Νέοι φόροι στα σκαριά

Οικονομικές Ειδήσεις

23 Φεβρουάριος 2009
Η επιβολή νέων, έκτακτων φορολογικών μέτρων εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς σφίγγει ο κλοιός από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς αγορές για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Taxheaven.gr

Η επιβολή νέων, έκτακτων φορολογικών μέτρων εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς σφίγγει ο κλοιός από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς αγορές για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

O υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου διαπραγματεύεται μεν προς το παρόν με τις Βρυξέλλες το υφιστάμενο πρόγραμμά του, που δεν προβλέπει νέους φόρους, αλλά προετοιμάζεται ταυτόχρονα για την πιθανότητα να καταφύγει σε αυτούς για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων μας. Οι Βρυξέλλες πιέζουν για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να σταματήσουν οι αγορές να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και να ασκούν έτσι πίεση στην ίδια την ευρωζώνη, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαθανασίου έχει δώσει γραμμή στους υπηρεσιακούς παράγοντες που επεξεργάζονται τα σχετικά σενάρια, να επικεντρωθούν στην επιβάρυνση των υψηλών εισοδημάτων και όχι των χαμηλών. «Εισηγήσεις υπάρχουν διάφορες», ήταν η απάντηση υψηλόβαθμης πηγής του υπουργείου Οικονομίας σε σχετική ερώτησή μας. «Προς το παρόν, στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αν το πετύχουμε, δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Αν δεν πετύχουμε τον στόχο, είτε των εσόδων είτε των δαπανών είτε της ανάπτυξης- κάτι που δεν εξαρτάται απολύτως από μας- τότε θα σκεφθούμε τι θα κάνουμε. Αν υστερούν τα έσοδα, θα πάρουμε μέτρα για την αύξηση των εσόδων. Αν έχουμε υπέρβαση δαπανών, θα πάρουμε μέτρα περικοπών των δαπανών». «Σε κάθε περίπτωση ό,τι κάνουμε, είτε για τις δαπάνες είτε για τα έσοδα, δεν θα αφορά τους πολλούς και χαμηλούς αλλά τους λίγους και υψηλούς», κατέληξε η ίδια πηγή.

Το ενδεχόμενο να λάβει νέα φορολογικά μέτρα άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Οικονομίας σε χθεσινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Αν χρειαστεί, «θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές», δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου απαντώντας σε ερώτηση για πιθανούς νέους φόρους.

Τα σενάρια
Αν και το θέμα βρίσκεται προς το παρόν σε επίπεδο σεναρίων και απέχει από τη λήψη αποφάσεων, οι εναλλακτικές που έχουν τεθεί προς συζήτηση είναι δεδομένες:

1.Αύξηση του υψηλού συντελεστή (σήμερα είναι 40% για εισοδήματα πάνω από 75.000

ευρώ τον χρόνο) ή μείωση του ορίου εισοδήματος πάνω από το οποίο επιβάλλεται το 40%. Σήμερα για εισοδήματα 30.000-75.000 ευρώ, ο συντελεστής έχει διαμορφωθεί στο 35%, μετά τη φορολογική νομοθεσία του κ. Γ. Αλογοσκούφη. 2.Επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με προοδευτικό συντελεστή (ο ΦΜΑΠ καταργήθηκε με τον νόμο Αλογοσκούφη και στη θέση του επιβλήθηκε το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων).

3. Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς (καταργήθηκε με τον νόμο Αλογοσκούφη και καθιερώθηκε ένας ενιαίος συντελεστής 1% για περιουσίες πάνω από 95.000 ευρώ). 4. Φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων με βάση τη φορολογική κλίμακα και όχι με συντελεστή 10% που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος.

Σύμφωνα με άλλα σενάρια εξετάζεται η επιβολή εφάπαξ εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θελήσει να λάβει η Ελλάδα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και όχι προσωρινά, κάτι που δεν εξυπηρετείται από την έκτακτη εισφορά


Γραμμή από την Κομισιόν με αναλυτικές συστάσεις

ΓΡΑΜΜΗ για την επιβολή πρόσθετων μέτρων αναμένεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 24 Μαρτίου, όταν θα εκδώσει τις συστάσεις της για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας. Αυτές θα υιοθετηθούν από τους υπουργούς Οικονομίας στις αρχές Απριλίου. Στις συστάσεις εκείνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να είναι αναλυτική- σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσειςεπισημαίνοντας το ύψος των περαιτέρω περικοπών που πρέπει να γίνουν για να μειωθεί το έλλειμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές θα είναι της τάξης των 3-4 δισ. ευρώ τη διετία. Η Επιτροπή αναμένεται να επισημαίνει, μάλιστα, από πού πρέπει να εξευρεθούν οι εν λόγω πόροι, δηλαδή αν πρέπει να περικοπούν δαπάνες ή να αυξηθούν τα έσοδα. Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να συμμορφωθεί.

Υπέρ της λήψης έκτακτων φορολογικών μέτρων, πάντως, συνηγορούν και οι τρέχουσες εξελίξεις και συγκεκριμένα η μεγάλη υστέρηση που σύμφωνα με πληροφορίες παρατηρείται ήδη κατά τον πρώτο μήνα του έτους στα φορολογικά έσοδα.


Πηγή Το βήμα