Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το Άγιο Πνεύμα, τα νωπά και ευαλλοίωτα προιόντα, οι ρυθμίσεις και o βάσιμος λόγος

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το Άγιο Πνεύμα, τα νωπά και ευαλλοίωτα προιόντα, οι ρυθμίσεις και o βάσιμος λόγος
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.


Αν και ο καιρός προσπαθεί να μας θυμίσει ότι έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι, δυστυχώς η ΑΑΔΕ και το Υπ. Εργασίας δεν λένε να χαλαρώσουν λίγο. Οι ειδήσεις πολλές και η βιομηχανία των εγκυκλίων σε πλήρη λειτουργία. Λες και δουλεύουν τριπλοβάρδια εκεί στα υπουργεία.

Εκτός όμως από τις εγκυκλίους, η ΑΑΔΕ ξεκίνησε (όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει στους ετήσιους προγραμματισμούς της)  να δημοσιεύει χρηστικά εγχειρίδια, γραμμένα με απλά λόγια, τα οποία έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους πολίτες (φορολογούμενους) να κατανοήσουν ορισμένες πτυχές του φορολογικού μας συστήματος.

Την εβδομάδα που πέρασε δημοσιεύθηκαν τα εξής εγχειρίδια: 
Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Το εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ
Χρηστικός οδηγός για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από την ΑΑΔΕ (Και σε ηχογραφημένη μορφή)
Τέλος επιτηδεύματος: Εγχειρίδιο ερωταπαντήσεων από την ΑΑΔΕ
Εγχειρίδιο απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα που αφορούν στα Νομικά Πρόσωπα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα
Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο) Έντυπο Ν

Σήμερα είναι όμως η εορτή του Αγίου Πνεύματος και δεν είμαι σίγουρος ότι όλοι γνωρίζουν τι ακριβώς γιορτάζει η ορθοδοξία την ημέρα αυτή.  Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή. Εορτάζεται πάντοτε ημέρα Δευτέρα, 51 μέρες μετά από το Πάσχα. Την πεντηκοστή (μια ημέρα πριν) δώδεκα γλώσσες που θύμιζαν φωτιά κατέβηκαν από τον  ουρανό και μπήκαν στο σπίτι όπου βρίσκονταν οι Απόστολοι. Κάθε μία από τις γλώσσες στάθηκε πάνω από το κεφάλι του κάθε Απόστολου. Κατά τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, με αυτές τις πύρινες γλώσσες πήρε μορφή το Άγιο Πνεύμα. Οι πύρινες γλώσσες συμβολίζουν ότι Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα είναι ομοούσιοι και αφετέρου ότι το κήρυγμα των Αποστόλων έχει διπλή ενέργεια, όπως η φωτιά. Το Άγιο Πνεύμα, λοιπόν, στάλθηκε για να φωτίσει τους Αποστόλους και να δυναμώσει το έργο τους.
Έπειτα από την επιφοίτηση, οι Απόστολοι βγήκαν από το υπερώο και άρχισαν να κηρύττουν στους Ιουδαίους που βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, μιλώντας στον καθένα στη γλώσσα του «για τα θαυμαστά έργα του Θεού».

Για το πως αμείβεται η ημέρα αυτή σε όσους εργαστούν, δείτε την σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ: ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος ή το αναλυτικό άρθρο του κόμβου: Η εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Τώρα μην με ρωτήσετε εάν Άγιο Πνεύμα θα πρέπει να φωτίσει τους αρμοδίους εκεί στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, γιατί δεν θα μπορέσω να απαντήσω.
Την Παρασκευή δημοσιεύθηκε εγκύκλιος του συγκεκριμένου υπουργείου η οποία προέβλεπε την αναστολή έως 30.9.2019 των προστίμων που προβλέπει ο νόμος 4492/2017 για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα. Λίγες ώρες μετά, με ορθή επανάληψη της εγκυκλίου διορθώνεται σχεδόν όλο το κείμενο και με τη διόρθωση αναστέλλεται και η υποχρέωση καταχώρισης των τιμολογίων στη σχετική πλατφόρμα έως την ίδια ημερομηνία. (Δείτε τι ακριβώς προβλέπει η εγκύκλιος
: Διευκρινιστική εγκύκλιος σε συνέχεια της υπ' αριθ. 140/50665/14-03-2019 Διευκρινιστικής εγκυκλίου για την εφαρμογή της υπ' αριθ. 80/26402/08-02-2019 Κοινής Υπουργικής Απόφασης).
Θα πιστέψω ότι το Άγιο πνεύμα επιφοίτησε του ιθύνοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όταν καταργήσουν την αχρείαστη αυτή υποχρέωση μαζί με την πλατφόρμα. 

Μικρή αναστολή είχαμε όμως και για την αναβάθμιση της πλατφόρμας ΕΡΓΑΝΗ σε ό,τι αφορά στο βάσιμο λόγο καταγγελίας της σύμβασης. Αναφέρομαι φυσικά στη γνωστή πλέον διάταξη του άρθρου 48 του νόμου 4611/2019.  Σύμφωνα με την εγκύκλιο 26100/98/07-06-2019 στο έντυπο Ε6, ο βάσιμος λόγος καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου θα επιλέγεται από λίστα τιμών σύμφωνα με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας μας ως εξής:
«1. Ικανότητα εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας,
2. Συμπεριφορά του εργαζομένου και
3. Λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.»
Η αναβάθμιση σύμφωνα με ανακοίνωση μέσω της σχετικής ιστοσελίδας θα γίνει την Τετάρτη 19.6.2019


Το Άγιο Πνεύμα φαίνεται ότι έχει φωτίσει εδώ και καιρό ορισμένους δικαστές του ΣτΕ. Μετά την γνωστή απόφαση για την παραγραφή, οριστική λύση και στο θέμα της παραγραφής των εκπρόθεσμων δηλώσεων εισοδήματος με βάση το άρθρο 84 του προϊσχύοντος ΚΦΕ (ν.2238/1994), δίνει η απόφαση ΣτΕ 732/2019 που δημοσίευσε ο κόμβος την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτικά το ΣτΕ κατέληξε στα ακόλουθα
:

- Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεως εντός της κατ' άρθρον 84 παρ. 1 του ν. 2238/1994 προθεσμίας πενταετούς παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον οικείο φόρο ισχύει κατ' αρχήν η προβλεπόμενη στη διάταξη αυτή (84 παρ. 1) πενταετής προθεσμία παραγραφής από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης. Σε περίπτωση, όμως, που η εκπρόθεσμη δήλωση υποβληθεί κατά το τελευταίο έτος της ως άνω πενταετούς προθεσμίας παραγραφής, τότε, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 84 παρ. 5 εδάφιο β του ν. 2238/1994, το δικαίωμα του Δημοσίου να κοινοποιήσει το φύλλο ελέγχου παραγράφεται μετά την πάροδο τριετίας από τη λήξη του έτους υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

- Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεως μετά την πάροδο της προθεσμίας πενταετούς παραγραφής του άρθρου 84 παρ. 1 του ν. 2238/1994, το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλου ελέγχου παραγράφεται κατ’ αρχήν μετά την πάροδο τριετίας από τη λήξη του έτους υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, κατ' ανάλογη εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 84 παρ. 5 εδάφιο β του ν. 2238/1994, με ανώτατο, ωστόσο, χρονικό όριο παραγραφής την οριζόμενη στο άρθρο 84 παρ. 5 εδάφιο α του ν. 2238/1994 προθεσμία των δεκαπέντε ετών από τη λήξη της προθεσμίας για την επίδοση της δήλωσης.
[Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ : Η προθεσμία παραγραφής της εκπρόθεσμης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 2238/1994 - Δίκη πιλότος ]

 

Είπαν : Οι περισσότεροι άνθρωποι υπερεκτιμούν τι μπορούν να κάνουν μέσα σ’ έναν χρόνο και υποτιμούν τι μπορούν να κάνουν σε δέκα χρόνια.„
Bill Gates


 Ρύθμιση οφειλών στη φορολογική διοίκηση

Αναλυτικές οδηγίες για την υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς την φορολογική διοίκηση περιέχει η εγκύκλιος  Ε.2109/2019 η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Υπενθυμίζω ότι, η αίτηση μπορεί να γίνει μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου σύμφωνα μετά την παράταση που δόθηκε με την
Α.1210/2019.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένοι από τους λόγους απώλειας της ρύθμισης. Όσοι λοιπόν δεν θέλουν να χάσουν την ρύθμιση θα πρέπει να  μην αμελήσουν να καταβάλλουν 2 συνεχόμενες δόσεις, θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ (δικαιολογείτε και μια μικρή καθυστέρηση 3 μηνών), αλλά θα πρέπει επίσης να μην υποπέσουν δεύτερη φορά στις ακόλουθες παραβάσεις που προβλέπουν
τα άρθρα 54 και 58Α του ΚΦΔ:
Δηλαδή να μην
:
- παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών,
- εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές,
- εκδίδει δελτία και αποδείξεις από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών - Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.).
- δεν εκδίδει λογιστικά αρχεία ή εκδίδει ή λαμβάνει ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α.
- διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης.
Αν έχετε σκοπό λοιπόν να μπείτε στην ρύθμιση και να την κρατήσετε, θα πρέπει να είστε φρόνιμοι.....


Την απόφαση μπορείτε να την δείτε εδώ και βέβαια όλες τις πληροφορίες για τις ρυθμίσεις των οφειλών μπορείτε να τις βλέπεται πάντα εδώ.

 

 S.O.S  - Επισημάνσεις

Αρκετές ήταν και οι επισημάνσεις που δημοσίευσε ο κόμβος την περασμένη εβδομάδα και θεωρώ ότι πρέπει να τις μελετήσετε.

Δωρεά χρημάτων από φορολογικό κάτοικο εξωτερικού

Πατέρας, φορολογικός κάτοικος εξωτερικού (Η.Π.Α.), με ελληνική υπηκοότητα υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα ως κάτοικος εξωτερικού. Θέλει να δωρίσει ένα χρηματικό ποσό στην κόρη του που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος (έχει κι αυτή ελληνική υπηκοότητα).
Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την εν λόγω δωρεά;


  Η μείωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 1.6.2019

Ο ΕΦΚΑ δεν έχει εκδώσει ακόμη εγκύκλιο, ωστόσο οι αλλαγές ισχύουν και θα πρέπει να ενημερώσετε τα προγράμματα της μισθοδοσίας.


  (Upd) Δωρεάν παραχώρηση τμήματος κύριας κατοικίας από γονέα σε τέκνο και αντίστροφα

Εκτός από τη δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας από ανιόντες ή κατιόντες, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης μόνο ενός μέρους της κατοικίας. Στη σχετική επισήμανση  (σ.σ. είναι επικαιροποιημένη) αναφερόμαστε σε όσα ισχύουν για τη δωρεάν παραχώρηση μέρους της κατοικίας, καθώς και στην πρακτική απεικόνισή της στα φορολογικά έντυπα. Πολλοί μπορεί να διαφωνούν, ωστόσο οι διατάξεις πλέον είναι πιο ξεκάθαρες.


  Εισφορές ΕΤΕΑΕΠ λόγω εκκαθάρισης: Λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση

Όπως είναι γνωστό, στις 8.3.2019 αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια με την εκκαθάριση των εισφορών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π για τα έτη 2017 και 2018. Ένα ερώτημα που τίθεται από τους επαγγελματίες είναι ποιος είναι ο ορθός λογιστικός και φορολογικός χειρισμός των εν λόγω ασφαλιστικών εισφορών


  Ερμηνεία της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

Για περισσότερη κατανόηση των άρθρων της Σύμβασης αυτής προσπαθήσαμε να αποδώσουμε στην απλή δημοτική το περιεχόμενο των άρθρων της. Ένα-ένα χωριστά. Παρακάτω, μετά το τέλος του κειμένου της Σύμβασης αυτής θα βρείτε και ένα αναλυτικό ευρετήριο για την εύκολη ανίχνευση-εύρεση των θεμάτων που σας απασχολούν. Η τελευταία στήλη του ευρετηρίου παραπέμπει στο άρθρο της Σύμβασης π.χ. «ενοίκια» υπάρχουν στα άρθρα 7 και 8 της Σύμβασης.  Φορολογική αντιμετώπιση της μηνιαίας αποζημίωσης σε διανομείς (delivery)

'Όταν οι εργαζόμενοι διανομείς χρησιμοποιούν μοτοποδηλάτο ή μοτοσυκλέτα δικής τους ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής, δικαιούνται από τον εργοδότη τους μηνιαία αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του μοτοποδηλάτου ή της μοτοσυκλέτας τους ποσού ίσου τουλάχιστον προς το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του νομοθετικά καθορισμένου κατώτατου μισθού ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης.
Δείτε στην σχετική επισήμανση αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αποζημίωση αυτή.


  Η φορολόγηση αναδρομικών αποδοχών και συντάξεων των δικαιούχων των άρθρων 10 έως και 15 του ν.4575/2018 και η απεικόνισή τους

Μετά τις αλλαγές που επήλθαν με τον ν.4607/2019 έπρεπε να σταλεί καινούργιο αρχείο βεβαιώσεων. Στους περισσότερους ενστόλους εν ενεργεία στάλθηκε αρχικά βεβαίωση η οποία μετέφερε το ποσό στον κωδικό 617, χωρίς όμως να έχει αφαιρέσει τον παρακρατούμενο φόρο. Στην συνέχεια υποβλήθηκε αρχείο το οποίο ορθά απεικόνιζε το ποσό μετά την αφαίρεση του φόρου στον κωδικό 617 και χωρίς να απεικονίζεται ο παρακρατούμενος φόρος σε κάποιον κωδικό. Όσοι είχαν υποβάλλει φορολογική δήλωση πριν την ψήφιση του νόμου, αλλά και όσοι υπέβαλλαν πριν την διόρθωση των βεβαιώσεων θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

 

Είπαν : Πάντα κάνω αυτό που δεν μπορώ να κάνω, με σκοπό να διαπιστώσω αν μπορώ να το κάνω.„
Πάμπλο Πικάσο


 

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Τουλάχιστον 9.000.000 άνθρωποι έχουν γενέθλια την ίδια μέρα με εμάς.

 

 ■ Διάλειμμα  πρώτο

Περίεργες εφευρέσεις που θα σας λύσουν τα χέρια


Πίτσα χωνάκι.
Για άμεσο μέτρημα, αφού φάτε την πίτσα όμως...


Πόρτα που γίνεται τραπέζι για πινγκ πονγκ.


Ομπρέλα για το κατοικίδιο σας.Πάλι για πίτσα. Κόβουμε και σερβίρουμε άμεσα.Κάδρα για γωνίες.
Ομπρέλα για όλο το σώμα. ⥢⥤

 

 Λοιπές φορολογικές και άλλες σημαντικές αποφάσεις   

 

Η απόφαση για το ψηφιακό Μητρώο Επιβατικών Ιδιωτικής χρήσης (Μία ακόμη πλατφόρμα ....)
 

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (Υπ.Υ.ΜΕ) τηρείται ψηφιακό Μητρώο Επιβατικών Ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχημάτων με οδηγό, στο οποίο καταχωρούνται και τηρούνται όλα τα στοιχεία των Ε.Ι.Χ. οχημάτων που εκμισθώνονται με οδηγό, και των οδηγών τους, των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης, που ασκούν ως κύρια οικονομική δραστηριότητα αυτή της μεταφοράς επιβατών, σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του ν.4530/2018, των σχετικών συμβάσεων και των στοιχείων κυκλοφορίας ενός εκάστου των συμβεβλημένων οχημάτων με τους ως άνω φορείς  ηλεκτρονικής  διαμεσολάβησης.
Η εφαρμογή του Μητρώο της παρ. 10 του άρθρου 13 και του άρθρου 20 του ν.4530/2018 τίθεται σε λειτουργία με τη θέση σε ισχύ της απόφασης. Ειδικώς, οι ήδη αδειοδοτημένοι, κατά τη δημοσίευση της απόφασης, φορείς ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης για την ενοικίαση Ε.Ι.Χ., με οδηγό, οφείλουν να καταχωρίσουν τα στοιχεία της παρ. 5 του άρ. 13 και τα λοιπά απαραίτητα στοιχεία εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) μηνών από την προσθήκη νέας καρτέλας και των απαραίτητων ηλεκτρονικών δικαιολογητικών εγγράφων από τη Δ/νση Επιβατικών Μεταφορών του Υπ.Υ.ΜΕ.

Οι οντότητες, για την τήρηση των απαραίτητων για τη λειτουργία του Μητρώου στοιχείων, είναι οι κάτωθι:
• Τα Ε.Ι.Χ. οχήματα που εκμισθώνονται, κατά την κείμενη νομοθεσία, με οδηγό.
• Οι οδηγοί Ε.Ι.Χ. οχημάτων.
• Οι φορείς διαμεσολάβησης για την εκμίσθωση Ε.Ι.Χ. οχημάτων με οδηγό: Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσία ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης για την ενοικίαση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, Ε.Ι.Χ. οχημάτων με οδηγό, και απαιτείται σχετική αδειοδότηση από το Υπ.Υ.ΜΕ.
• Οι εκμισθωτές Ε.Ι.Χ. οχημάτων με οδηγό: Τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, όπως ορίζονται στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και εταιρείες και συνεταιρισμοί Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων, που έχουν συσταθεί σύμφωνα το άρθρο 87 του ν. 4070/2012.
• Οι σχέσεις συνεργασίας φορέων διαμεσολάβησης με εκμισθωτές Ε.Ι.Χ. οχημάτων με οδηγό.
• Οι σχέσεις συνεργασίας φορέων διαμεσολάβησης με Ε.Ι.Χ. οχήματα που εκμισθώνονται με οδηγό.
• Οι σχέσεις εκμίσθωσης των Ε.Ι.Χ. οχημάτων με οδηγό, με τον εκάστοτε μισθωτή.
• Η δραστηριότητα του Ε.Ι.Χ. οχήματος με οδηγό, όπως προκύπτει από τις συναφθείσες συμβάσεις ενοικίασης.
• Οι συμβάσεις ενοικίασης των Ε.Ι.Χ. οχημάτων με οδηγό, που καταρτίζονται μεταξύ του εκμισθωτή και μισθωτή.

Η απόφαση : 43618/1925/2019 Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για τη δημιουργία, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση του ψηφιακού Μητρώου του άρθρου 18 και των ηλεκτρονικών εφαρμογών των άρθρων 13 και 20 του ν. 4530/2018 (Α’ 59)Αποζημίωση απόλυσης - Επίδομα Στέγασης - Ενίσχυση οικογενειών θανόντων από φυσικά φαινόμενα - Παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία

1. Με το άρθρο 51 του κοινοποιούμενου νόμου, μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 10 του άρθρου 38 του ν. 4387/2016 προστίθεται εδάφιο σύμφωνα με το οποίο από 1.7.2019 οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ο αντίστοιχος φόρος της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013 κατατίθενται από τους εργοδότες μέσω λογαριασμού πληρωμών και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από τον οικείο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών και του Δημοσίου.

2. Με το άρθρο 78 του κοινοποιούμενου νόμου, στο άρθρο 3 του ν. 4472/2017 προστίθεται παράγραφος 4 σύμφωνα με την οποία το Επίδομα Στέγασης της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου και νόμου δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν κατάσχεται εις χείρας του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται για τον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018.

3. Με το άρθρο 80 του κοινοποιούμενου νόμου, στην παράγραφο 3 του άρθρου 18 του ν. 2768/1999 προστίθεται εδάφιο σύμφωνα με το οποίο η καταβαλλόμενη έκτακτη οικονομική βοήθεια στις οικογένειες θανόντων από φυσικά φαινόμενα δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

4. Με το άρθρο 81 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) από 1.1.2019 και εξής (σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης αυτής), ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και δεν φορολογούνται, συνεπώς δεν υπάγονται και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, καθώς σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης, η χορήγησή τους δεν αποσκοπεί στην κάλυψη των δαπανών διαβίωσης ενός ατόμου, αλλά στην κάλυψη των αναγκών που οφείλονται πρωταρχικά στην αναπηρία τους και προκύπτουν εξαιτίας αυτής. Το ποσό των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν κατάσχεται εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Η απόφαση :  Ε.2105/2019Φορολογική μεταχείριση ιδιωτών μεταφραστών του Υπουργείου Εξωτερικών

ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο προκύπτει ότι οι διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου προς τις οποίες οι ιδιώτες μεταφραστές παρέχουν υπηρεσίες μέσω της Μ.Υ. του ΥΠΕΞ, όπως και η ίδια η Μ.Υ. του ΥΠΕΞ εντάσσονται στη γενικότερη έννοια του Δημόσιου τομέα όπως αυτός αναλύθηκε στην παρ.2 της παρούσας. Κατά συνέπεια, για τους ιδιώτες μεταφραστές του ΥΠΕΞ οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες μέσω της Μ.Υ. του ΥΠΕΞ σε Υπηρεσίες του Δημοσίου, δύνανται να εφαρμοσθούν οι διατάξεις της περίπτωσης στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013, υπό την επιφύλαξη της τήρησης και των υπόλοιπων προϋποθέσεων που ορίζουν οι διατάξεις αυτές, και στην περίπτωση αυτή οι εν λόγω μεταφραστές θεωρείται ότι παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς ένα (1) νομικό πρόσωπο, ήτοι το Ελληνικό Δημόσιο, ανεξαρτήτως του αριθμού των Υπηρεσιών του Δημοσίου προς τις οποίες εξέδωσαν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του ν.4308/2014 παραστατικά.»

Η απόφαση :  Ε.2103/2019
Φορολογική μεταχείριση ιδιωτών μεταφραστών του Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες μέσω της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ σε Υπηρεσίες του ΔημοσίουΦορολοταρία: Αλλαγές στο πλήθος των λαχνών για τις κληρώσεις

Με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, επήλθαν μία σειρά από βελτιώσεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για το πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων (φορολοταρία).

Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι οι παρακάτω:

• Ο προσδιορισμός του πλήθους των λαχνών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του κάθε φορολογούμενου γίνεται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε αφενός να επιβραβεύεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση των Ηλεκτρονικών Μέσων Πληρωμής, αφετέρου να αυξάνονται οι πιθανότητες για έναν μέσο καταναλωτή, που κάνει συναλλαγές με πλαστικό χρήμα μέχρι και €1.000 το μήνα, να είναι ένας από τους τυχερούς.

• Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων, σε συνδυασμό με τις ως άνω αλλαγές, ορίζεται ότι κάθε συμμετέχων μπορεί να αναδειχθεί τυχερός μέχρι δύο φορές μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Η απόφαση :  Α.1167/2019Τροποποιήσεις στην απόφαση για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Η απόφαση :  1922/2019
Η κωδικοποιημένη απόφαση  : 4796/2018 Πλήρης εφαρμογή του μέτρου «Μεταφορικό Ισοδύναμο» (Μ.Ι.) στις ωφελούμενες μονάδες (επιβάτες)» Η ΡΑΕ και τα στοιχεία που στέλνει στην ΑΑΔΕ για τον ΕΦΚ του Φυσικού αερίου

Με την απόφαση αυτή καθορίζονται τα στοιχεία που διαβιβάζονται στις αρμόδιες Ελεγκτικές Υπηρεσίες Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) καθώς και η συχνότητα και ο τρόπος διαβίβασής τους, στο πλαίσιο επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο φυσικό αέριο

Η απόφαση :  Α.1217/2019Διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ΕΦΚ, του ΦΠΑ και λοιπών επιβαρύνσεων του φυσικού αερίου κατά την παράδοση αυτού προς κατανάλωση

Οι διατυπώσεις της απόφασης εφαρμόζονται για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης της περίπτωσης ιζ΄ καθώς και για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται σε άλλες χρήσεις, ήτοι βιομηχανικές, εμπορικές και λοιπές χρήσεις, της περίπτωσης ιη΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001. Η παρούσα απόφαση δεν εφαρμόζεται για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων για την προώθηση οχημάτων της περίπτωσης ιστ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001.

Η απόφαση :  Α.1218/2019Φορολογική αντιμετώπιση των μη διανεμηθέντων κερδών σε περίπτωση αλλαγής κατηγορίας βιβλίων από διπλογραφικά σε απλογραφικά

ταν νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 (κεφαλαιουχικές εταιρείες, προσωπικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, συνεταιρισμοί, κλπ) αλλάζει σύστημα τήρησης των λογιστικών του αρχείων από διπλογραφικό σε απλογραφικό, τα κέρδη του εν λόγω προσώπου, όπως αυτά εμφανίζονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις που έχουν συνταχθεί για το τελευταίο φορολογικό έτος που τηρούνταν τα λογιστικά αρχεία με τη διπλογραφική μέθοδο, και τα οποία δεν έχουν διανεμηθεί, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου μερισμάτων, με συντελεστή 10% (για τα εισοδήματα που αποκτώνται κατά τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2019 και μετά), ανεξάρτητα από την πραγματική καταβολή των σχετικών κερδών στους εταίρους των πιο πάνω προσώπων.
 
Στην περίπτωση αυτή χρόνος κτήσης του εισοδήματος, ήτοι ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του, είναι ο χρόνος αλλαγής του συστήματος τήρησης λογιστικών αρχείων ή ο χρόνος κατά τον οποίο ολοκληρώνεται η μετατροπή, κατά περίπτωση. Συνεπώς, στο φορολογικό έτος που έγινε η αλλαγή τήρησης των λογιστικών αρχείων του νομικού προσώπου/νομικής οντότητας από διπλογραφικό σε απλογραφικό σύστημα, τα φυσικά πρόσωπα εταίροι/μέλη αυτών, υποχρεούνται να δηλώσουν τα μη διανεμηθέντα κέρδη ως εισόδημα από κεφάλαιο (μερίσματα) στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους. Το ως άνω εισόδημα μαζί με τον παρακρατηθέντα φόρο αποστέλλεται από το νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα στη ΔΗΛΕΔ με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με την Α.1009/2019 Απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε (παράρτημα 3 κωδικός: 1).
 

Η απόφαση : Ε.2104/2019


 

 

 ⥢⥤

 

■ Διάλειμμα δεύτερο.

Για τους λάτρεις των ποδηλάτων

 Για όσους ήθελαν αυτοκίνητο αλλά τελικά πήραν ποδήλατο...

 

 

Για αυτούς που δεν τους αρέσει να κάνουν πετάλι


Για να μην σκάνε τα λάστιχα...


Για να έχουμε ρεζέρβα πάντα μαζί μας...


Η μαμά έβαλε το χεράκι της...


Για όσους δεν θέλουν να πέφτουν ποτέ..


Για όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν Harley...Κυριολεκτικά για όλες τις ώρες....Για να κουράζεστε μόνο όταν πάτε. Όταν επιστρέφετε αναλαμβάνει άλλος...


Είπαν : Ξέρουμε τι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσαμε να είμαστε.
Σαίξπηρ

 

 ⥢⥤

 Ενδιαφέρουσες αποφάσεις της ΔΕΔ 

 

  ΔΕΔ 773/2019 Εισόδημα από μισθώματα, απόκλιση μεταξύ δηλωθέντων στο Ε1 και των μισθωτηρίων συμβολαίων

Ναι καλά διαβάσατε, γίνονται διασταυρώσεις μεταξύ των μισθωμάτων που δηλώνονται στο Ε2 και των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων που έχουν αναρτηθεί στο taxis.  Το ΕΛΕΝΧΙΣ-ΤΑΧΙΣ ξέρει....  ΔΕΔ 1371/2019 Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων - Εισόδημα - Προσαύξηση περιουσίας - Άρση τραπεζικού απόρρητου για έλεγχο λογαριασμών - Ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών - Υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών
 

Όταν οι ελεγκτές δεν είναι και τόσο προσεκτικοί....
Ο
έλεγχος προκειμένου να αποδείξει την ύπαρξη προσαύξησης περιουσίας δεν έλαβε υπόψη τη δυνατότητα κάλυψης των διαφορών από τα εναπομείναντα εισοδήματα των ετών 2012 και 2013 σε σύγκριση με τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών της από 1-1-2014, τα οποία είχε τη δυνατότητα να εντοπίσει η αρμόδια φορολογική αρχή, αφού από την έκθεση ελέγχου δεν προκύπτει ότι έχουν ελεγχθεί τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων ανά έτος, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί, ότι τα μη αναλωθέντα κεφάλαια προηγουμένων ετών κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των προσφευγόντων, ούτως ώστε να μην υπήρχε η δυνατότητα επίκλησης καταθέσεων μετρητών από κεφάλαιο προηγουμένων ετών.

ΔΕΔ Α 1126/2019 Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα ελεύθερου επαγγελματία

Θεωρώ ότι εδώ έχει γίνει σημαντικό λάθος από την ΔΕΔ η οποία μη γνωρίζοντας πως δουλεύει πλήρως  το ασφαλιστικό σύστημα, θεώρησε ότι η βεβαίωση του ΕΦΚΑ καλύπτει όλες τις περιπτώσεις απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών. Ελπίζω κάποιος να το δει και να επανέλθει η ΔΕΔ με ορθή επανακοινοποίηση. Η βεβαίωση του ΕΦΚΑ δεν περιέχει ποτέ εισφορές που έχει καταβάλλει ο εργοδότης σε "μπλοκάκια".

 ⥢⥤

 

Μια ακόμη άχρηστη πληροφορία  : Η πιθανότητα το νερό που πίνετε να περιέχει ένα μόριο νερού, που κάποτε πέρασε μέσα από ένα δεινόσαυρο είναι 100%.

 


 

 Εργατικά - Ασφαλιστικά

Πάμε τώρα στα εργατοασφαλιστικά τα οποία δεν ήταν και λίγα την εβδομάδα που πέρασε.

  Επέκταση 4 κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για 14.820 εργαζόμενους

Επεκτάθηκαν και καθίστανται γενικώς υποχρεωτικές οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις:
α) για το υπαλληλικό προσωπικό των ναυτιλιακών πρακτορείων και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων όλης της χώρας,
β) για τους εργαζόμενους στις καπνοβιομηχανίες όλης της χώρας,
γ) για τους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου,
δ) για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης.

Επίσης : 24869/1507/2019 Κήρυξη γενικώς υποχρεωτικής της από 13.2.2019 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων που απασχολούνται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων όλης της χώρας»

  Επανυπολογισμός συντάξεων: Διευκρινίσεις ΕΦΚΑ σχετικά με τις αιτήσεις των συνταξιούχων. Σχετική απόφαση : 60/14/704781/07-06-2019

 Ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες για το δεύτερο εξάμηνο 2019.

Με την απόφαση 24815/687/2019 καθορίζεται ως ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες για το Β' ημερολογιακό εξάμηνο 2019, οι τριάντα (30) ώρες.

 Ασφάλιση συνταξιούχων που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών για πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα

Tα έσοδα συνταξιούχων από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων αφενός δεν επιφέρουν μείωση της σύνταξης που τους χορηγείται (Φ.80000/ΟΙΚ.10568/222/16-2-18 και Φ.80000/οικ.12151/274/19-3-18 έγγραφα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), αφετέρου δεν υπόκεινται σε εισφοροδότηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, στις περιπτώσεις συνταξιούχων που λαμβάνουν έσοδα με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Τίτλος Κτήσης) για πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων, δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι ρυθμίσεις του άρθρου 55 του Ν.4509/2017 και των ανωτέρω σχετικών εγγράφων του Ε.Φ.Κ.Α..
Η απόφαση : Δ.ΑΣΦ. /316/725222/13-06-2019


 ΕΔΟΕΑΠ: Ρύθμιση οφειλών ασφαλισμένων του Οργανισμού σε 120 δόσεις - Διακανονισμός οφειλών υπόχρεων εργοδοτών

Με απόφαση του Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις κατ’ ανώτατο αριθμό, προκειμένου να διευκολυνθούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Διευκρινίζεται ότι σε ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οι οφειλές των ασφαλισμένων προς τον Οργανισμό που προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 31/12/2018 και πιο συγκεκριμένα από ασφάλιστρο ανεργίας, προαιρετική ασφάλιση, κατ’ εξαίρεση ασφάλιση (πριν την ψήφιση του ν. 4498/2017), εξαγορά χρόνου κλπ.

 Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών συνταξιούχων

Αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν την 17/05/2019 και τους παρακρατείται ποσό σύνταξης.
Η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ : 30/2019

Ρύθμιση οφειλών τ. ΟΕΚ: Νέα απόφαση για τους δανειολήπτες

Με τη νέα απόφαση 19296/ 1750/2019 τροποποιείται η απόφαση 13097/661/2017 σχετικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ. Ο.Ε.Κ. και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ως άνω οφειλών.
Δείτε την 19296/1750/2019 και την κωδικοποιημένη 13097/661/13.4.2017 από το αρχείο του κόμβου

Δυνατότητα μη συνυπολογισμού χρόνου ασφάλισης ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα, στον οποίο υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές. Η σχετική απόφαση : Σ22/7/12-06-2019

Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα

Καθηγητές και υπηρετούντες λέκτορες πλήρους απασχόλησης ΑΕΙ: Είσπραξη ποσοστού επί του εισοδήματος που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα - Εκκρεμείς οφειλές παρελθόντων ετώνΗ σχετική απόφαση : Φ.122.1/72/88553/Ζ2/03-06-2019

ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: Ανάρτηση ειδοποιητηρίων αναδρομικών (ν. 3986/2011) Α' εξαμήνου 2014

Παρακράτηση οφειλών υποψηφίων συνταξιούχων λόγω αναπηρίας από τη σύνταξη - Εγκύκλιος ΕΦΚΑ

Με την εγκύκλιο 31/2019 του ΕΦΚΑ παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 40 του ν. 4611/2019 που αφορά την παρακράτηση οφειλών υποψηφίων συνταξιούχων λόγω αναπηρίας από τη σύνταξη.


Και μερικές ακόμα :

Νέα ελάχιστα δικαιώματα και νέοι κανόνες για τους εργαζόμενους σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τους

25280/613/2019 Χορήγηση Δελτίου Μετακίνησης σε Άτομα με Αναπηρίες για το έτος 2019

723898/2019 Χειρισμός θεμάτων που αφορούν την ασφαλιστική ικανότητα

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 32/2019 Ασφάλιση κατά τη διάρκεια χορήγησης ειδικής επιδότησης ανεργίας σε πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε.(Ε.Β.Ζ. Α. Ε.)

41832/2019 Καθορισμός ύψους επιδόματος «οίκοι ενδιαίτησης και περίθαλψης» σε δικαιούμενους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου για το έτος 2019

25150/557/2019 Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Δ13/οικ./33475/ 1935/15-6-2018 (ΦΕΚ Β΄2281) κοινής υπουργικής απόφασης “Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’αριθμ. Δ13/ οικ./54653/2701/18-10-2018 (Β’ 4837)”

 

Άλλη μια ακόμη πληροφορία  : Τα δελφίνια χρησιμοποιούν ήχους για να δώσουν ονόματα το ένα στο άλλο. Επίσης, τα δελφίνια θα απαντήσουν σε έναν ήχο που θα ακούσουν, ακόμα και αν δεν ξέρουν το δελφίνι από το οποίο προέρχεται ο ήχος.


 ⥢⥤

 

 Λοιπές ειδήσεις


 Αφαιρέθηκε η Ντομίνικα από τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

 Εταιρικό δίκαιο ΕΕ: Νέα οδηγία για τη χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων στις επαφές μεταξύ εταιρειών και δημοσίων αρχών

 Προστασία πρώτης κατοικίας: Δήλωση στοιχείων επικοινωνίας και εκπροσώπησης των πιστωτών

 Κτηματολόγιο: Παρατείνεται η συλλογή δηλώσεων στις ΠΕ Εύβοιας, Αχαΐας, Μαγνησίας και Σποράδων

 ⥢⥤

 Νομοθεσία

Και ναι, την περασμένη εβδομάδα είχαμε και τη δημοσίευση νέων νόμων.

Δημοσιεύθηκαν ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας στο ΦΕΚ

[Π.Δ.56/2019] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 56 Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής Βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής.

[4618/2019] Νόμος 4618/2019 Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων για τα έργα V και VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και άλλες διατάξεις

Προσοχή στον νόμο αυτό και συγκεκριμένα στο άρθρο 12 προβλέπεται η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από 1.1.2010. Καταργούνται επίσης και τα αντίμετρα (μείωση του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, μείωση ΕΝΦΙΑ και μείωση εισφοράς αλληλεγγύης). Όλα τα μέτρα που καταργήθηκαν θα εφαρμόζονταν από 1.1.2010.


[4617/2019] Νόμος 4617/2019 Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα και άλλες διατάξεις.

Μικροαλλαγές στο κτηματολόγιο. Κατά τα άλλα ο νόμος δεν περιέχει κάποιες σημαντικές διατάξεις φορολογικού περιεχομένου.


[4616/2019] Νόμος 4616/2019 Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις

Και σε αυτόν τον νόμο αυτό δεν περιέχονται κάποιες σημαντικές διατάξεις φορολογικού περιεχομένου.■ Διάλειμμα τρίτο.

Όπου υπάρχει μια λάμπα, υπάρχει κάποιος που πρέπει να την αλλάξει.

Σε αυτό το βίντεο, το οποίο ίσως δεν είναι για εκείνους που φοβούνται τα ύψη, ο τεχνικός αυτός αναβαίνει 450 μέτρα για να αλλάξει την λάμπα. Το βίντεο γυρίστηκε στον αναλογικό πύργο KDLT-TV κοντά στο Salem, Νότια Ντακότα.

Ο εργαζόμενος στον πύργο κερδίζει $ 20.000 για να αλλάξει την λάμπα κάθε έξι μήνες! ⥢⥤


 Αποφάσεις δικαστηρίων


  ΣτΕ 580/2019 Απαλλαγή παρακρατήσεως φόρου επί τόκων μεταξύ συνδεδεμένων ημεδαπών ανωνύμων εταιριών

Για την απαλλαγή από την παρακράτηση του φόρου τόκων, όσον αφορά το νομικό πρόσωπο προς το οποίο γίνεται η πληρωμή των τόκων από συνδεδεμένη με αυτό ελληνική ανώνυμη εταιρία, αρκεί, συντρεχουσών των λοιπών προϋποθέσεων, να πρόκειται για «φορολογικό κάτοικο κράτους – μέλους της ΕΕ σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους αυτού», όπως είναι, μεταξύ άλλων, μια άλλη ελληνική ανώνυμη εταιρία, και δεν απαιτείται επιπρόσθετα, όπως υπό τον προϊσχύοντα ΚΦΕ, να είναι η δικαιούχος των τόκων συνδεδεμένη εταιρία άλλου κράτους μέλους.

  Yπόθεση C-58/18 Προστασία των καταναλωτών - Οδηγία 2008/48/ΕΚ - Προσυμβατικές υποχρεώσεις - Άρθρο 5, παράγραφος 6 - Υποχρέωση του πιστωτικού φορέα να αναζητήσει την καταλληλότερη πίστωση - Άρθρο 8, παράγραφος 1 - Υποχρέωση του πιστωτικού φορέα να μη συνάψει τη σύμβαση δανείου σε περίπτωση αμφιβολιών σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα του καταναλωτή - Υποχρέωση του πιστωτικού φορέα να εκτιμήσει τη σκοπιμότητα της πίστωσης

  ΣτΕ 487/2019 Οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, καλύπτονται από το κανονιστικό πεδίο εφαρμογής του άρθρου 46 του ΚΦΔ (Προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος)

Και οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες καλύπτονται από το κανονιστικό πεδίο εφαρμογής του άρθρου 46 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το οποίο ρητώς αναφέρεται σε όλες τις ανώνυμες εταιρείες, χωρίς να εξαιρεί κάποιες από αυτές .

 

 

 ⥢⥤

 

 

 Σ.ΛΟ.Τ.

ΣΛΟΤ 1059/2019 Λογιστικός χειρισμός διαφορών απογραφής αποθεμάτων

Κατά την φυσική επαλήθευση του συγκεκριμένου αποθέματος «χύμα αλάτι», η διαπίστωση σημαντικής απώλειας του βάρους του, καταγράφεται ως διαφορά απογραφής. O N 4308/2014 (ΕΛΠ), δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των διαφορών απογραφής. Κατόπιν αυτού θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του προηγούμενου λογιστικού πλαισίου (ΕΓΛΣ). Κατά το ΕΓΛΣ, στην γενική λογιστική, οι συνήθεις (φυσιολογικές) διαφορές απογραφής όλων των κατηγοριών αποθεμάτων (πρώτων και βοηθητικών υλών, προϊόντων, εμπορευμάτων κ.λπ.) επηρεάζουν την αξία της απογραφής των αποθεμάτων λήξης και κατ' επέκταση το κόστος των πωληθέντων και το μεικτό αποτέλεσμα της χρήσης.
Τα μη συνήθη (μη φυσιολογικά) ελλείμματα (καταστροφή, απώλεια, κλοπή κ.λπ.) καταχωρίζονται ως έκτακτες (μη συνήθεις) ζημιές.
Η κρίση για το εάν ένα έλλειμμα είναι φυσιολογικό ή μη, είναι θέμα πραγματικό και εξαρτάται από τις συνθήκες που το προκάλεσαν. Η διοίκηση της οικονομικής μονάδας έχει την ευθύνη της απόκτησης κατάλληλης τεκμηρίωσης για τη διαπίστωση του φυσιολογικού ή μη του ελλείμματος. Σε περίπτωση αδυναμίας τεκμηρίωσης μπορεί να προσφύγει στις υπηρεσίες εμπειρογνώμονα.ΣΛΟΤ 1105/2019 Λογιστική αντιμετώπιση μερικής διάσπασης κλάδου εταιρείας στα βιβλία της επωφελούμενης

 

 

 ⥢⥤

 

 Άρθρα.... 


  Χαρτοσήμανση εμβασμάτων από μητρική εταιρεία σε θυγατρική της στο εξωτερικό

  Διαδικασία απαλλαγής ΦΠΑ της παράδοσης υλικών και αντικειμένων που προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε πλοία της περίπτ. α της παρ. 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ

  Η φορολογία των Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) και των μελών τους (μετά το ν. 4612/2019) και η Φορολογία Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών

 

 ⥢⥤


Φορολογικές Υποχρεώσεις


Οι φορολογικές υποχρεώσεις της εβδομάδας

 

 


Καλή συνέχεια

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης