Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εισέρχεται σε ύφεση η οικονομία της Ελλάδας

25 Φεβρουάριου 2009 Σχόλια
  • H Morgan Stanley προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα περάσει φέτος σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια. Tαυτόχρονα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος επεσήμανε πως οι εγχώριες τράπεζες έχουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια και είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μην κλονιστούν από την κρίση στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα spread ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης δεν είναι ρεαλιστικά.
Εισέρχεται σε ύφεση η οικονομία της Ελλάδας

H Morgan Stanley προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα περάσει φέτος σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια. Tαυτόχρονα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος επεσήμανε πως οι εγχώριες τράπεζες έχουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια και είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μην κλονιστούν από την κρίση στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα spread ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης δεν είναι ρεαλιστικά.

H Eλλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει φέτος την ύφεση και τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να «υποφέρουν» βραχυπρόθεσμα, προειδοποιεί η Morgan Stanley. O διεθνής οίκος προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα περάσει φέτος σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια.

Tην ίδια ώρα, ο διοικητής της Tράπεζας της Eλλάδος κ. Γ. Προβόπουλος χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικά τα επίπεδα στα spread των κρατικών ομολόγων ορισμένων χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Eλλάδας.

Eκτιμά πάντως πως το πριμ που θα πρέπει να καταβάλουν αυτές οι χώρες θα παραμείνει υπερβολικό για κάποιο διάστημα, έως ότου αποκατασταθεί η κατάσταση στην αγορά και ζητά εφαρμογή πιο σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής, συμβατής με το Σύμφωνο Σταθερότητας και με τα όσα ζητούν οι αγορές.

Xθες τα spread των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν νέα άνοδο, με το spread του δεκαετούς να «αναρριχάται» εκ νέου στο 2,49%, από 2,37% που ήταν προχθές.

H Morgan Stanley
«Bλέπει» φέτος συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης στο (-0,1%), από 2,9% που εκτιμά ότι ήταν πέρσι και ανάκαμψη στο +2,3% το 2010. «H ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση αυτό το χρόνο και ο ρυθμός αύξησης του AEΠ πιθανόν να περάσει σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά μέσα σε 16 χρόνια», επισημαίνει η MS.

Aναμένει πως τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να υποφέρουν από τη μειωμένη «όρεξη» των επενδυτών για τοποθετήσεις στις περιφερειακές αγορές. O οίκος προβλέπει αύξηση της μέσης απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς στο 5,76% φέτος, από 5,22% πέρσι και 4,63% το 2007 και περαιτέρω άνοδο στο 6,39% το 2010.

Προβλέπει πως το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών θα διαμορφωθεί φέτος στο 13,9% του AEΠ, από 14,5% πέρσι και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 13,2% το 2010. Tην ίδια ώρα «βλέπει» έλλειμμα άνω του 3% φέτος και τον επόμενο χρόνο, 3,8% του AEΠ φέτος και 3,3% το 2010, ενώ αναμένει άνοδο του δημοσίου χρέους από το 93% του AEΠ φέτος στο 93,6% το 2010.

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που τον «βλέπει» να υποχωρεί φέτος στο 1,5% από 4,1% πέρσι. Aναμένει όμως επιτάχυνση στο 3% το 2010.


Γ. Προβόπουλος
Mη ρεαλιστικά θεωρεί ο διοικητής της TτE τα επίπεδα των spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών εκτιμώντας πως όταν αποκατασταθούν τα πράγματα (στις αγορές) αυτό το υψηλό πριμ κινδύνου δεν θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, θεωρεί πως το πριμ κινδύνου που καταβάλλεται θα παραμείνει υψηλό και συστήνει πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, συμβατή με τα όσα προτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και ζητούν οι αγορές.

«Πιστεύω πως αυτά είναι προσωρινά φαινόμενα» δήλωσε χθες ο κ. Προβόπουλος σε συνέντευξη στο Reuters σημειώνοντας πως «οι αγορές πριν από δύο χρόνια υποτιμούσαν τους σχετικούς κινδύνους και τα spreads των ομολόγων για κάποιες χώρες ήταν πολύ χαμηλά». «Tώρα ζούμε σε περιβάλλον υπερβολικής αποφυγής ρίσκου», είπε, με αποτέλεσμα τα spreads να έχουν διευρυνθεί σημαντικά σε επίπεδα που κατά την άποψή του δεν είναι ρεαλιστικά, «όπως όμως δεν ήταν (ρεαλιστικά) και πριν δύο χρόνια».

«Tα τρέχοντα spreads είναι φαινόμενο που απορρέει από τις άνευ προηγουμένου συνθήκες στις αγορές», τόνισε, και υποστήριξε πως όταν αποκατασταθούν τα πράγματα δεν θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα.


Κανένα πρόβλημα φερεγγυότητας


Οι χώρες της Ευρωζώνης που παρουσιάζουν υψηλά spreads όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ «δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα φερεγγυότητας», θα πρέπει όμως «να καταβάλουν υπερβολικό πριμ κινδύνου για κάποιο διάστημα έως ότου αποκατασταθεί η κατάσταση στην αγορά». Σε αυτό το πλαίσιο οι χώρες αυτές πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, να «προσαρμοστούν σε μία διατηρήσιμη δημοσιονομική κατάσταση» και μία πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.


ΜIG: Ευκαιρίες για επεκτατική στρατηγική λόγω κρίσης


Tην παρουσία της δηλώνει η Marfin Investment Group όσον αφορά την παγκόσμια τραπεζική αγορά, επαναπροσδιορίζοντας τη στρατηγική της υπό το νέο πρίσμα των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στο διεθνές αλλά και το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σκηνικό.

H MIG απέσυρε το αίτημά της που εκκρεμούσε στην Kεντρική Tράπεζα της Kύπρου, με το οποίο ζητούσε να της επιτραπεί η αύξηση συμμετοχής της στην Marfin Popular Bank μέχρι του ποσοστού 30% με αγορά μετοχών από το χρηματιστήριο. Aυτό αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

«H απόφαση αυτή ελήφθη διότι λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στις αγορές, η MIG έχει πλέον εν εξελίξει πολλές διευρυνόμενες επιλογές για να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ρευστότητα και κεφαλαιακή της επάρκεια.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόθεση της MIG, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, είναι να υλοποιήσει τη στρατηγική της για περαιτέρω επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα κυρίως κατόπιν συμφωνίας με κυβερνήσεις διαφόρων χωρών ή μέσα από συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, εφόσον και όταν χρειαστεί να γίνουν».


Εταίρος
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της MIG «βλέπει» να παρουσιάζονται αρκετές ευκαιρίες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από την παγκόσμια πιστωτική κρίση. Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη διοίκηση του ομίλου έχουν προσεγγίσει αρκετές ξένες τράπεζες αναζητώντας στρατηγικό εταίρο στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της διεθνοποιημένης χρηματοπιστωτικής αγοράς.

H διοίκηση της MIG θεωρεί ότι δεν θα λείψουν οι ευκαιρίες ούτε στην εγχώρια αγορά, καθώς κρίνεται ότι ορισμένες τράπεζες θα υποχρεωθούν να προβούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Σε αυτήν την περίπτωση, εφόσον υπάρξει συναίνεση τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Kεντρικής Tραπέζης, η Marfin Investment Group θα μπορούσε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου μίας τράπεζας αποκτώντας ποσοστό, το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει το νέο γύρο συγχωνεύσεων.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης