλια
  • Δραματική επιδείνωση παρουσιάζουν οι απολύσεις τον μήνα Φεβρουάριο, πιστοποιώντας με τον χειρότερο τρόπο την έλευση των συνεπειών της χρηματοοικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ κατέγραψε τον Φεβρουάριο 4.136 απολύσεις, ενώ υπολογίζει ότι από την έναρξη της κρίσης έχουν χαθεί πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστική του προβλήματος είναι η θέση της ΓΣΕΕ πως «η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά ημέρα με την ημέρα». Και όλα αυτά προτού φθάσουμε στο μέσον της άνοιξης, περίοδο κατά την οποία αναμένεται να φανούν οι διαστάσεις της κρίσης και οι επιπτώσεις του προβλήματος στον τουρισμό, δηλαδή σε έναν κλάδο με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά απασχόλησης.
ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία στις 2 Απριλίου- Από την αρχή της κρίσης χάθηκαν 12.000 θέσεις εργασίας

Δραματική επιδείνωση παρουσιάζουν οι απολύσεις τον μήνα Φεβρουάριο, πιστοποιώντας με τον χειρότερο τρόπο την έλευση των συνεπειών της χρηματοοικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ κατέγραψε τον Φεβρουάριο 4.136 απολύσεις, ενώ υπολογίζει ότι από την έναρξη της κρίσης έχουν χαθεί πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστική του προβλήματος είναι η θέση της ΓΣΕΕ πως «η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά ημέρα με την ημέρα». Και όλα αυτά προτού φθάσουμε στο μέσον της άνοιξης, περίοδο κατά την οποία αναμένεται να φανούν οι διαστάσεις της κρίσης και οι επιπτώσεις του προβλήματος στον τουρισμό, δηλαδή σε έναν κλάδο με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά απασχόλησης.

Το πρόβλημα της απασχόλησης και της διαρκούς διαρροής των θέσεων εργασίας συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η προκήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας στις 2 Απριλίου. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Ι.Παναγόπουλος , περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, επέρριψε ευθύνες στους εργοδότες, «οι οποίοι,παρά τις διακηρύξεις των οργανώσεών τους, προχωρούν σε καταχρηστικές και παράνομες απολύσεις» ενώ ο γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Κ.Πουπάκης υπογράμμισε πως «θα πρέπει οι εργοδότες να μαζευτούν» και ζήτησε «να συνεισφέρουν σε αυτό τα αρμόδια υπουργεία».

Την εικόνα που εμφανίζει η αγορά τους τελευταίες μήνες καταγράφουν τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Μόνο μέσα στον Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν 4.136 απολύσεις, 180 διαθεσιμότητες και 774 υποχρεωτικές άδειες. Ενδεικτικό της επιδείνωσης είναι το γεγονός ότι τον Ιανουάριο είχαν ανακοινωθεί 1.528

χαμένες θέσεις και 140 διαθεσιμότητες. Επίσης τα στοιχεία της ΓΣΕΕ αναφέρουν για τον μήνα Νοέμβριο 3.000 χαμένες θέσεις εργασίας και 840 διαθεσιμότητες, τον Δεκέμβριο 3.348 χαμένες θέσεις εργασίας και 890 διαθεσιμότητες. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στους κλάδους της βιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας, του εμπορίου και των κατασκευών, ενώ γεωγραφικά οι απολύσεις εντοπίζονται κυρίως στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, στη Θράκη, στην Πελοπόννησο και στην Αττική.


Απεργία εκδηλώνεται σήμερα στην Cosmote με αίτημα την ανάκληση δύο απολύσεων, αλλά και την τροποποίηση του κανονισμού προσωπικού και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Σε δύο απολύσεις εργαζομένων προχώρησε και η διοίκηση της εταιρείας Forthnet επειδή - όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της- κίνησαν τις νόμιμες διαδικασίες ίδρυσης σωματείου. Η Συνομοσπονδία ζητεί την ανάκληση των απολύσεων.

Πηγή Το βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης