Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι 120 δόσεις. Ασφαλιστικές εισφορές διαχειριστών ΙΚΕ

Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι 120 δόσεις. Ασφαλιστικές εισφορές διαχειριστών ΙΚΕ
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven
Καλημέρα  και καλή εβδομάδα,

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κόμβος στην προσπάθεια του για καλύτερη κατανόηση της ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών σε έως 120 δόσεις προσέφερε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ την εκπομπή επί της ουσίας. Στην live εκπομπή συμμετείχε ο υφυπουργός κ. Πετρόπουλος με την Γενική Γραμματέα του υπ. εργασίας κα Στέλλα Βρακά και η διοικητής του ΚΕΑΟ κα Χατζηευσταθιάδου. Θέλω να πιστεύω πως πολλές από τις διευκρινήσεις που δόθηκαν ξεκαθάρισαν απορίες στο μυαλό μας ενώ για αυτούς που το έχασαν μπορείτε να το δείτε μαγνητοσκοπημένη σε  video ή τουλάχιστον να διαβάσετε τα παρακάτω χρήσιμα tips που συνοπτικά παραθέτω στις επισημάνσεις. 

Στα καλά νέα της εβδομάδας που πέρασε συγκαταλέγεται και η ψήφιση της τροπολογίας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. Αφορά κατάργηση των άρθρων 10-13 του Ν.4472/2017 με αντίμετρα όμως που αφορούσαν την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τη μείωση του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000€ και αλλαγών στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης. 

Ένα επίσης καλό νέο είναι και η παράταση που δόθηκε στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων  στην φορολογική διοίκηση : [Α.1210/2019 Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση των άρθρων 98 έως 109 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α’), όπως ισχύει ]

Δημοσιεύθηκε επίσης η απόφαση για την επιστροφή του 5% σε όσες περιπτώσεις είχε καταβληθεί παρακρατούμενος φόρος μερισμάτων 15% μέσα στο 2018, ενώ αντίστοιχα η κτήση του εισοδήματος θα γίνει (ή έχει γίνει) μέσα στο 2019 και συνεπώς έπρεπε να καταβληθεί φόρος 10%.

Η εγκύκλιος Ε.2092/2019 προβλέπει : Στις περιπτώσεις εκείνες που μέχρι τη δημοσίευση του ν.4603/2019, ήτοι 14.3.2019, έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή 15% (αντί του μειωμένου συντελεστή 10%), ο τυχόν αποδοθείς επιπλέον φόρος 5% επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθείς, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στις ΠΟΛ.1129/2011 και ΠΟΛ.1039/2015 εγκυκλίους.

Ρίξτε μια ματιά στις αποφάσεις/εγκυκλίους που δημοσιεύθηκαν μέσα στην εβδομάδα γιατί πολλές μπορεί να σας αφορούν.  Δυστυχώς όσο ασχολούμαστε με την καθημερινή δουλειά η ενημέρωση μένει πίσω. Και πιστέψτε με αλλάζουν πολλά τα οποία οφείλουμε να γνωρίζουμε.   

●●●

Επισημάνσεις 

tips από την δίωρη εκπομπή "Μια ώρα επί της ουσίας "

 • Τα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ 2018 θα αναρτηθούν για πρώτη φορά σύντομα και ενιαία ( παράλληλη και μη ασφάλιση ) χωρίς να επηρεάζει την αίτηση υπαγωγής ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών.
 • Όλες οι παλιές ρυθμίσεις μπορούν να επαναπροσδιοριστούν σε 120 δόσεις
 • Ο οφειλέτης επιλέγει ποιου φορέα οφειλές εντάσσει. Οι οφειλές του ΕΤΕΑΕΠ για τα έτη 2017 και 2018 εντάσσονται προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά
 • Οι οφειλές που εμφανίζονται στο ΚΕΑΟ είναι οι οριστικοποιημένες. Αν υπάρχει διαφωνία με αυτές πρέπει να επισκεφθείτε τον ΕΦΚΑ. Προσοχή : Αν δεν έχετε επιλέξει ρύθμιση με επανυπολογισμό ή χωρίς δεν σας εμφανίζει την επιλογή υποβολή. Οι εισφορές από την 1-1-2002 έως σήμερα διαμορφώνουν τον συντάξιμο μισθό και έτσι έχουν επίδραση στην όποια σύνταξη. 
 • Οι ρυθμισμένες οφειλές προς το ΚΕΑΟ δεν επηρεάζουν την ρύθμιση του εξωδικαστικού γιατί διαχειρίζονται αυτοτελώς. Όλες οι παλιές ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις με απλή επίσκεψη στην ρύθμιση οφειλών στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ
 • Οι εταιρείες ως εργοδότης εάν έχει οφειλές μπορεί να ενταχθεί στις 120 δόσεις. Εάν υπάρχει διακοπή δραστηριότητας και δεν έχουν ενεργούς κωδικούς πρόσβασης τότε μόνο με φυσική παρουσία μπορούν να ρυθμίσουν. Οι εργοδότες ρυθμίζουν τα χρέη μέχρι το 2018 σε 120 δόσεις και μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη του 2019 μέχρι τον προηγούμενο μήνα της ρύθμισης σε 12 δόσεις. Δεν μπορούν συνεχώς να προβούν οι εργοδότες σε νέες ρυθμίσεις εντάσσοντας σε αυτές νέες οφειλές. Θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι της πάγιας ρύθμισης 120 δόσεων και εάν δημιουργηθεί νέα οφειλή μόνο τότε μπορούν να προβούν σε ρύθμιση 12 δόσεων.
 • Δεν εντάσσονται στην ρύθμιση των 120 δόσεων όσοι έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη με οριστική απόφαση. Όλες οι αχρεώστητες καταβληθείσες παροχές που για διάφορες λόγους λάμβαναν ασφαλισμένοι και πρέπει να επιστραφούν μπαίνουν και αυτές στην διαδικασία ρύθμισης.
 • Ανεξάρτητα εάν έχουν εμφανιστεί οι τυχόν οφειλές από το ασφαλιστικό μας ταμείο στην πλατφόρμα πρέπει να προβούμε στην αίτηση ρύθμισης ώστε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα ( μέχρι 30/09 υποβολή αίτησης ) ρύθμισης.
 • Αν έχουμε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων και βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ νέα οφειλή τότε χάνουμε την ρύθμιση.
 • Πλέον οι αγρότες 67 ετών συνταξιοδοτούνται άμεσα καθώς αλλάζει το όριο οφειλών για τους αγρότες από 4.000€ που ισχύει σήμερα σε 6.000€.


Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των διαχειριστών Ι.Κ.Ε. - Διορθώσεις από την ΑΑΔΕ
Αμοιβές διαχείρισης σε ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ - Ενέργειες που απαιτούνται λόγω παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών - ΑΠΔ, καταβολή εισφορών (upd) 


Ένα εξαιρετικό άρθρο από τον συνάδελφο κ. Κώστα Γραβιά που ξεκαθαρίζει τα βήματα και τις ενέργειες που πρέπει να προβούμε για όσες περιπτώσεις έχουν δοθεί αμοιβές διαχείρισης σε ΟΕ, ΕΕ, και ΕΠΕ από 01/06/2018 έως 31/12/2018.  Επίσης τι πρέπει να προσέξουμε στην έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών των αμοιβών διαχείρισης από τα ακαθάριστα έσοδα όταν αυτές έχουν αποδοθεί στον ΕΦΚΑ μέχρι 28/06/2019. 

 

Διαβάστε την επισήμανση του συναδέλφου κ. Κώστα Γραβιά Ανάλωση κεφαλαίου σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των συζύγων

που τεκμηριώνει πως ο επιζών σύζυγος μπορεί να καλύψει τις αντικειμενικές δαπάνες του με ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών επικαλούμενος εκτός των δικών του εισοδημάτων και του αποβιώσαντος συζύγου του, αλλά μόνο εκείνων των εισοδημάτων που είχαν συμπεριληφθεί στις κοινές τους δηλώσεις.


Ένταξη ανένταχτων στο ειδικό καθεστώς αγροτών ( του συνάδελφου κ. Γεωργίου Παπαδημητρίου )


Δεν μπορεί να ενταχθεί κάποιος ανένταχτος παραγωγός στο ειδικό καθεστώς με προγενέστερη ημερομηνία, πλην της 31.12.18. Οποιοσδήποτε θελήσει να ενταχθεί με ημερομηνία προγενέστερη της 31.12 του προηγούμενου έτους (και υπό την προϋπόθεση ότι έχει βάσιμο λόγο που το ζητά, αυτόν της αίτησης επιστροφής ΦΠΑ), θα ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς.

Ο συνάδελφος κ. Γιώργος Παπαδημητρίου τονίζει πως κακώς όλοι οι αγρότες νομίζουν πως απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος καθώς από το φορολογικό έτος 2018 και μετά εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής οι αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν.4384/2016)


Δεν επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου κατά την αγορά από εταιρεία, με έκδοση τίτλου κτήσης, μεταχειρισμένου ΕΙΧ από ιδιώτη 


δεν επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου καθώς από το 2001 και μετά για τη μεταβίβαση, από επαχθή αιτία, της κυριότητας Ι.Χ. αυτοκινήτου, τα τέλη χαρτοσήμου ενοποιούνται στο «τέλος μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος», το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου.

Η διπλή φορολόγηση των ημεδαπών επιχειρήσεων στις περιπτώσεις ενδοομιλικής τιμολόγησης μεταξύ τους - ΣΟΛ ΑΕ 

Ο Αντιπρόεδρος της ΣΟΛ Α.Ε. και Ορκωτός Ελεγκτής κ. Σταματίου επισημαίνει μεταξύ άλλων πως στην περίπτωση ενδοομιλικών συναλλαγών μεταξύ ημεδαπών επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται στην ίδια φορολογική δικαιοδοσία (Ελλάδα), δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια για την μη διπλή φορολόγηση του κέρδους που προκύπτει από αυτές τις συναλλαγές.  Ο έλεγχος, στην περίπτωση αυτή αυξάνει τα κέρδη της «επωφελούμενης», χωρίς αντίστοιχη διόρθωση - μείωση των φορολογικών αποτελεσμάτων της αντισυμβαλλόμενης με συνέπεια για το ίδιο μέρος των κερδών να φορολογηθούν και οι δύο επιχειρήσεις. Με αυτή την λογική δημιουργείται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που ευνοεί  τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ενδοομιλικές συναλλαγές με εταιρείες του εξωτερικού.


 

●●●

 

Φορολογικές αποφάσεις - ΔΕΔ

Ε.2093/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων του δέκατου άρθρου και του άρθρου 36 της «Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης - Κατασκευής -Χρηματοδότησης - Λειτουργίας - Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη - Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών του Συνδέσεων» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.4612/2019 (ΦΕΚ Α' 77) 

Περίληψη Τα πλεονάσματα της διαχειριστικής χρήσης των Αγροτικών συν/σμών, που διανέμονται στα μέλη τους σύμφωνα με το άρθρο 23, υπόκεινται μόνο σε φορολογία εισοδήματος των μελών ανεξάρτητα από την καταβολή τους ή την εξατομικευμένη διατήρησή τους ως κατάθεση στον ΑΣ. Τα ανωτέρω πλεονάσματα, που διανέμονται στα μέλη ΑΣ εγγεγραμμένου και ενήμερου στο μητρώο του άρθρου 19, φορολογούνται ως εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα εφόσον ο δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο που ασκεί αγροτική δραστηριότητα και τηρεί την υποχρέωση της παραγράφου 3 του άρθρου 8.

ΔΕΔ Θ 551/2019 Στις περιπτώσεις θανάτου του υπόχρεου παραβάτη παύει ο σκοπός για την επιβολή προστίμου επί τυπικής διαδικαστικής παράβασης

Περίληψη Οι κυρώσεις εις βάρος του φορολογούμενου που υπέβαλε εκπρόθεσμος δήλωση προς εκπλήρωση της φορολογικής του υποχρέωσης έχουν αυστηρά προσωπικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου, διά του θανάτου του φυσικού προσώπου επέρχεται η απόσβεση τους.

Ε.2097/2019 Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 65Α του ν.4174/2013 για τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και τις ελεγκτικές εταιρείες
Περίληψη Οι προβλεπόμενες στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 65Α του ν.4174/2013 διοικητικές κυρώσεις στους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και τις ελεγκτικές εταιρείες, επιβάλλονται όταν προκύψουν από μεταγενέστερο έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης πρόσθετες επιβαρύνσεις, σε σχέση με τα φορολογικά αντικείμενα που ορίζονται στο πρόγραμμα ελέγχου του Παραρτήματος ΙΙΙ της ΠΟΛ.1124/2015, κατόπιν ειδικής, σαφούς και επαρκούς αιτιολογίας στην σχετική για την αποδιδόμενη παράβαση έκθεση ελέγχου, ώστε να αναφέρονται σε αυτήν οι υποχρεώσεις του ορκωτού ελεγκτή λογιστή κατά την έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού, καθώς και με ποιόν τρόπο τις παρέβη, με βάση το ανωτέρω πρόγραμμα ελέγχου και την ελεγκτική μεθοδολογία γενικότερα που ακολούθησε. Σκόπιμο δε είναι, για λόγους πληρέστερης αξιολόγησης των τυχόν διαπραχθεισών εκ μέρους των ορκωτών ελεγκτών λογιστών και των ελεγκτικών εταιρειών παραβάσεων, να ζητείται εγγράφως από αυτούς κατά τη διενέργεια του ελέγχου της Φορολογικής Διοίκησης στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν το φορολογικό πιστοποιητικό, οποιαδήποτε πληροφορία κρίνεται απαραίτητη, ιδίως τα στοιχεία του αναλυτικού φακέλου τεκμηρίωσης.
Προσοχή στην απόφαση υπάρχουν και παραδείγματα.

Ε.2091/2019 Φορολογική μεταχείριση οφειλών που επανατιμολογούνται σε συνδεδεμένη εταιρεία κατόπιν παραίτησης από το δικαίωμα είσπραξής τους βάσει αμοιβαίας συμφωνίας, πριν την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν.4172/2013 

Περίληψη εξαρτάται από το αν οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν με βάση τις διατάξεις της περ. θ' της παρ.1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994.

E.2095/2019 Κοινοποίηση διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 27 του ν.4596/2019 (Α' 32), αναφορικά με το χρόνο έκδοσης του φορολογικού παραστατικού για την αποζημίωση (αμοιβή) που καταβάλλεται σε δικηγόρο υπηρεσίας

Περίληψη το στοιχείο εκδίδεται κατά την είσπραξη της αποζημίωσης και καταχωρείται στο portal.olomeleia.gr . Οι ασφαλιστικές εισφορές παρακρατούνται και αποδίδονται μέσω των δικηγορικών συλλόγων στον ΕΦΚΑ.


 
Ε.2096/2019 Κοινοποίηση διατάξεων του Πρώτου άρθρου, των άρθρων 36.1.9 και 36.1.12 του Παραρτήματος Α' του ν. 4612/2019 (77 Α') και των άρθρων 1 (άρθρο 12 της σύμβασης) και 3 του ν. 4613/2019 (78Α) για θέματα φορολογίας Κεφαλαίου
Περίληψη Με την απόφαση αυτή κοινοποιούνται οι διατάξεις της φορολογίας κεφαλαίου που αφορούν την κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης - Κατασκευής - Χρηματοδότησης - Λειτουργίας - Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη - Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών του Συνδέσεων και άλλες διατάξεις» και την Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου και άλλες διατάξεις

 

Ε.2099/2019 Φορολογική μεταχείριση από πλευράς ΦΠΑ χρεώσεων σε λογαριασμούς κατανάλωσης φυσικού αερίου
Περίληψη  Με την εγκύκλιο Ε 2099/2019 παρέχονται οδηγίες σχετικά με την ορθή εφαρμογή των περί ΦΠΑ διατάξεων στις χρεώσεις που επιρρίπτονται στους πελάτες φυσικού αερίου για το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού, το ανταποδοτικό τέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καθώς επίσης και για τη χρέωση δραστηριότητας διανομής.

 

Ε.2094/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 20 του ν.4613/2019 (ΦΕΚ Α' 78/24.5.2019) για τις προθεσμίες καταχώρισης στο e-Μητρώο Πλοίων και παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 51 του ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α' 179/2018) και του ν.4256/2014 (ΦΕΚ Α'92/2014) όπως ισχύει σήμερα
Περίληψη  Προσοχή : Σημαντικές διευκρινίσεις για το e-Μητρώο Πλοίων . Εκτός των άλλων αναφέρονται και οι προθεσμίες για την υποβολή της αίτησης καταχώρισης στο e-Μητρώο Πλοίων :
αα) Εξήντα (60) ημέρες για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία από τη νηολόγησή τους ή την εγγραφή τους στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών. Για τα ήδη νηολογημένα ή εγγεγραμμένα η προθεσμία, με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4613/2019 (Α' 78), που τροποποίησαν τις διατάξεις του ν. 4256/2014, ορίζεται σε δέκα (10) μήνες (από έξι που ήταν αρχικώς) από την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του e-Μητρώου Πλοίων, ήτοι μέχρι τις 15-9-2019. Με την παρ. 1 του άρθ. 1 της ΚΥΑ ΠΟΛ 1209/2018 ημερομηνία ολοκλήρωσης και μερικής λειτουργίας του e-Μητρώου Πλοίων ορίστηκε η 15.11.2018.

ββ) Δεκαπέντε (15) ημέρες για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής, από τη νηολόγησή τους για τα υπό ελληνική σημαία πλοία, ή από την ημερομηνία χορήγησης της τυχόν απαλλαγής από το Φ.Π.Α. για την απόκτηση του σκάφους βάσει των ισχυουσών διατάξεων στην περίπτωση των υπό ξένη σημαία πλοίων. Για τα ήδη νηολογημένα πλοία αναψυχής που διαθέτουν επαγγελματικό χαρακτήρα, βάσει προσωρινής άδειας του ν.4256/2014 ή άδειας του ν.2743/1999 σε ισχύ η προθεσμία ορίζεται σε δέκα (10) μήνες από την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του e-Μητρώου Πλοίων, ήτοι μέχρι τις 15-9-2019 (η εν λόγω προθεσμία ορίζεται στις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 15 του ν.4256/2014 και ειδικότερα στην περ. β' της παρ. 1 και στην περ. γ' της παρ. 8, όπως τροποποιήθηκαν από το άρθρο 20 του ν. 4613/2019).

γγ) Δεκαπέντε (15) ημέρες για τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, από τη νηολόγησή τους ή την εγγραφή τους στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών για τα υπό ελληνική σημαία πλοία/σκάφη, ή από την ημερομηνία χορήγησης της τυχόν απαλλαγής από τον Φ.Π.Α. για την απόκτηση του σκάφους βάσει των ισχυουσών διατάξεων στην περίπτωση των υπό ξένη σημαία πλοίων/σκαφών. Για τα ήδη νηολογημένα ή εγγεγραμμένα πλοία/σκάφη που δραστηριοποιούνται ήδη ως ημερόπλοια η προθεσμία ορίζεται σε δέκα (10) μήνες από την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του e-Μητρώου Πλοίων (άρθρο 20 ν. 4613/2019), ήτοι ως 15-9-2019.

δδ) Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης μεταβολής στοιχείων στο e-Μητρώο Πλοίων ορίζεται σε εξήντα (60) ημέρες από την ημερομηνία πραγματοποίησης της μεταβολής, με την επιφύλαξη ύπαρξης μικρότερης προθεσμίας από τις ισχύουσες διατάξεις.


 

Και μερικές ακόμα :

 

  Είπαν : Περισσότεροι νόμοι, λιγότερη δικαιοσύνη.

●●●

 Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ

Ανεξάρτητα από τον αριθμό των ωρών ημερήσιας απασχόλησης οι εργαζόμενοι καθαριότητας σε χώρους της δημόσιας εκπαίδευσης υπάγονται στον ΕΦΚΑ και εντάσσονται στα βαρέα ανθυγιεινά.

Διαβάστε με την ΕΓΚ. 29/2019 τις υποχρεώσεις εισφοράς στον ΕΦΚΑ ΓΙΑ τους Μετόχους των ΚΤΕΛ. Δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες και διευκρινήσεις καθώς αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων έχει εισφέρει σε χρήμα για τη δημιουργία κεφαλαίου στην Α.Ε. διατηρώντας την κυριότητα των λεωφορείων που εκμισθώνουν στην εταιρεία ΚΤΕΛ ΑΕ.

Υποχρεωτικά ( σύμφωνα με την εφαρμογή του Νόμου 4611/2019 ) από την 1η Ιουλίου 2019 οι εργοδότες υποχρεώνονται να καταβάλλουν την αποζημίωση απόλυσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων. Επίσης, τόσο για την καταβολή των αποζημιώσεων απόλυσης όσο και για την καταβολή των μισθών, οι εργοδότες υποχρεώνονται να αναφέρουν για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστημα που αφορά.

Σύμφωνα με το έγγραφο Δ.ΕΙΣΦ.Μ./264/683479 που δημοσιεύθηκε από τον ΕΦΚΑ για τους μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που πρέπει να καταχωρούνται οι ασφαλισμένοι του άρθρου 39 δεν συντρέχει λόγος να τηρείται η Μεταφραστική υπηρεσία και οι υπηρεσίες του Δημοσίου είναι για τους μεταφραστές ο μοναδικός εργοδότης με τίμημα καθορισμένο ανά σελίδα.

ΚΑΔ ΚΩΔ. ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΠΚ ΑΣΦ/ΝΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΥΝΟΛΟ
0800 000822 083 9,22% 17,88% 27,10 %
000823 0832 6,67% 13,33% 20,00%

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 28/2019 Πρόγραμμα καταβολής μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς κύριας σύνταξης για μισθωτούς ως 25 ετών, κατ' εφαρμογή του Ν.4583/18 

Περίληψη Αφορά μισθωτούς ως 25 ετών με πλήρη ή μειωμένη ή κε περιτροπής απασχόληση με επιδότηση (από τον ΕΦΚΑ) των εργοδοτικών εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 6,66% επί των μικτών αποδοχών. Αποκλείονται οι εργοδότες που παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία.


●●●

 

 Είπαν : Επιλέγω τους φίλους μου προσεκτικά. Οι εχθροί θα με διαλέξουν μόνοι τους.

Σ.Τ.Ε. 

ΣτΕ 351/2019 Έννοια (χρηματικής) διοικητικής κύρωσης

Περίληψη

ΣτΕ 351/2019 Έννοια (χρηματικής) διοικητικής κύρωσης - Διάκριση από μέτρα ανόρθωσης οικονομικής ζημίας του Δημοσίου - Ο «πρόσθετος φόρος» του άρθρου 1 του ν. 2523/1997 έχει το χαρακτήρα διοικητικής κύρωσης

 ●●●

 Είπαν : Στο σπίτι μου εγώ είμαι το αφεντικό, η γυναίκα μου είναι απλά αυτή που παίρνει τις αποφάσεις.

ΦΠΑ

Ε.2083/2019 αφορά τα προϊόντα της ΔΚ 2106

Περίληψη Σε συνέχεια της εγκυκλίου Ε.2083/2019 και λόγω των πολλών ερωτημάτων σχετικά με την δασμολογική κατάταξη και τον συντελεστή ΦΠΑ των προϊόντων της ΔΚ 2106, παρέχονται οι απαραίτητες διευκρινήσεις με την εγκύκλιο Ε.2098/2019 της ΑΑΔΕ ποια προϊόντα συμμετέχουν σε αυτήν την κλάση

 

●●● 

Λοιπές ειδήσεις

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα έως και την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων https://stegastiko.minedu.gov.gr, στην ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος. Πρέπει να έχει προηγηθεί υποβολή δήλωσης εισοδήματος για το 2018 και με τους κωδικούς στο taxis δύνεται η δυνατότητα υποβολής.

Στο ειδικό καθεστώς αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως αυτό ισχύει από 1.1.2017 μετά την αντικατάστασή του με το ν. 4410/2016, εντάσσονται οι αγρότες οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας κατώτερης των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας κατώτερης των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. H εγγραφή των αγροτών στο καθεστώς αυτό (ένταξη) στο Μητρώο TAXIS, γίνεται με την υποβολή του εντύπου Μ0. Για σκοπούς ΦΠΑ, δεν προβλέπεται ούτε η δυνατότητα υποβολής αρχικής δήλωσης για την ένταξη στο καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ με αναδρομική έναρξη ισχύος σε σχέση με το χρόνο υποβολής της, αλλά ούτε και η δυνατότητα μεταβολής της ημερομηνίας ένταξης σε περίπτωση που έχει ήδη υποβληθεί αρχική δήλωση ένταξης στο παρελθόν.

Διαβάστε τις συχνές ερωτήσεις απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα που αφορούν τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

●●●

  Είπαν : Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να πεις την πλήρη αλήθεια: ανώνυμα ή μεταθανάτια.

Αρθρογραφία

Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Διαβάστε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας δημιουργώντας θεματικές κατηγορίες ώστε να τα διαβάσετε σε δεύτερο χρόνο.


●●●

 

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις

Σας παραθέτω τις τρέχουσες εβδομαδιαίες υποχρεώσεις δείτε όμως και αναλυτικά από το ημερολόγιο του κόμβου από εδώ τις υποχρεώσεις του μήνα.  Μετά την παράταση που δόθηκε με την απόφαση Α.1211/2019, δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες υποβολής και δόσεις των φορολογικών δηλώσεων και καταβολής του φόρου.  

 • Υπενθυμίζω : Παράταση μέχρι 30.9.2019 για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στις Δ.Ο.Υ. 

 • Επιβεβαιώθηκε ο κόμβος (βλέπε σχετική είδηση) σχετικά με τη νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με την απόφαση Α.1211/2019: η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ορίστηκε σε 29/07/2019.

 • Παράταση συλλογής δηλώσεων για Κτηματολόγιο ( μέχρι 15/07/2019 ) σε Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Σάμο, Ικαρία και Χίο - Παράταση Ανάρτησης σε περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης

   

 • Παράταση ( έως 31.12.2019 ) της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδύσεων τους για τον αναπτυξιακό νόμο 3299/200410/6/2019 Απόδοση υπέρ Δήμων ή Κοινοτήτων δικαιώματος υδροληψίας μηνός Μαΐου Δημοτικοί φόροι
10/6/2019 Υποβολή δήλωσης στην αρμόδια Τελωνειακή αρχή από πρόσωπο που πραγματοποιεί ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μεταφορικού μέσου ΦΠΑ
14/6/2019 Υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. και καταβολής του φόρου μηνός Μαΐου


Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων τονίζοντας στους γονείς την παρακάτω συμβουλή "Κρατήστε την ψυχραιμία σας και στηρίξτε τα παιδιά σας σε αυτά τα πρώτα βήματα προς την ενηλικίωση". Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι είσαστε κοντά ακόμα και αν δεν κάνετε κάτι μαζί. Προσπαθήστε να είστε σταθεροί στις ώρες που βρισκόσαστε στο σπίτι, έτσι ώστε να γνωρίζουν πότε θα σας βλέπουν. 

Βρείτε χρόνο να χαλαρώσετε μαζί τους, να πείτε κάποιο αστείο, να πάτε μια βόλτα.. Πράγματι είναι μια δύσκολη περίοδος για αυτά οι εξετάσεις. Σκεφτείτε όμως πως και τα παιδιά, όπως και εσείς κάποτε, έχουν να μάθουν κι αυτά να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις. [Δείτε το σχετικό video από τους ΑΜΑΝ για συμβουλές στις πανελλαδικές] 

Καλή συνέχεια ...


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης