Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο «ψυγείο» έκτακτα μέτρα και φοροελαφρύνσεις

26 Φεβρουάριου 2009
  • Προσωρινό «φρένο» στη σεναριολογία περί λήψης έκτακτων φορολογικών μέτρων έβαλε χθες ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές αλλαγές - μετά τις ευρωεκλογές- στη φορολογία στην περίπτωση όπου οι προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας δεν επαληθευθούν.
Στο «ψυγείο» έκτακτα μέτρα και φοροελαφρύνσεις

Προσωρινό «φρένο» στη σεναριολογία περί λήψης έκτακτων φορολογικών μέτρων έβαλε χθες ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές αλλαγές - μετά τις ευρωεκλογές- στη φορολογία στην περίπτωση όπου οι προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας δεν επαληθευθούν.

Προτεραιότητα είναι ο περιορισμός των δαπανών με «εργαλείο» τα 12 μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας και επανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Οικονομίας αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « όλα τα σενάρια για ειδικούς ή έκτακτους φόρους που βλέπουν το φως της δημοσιότηταςείναι σκέψεις,ιδέες,εισηγήσεις,προτάσεις διαφόρων και δεν είναι αποφάσεις της κυβέρνησης. Δεν έχει συζητηθεί τίποτε σε θεσμικό επίπεδο και γι΄ αυτό θα συνιστούσα σε όλους να είναι πολύ επιφυλακτικοί με αυτά τα σενάρια. Αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω είναι ότι εμείς έχουμε στόχο να πετύχουμε αυτά τα οποία προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και μόνον εφόσον υπάρχει απόκλιση από τους στόχους αυτούς, τότε μόνο μπορεί να συζητηθεί οποιαδήποτε προσαρμογή. Και αυτό θα απαιτήσει ικανό χρόνο μέχρι κάποιος να το διαπιστώσει».

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να διευρυνθούν οι περιπτώσεις των φοροελαφρύνσεων ο υπουργός Οικονομίας απάντησε πως δεν αφήνει τίποτε ανοιχτό και δεν σχολιάζει ούτε ασχολείται με φήμες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων που βασίζεται στη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και σε κάθε περίπτωση πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τότε είναι βέβαιο ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθεί το έλλειμμα. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Καραγεώργη Σερβίας επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια υπολογίζοντας το κόστος (οικονομικό και πολιτικό) αλλά και το όφελος για τα δημόσια οικονομικά. Πάντως τα όποια μέτρα αποφασιστούν δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν από τις ευρωεκλογές, δηλαδή στις 7 Ιουνίου, για προφανείς λόγους.


Στο τραπέζι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας

Μεταξύ των μέτρων που πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων αν αποτύχει στην επίτευξη των στόχων το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας για μια σειρά επαγγέλματα, η διασύνδεση των φοροαπαλλαγών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η επιβολή έκτακτης εισφοράς 1.000 ευρώ για ετήσια δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, η αναπροσαρμογή του συντελεστή ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του από κλίμακα προκειμένου να επιβαρύνει περισσότερο τις μεγάλες περιουσίες, η αναπροσαρμογή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους με αύξηση εκείνων που τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία και μείωση στα επαγγέλματα που βρίσκονται στο «κόκκινο».


Δεύτερη ευκαιρία σε φορολογουμένους

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να εισπραχθούν έσοδα, θα δώσει δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες φορολογουμένους και επιχειρήσεις οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια δεν υπέβαλαν δήλωση εισοδήματος ή και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ετσι ετοιμάζεται ρύθμιση για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος και ΦΠΑ) χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις Επίσης αναμένεται να ισχυροποιηθούν οι διατάξεις για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», ενώ εγκαταλείπονται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών ΦΠΑ και ο εμπλουτισμός του καταλόγου των δαπανών που αναγνωρίζει η Εφορία με αποδείξεις για έκπτωση από το εισόδημα του φορολογουμένου σε ποσοστό ως 40%.

Πηγή Το Βήμα.Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης