Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις δηλώσεις, οι εκλογές και τα νούμερα

Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

27 Μάιος 2019
Taxheaven.gr

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Αρκετοί θα ασχολούνται σήμερα με τα αποτελέσματα των εκλογών, και ακόμη περισσότεροι με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών η οποία ανακοινώθηκε αργά το βράδυ από τον Πρωθυπουργό μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Δυστυχώς όπως φαίνεται και φέτος, η φορολογική διοίκηση δεν θα αποφύγει την παράταση στην καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων.
Δεν θα ασχοληθώ άλλο με τις εκλογές σήμερα, γιατί ήδη τα θέματα που ανέκυψαν από το πλήθος των εγκυκλίων και των ειδήσεων που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα είναι πολλά και ενδιαφέροντα.  Θα πρέπει ωστόσο να συγχαρώ όσους συναδέλφους εκλέχθηκαν, αλλά και όσους προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν. Έτσι και αλλιώς για πολλούς θα υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία.

Όσοι θέλετε να τσεκάρετε γιατί σήμερα κάποιοι δεν θα εμφανιστούν στην δουλειά τους, την απάντηση θα την βρείτε εδώ
: Υπ. Εργασίας: Εκλογική άδεια εργαζομένων


Είπαν : Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.
Μαρκ Τουαίην
 


 Δηλώσεις εισοδήματος και συναφή θέματα 

Ένα μήνα και κάτι ημέρες πριν την λήξη της καταληκτική ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων η ΑΑΔΕ κοινοποιεί την εγκύκλιο Α.1201/2019 με την οποία επέρχονται τροποποιήσεις στην απόφαση για το τύπο και περιεχόμενο του εντύπου Ε1 (Α.1041/2019.  Κάποιες από αυτές που αφορούσαν τα ναυτιλιακά μερίσματα ήταν αναμενόμενες, καθώς οι κωδικοί (299-300 και 649-650) είχαν εμφανιστεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή κατά το άνοιγμά της στο τέλος Μαρτίου, και το μόνο που αναμέναμε ήταν η ψήφιση των διατάξεων η οποία έγινε με τον νόμο 4607/2019
Ωστόσο εκτός από τους νέους κωδικούς είχαμε και άλλες αλλαγές οι οποίες αφορούν τις αμοιβές διαχείρισης και τις ασφαλιστικές εισφορές των αμοιβών αυτών στους κωδικούς 325-326 και 351-352.
Η απόφαση αναφέρει ότι στους κωδικούς 351-352 θα αναγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές των διαχειριστών των ΙΚΕ,ΕΠΕ,ΟΕ που αντιστοιχούν στις αμοιβές διαχείρισης που έχουν καταβληθεί από 1.6.2018. Για Ε.Π.Ε. και ΟΕ είναι κατανοητό αφού από 1.6.2019 έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών, αλλά οι διαχειριστές των ΙΚΕ γιατί δεν μπορούν να εκπέσουν τις εισφορές από 1.1.2018 τις οποίες καταβάλλουν σύμφωνα με το άρθρο 39 του ασφαλιστικού
;  

Επίσης κατά παρέκκλιση της ΠΟΛ.1113/2015 -η οποία μάλλον πρέπει να καταργηθεί ή να επαναδιατυπωθεί πλήρως-, στους κωδικούς 351-352 δεν μπορούν πλέον να εισαχθούν οι ασφαλιστικές εισφορές (από μερίσματα ) των εταίρων ΕΠΕ, οι οποίοι λαμβάνουν και αμοιβές διαχείρισης. Αυτή ήταν μια μικρή απόκλιση η οποία προβλεπόταν από την ως άνω ΠΟΛ και ήταν η μοναδικός τρόπος για να εκπέσουν οι εισφορές αυτές.

Για να μην σας μπλέκω περισσότερο δείτε τη σχετική επισήμανση του κόμβου για τις ως άνω αλλαγές της τελευταίας στιγμής [
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο Ε1 - ανατροπή δεδομένων σε ορισμένες περιπτώσεις]

Να προσθέσω ότι η απόφαση Α.1041/2019 έχει ήδη τροποποιηθεί στο φορολογικό αρχείο του κόμβου  και μπορείτε να την δείτε κωδικοποιημένη εδώ μαζί με το νέο έντυπο Ε1. Τέλος όλες οι τροποποιήσεις της απόφασης Α.1201/2019 ενσωματώθηκαν και στον φορολογικό οδηγό δηλώσεων του κόμβου.


Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε φέτος ως προς την συμπλήρωση των δηλώσεων, είναι και το πως θα γίνει ο διαχωρισμός των ποσών που καταβάλουν οι φορολογούμενοι για τα ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια τους. Ο διαχωρισμός είναι απαραίτητος γιατί από φέτος σε όσα ασφαλιστικά συμβόλαια είναι μικτά, το ποσό το οποίο δίνεται για επένδυση αποτελεί τεκμήριο. [Σχετική διάταξη του άρθρου 115 του ν.4549/2018 με την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 32 του ΚΦΕ]
Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να δείτε στην σχετική επισήμανση του κόμβου : Ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια και τεκμήρια - Προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων.

Όσοι θέλετε να καλύψετε τεκμήρια και έχετε κέρδη από τυχερά παίγνια (του ΟΠΑΠ), δείτε τι ισχύει για  την χορήγηση βεβαίωσης κέρδους από τον ΟΠΑΠ, αλλά και πως ρυθμίζεται το θέμα των συνδικαιούχων

Οι πρώτοι 84.317 φορολογούμενοι με πιστωτικές δηλώσεις θα πάρουν πίσω σύντομα τον φόρο εισοδήματος καθώς η ΑΑΔΕ εξέδωσε την πρώτη εντολή πληρωμής. Άντε, και στα δικά σας όσοι έχετε επιστροφή. [Ξεκίνησαν οι επιστροφές φόρου εισοδήματος]

 

Μένοντας για λίγο ακόμα στο θέμα των δηλώσεων, η ΑΑΔΕ έδωσε στην δημοσιότητα την εγκύκλιο  Ε.2088/2019 με την οποία δίνει επιπλέον διευκρινίσεις σχετικά με την μη έκπτωση δαπανών που συνδέονται με συμμετοχές σε άλλες εταιρίες από τις οποίες εισπράττουμε μέρισμα το οποίο εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 48 του ΚΦΕ (Ενδοομιλικά μερίσματα) .
Σύμφωνα με την παρ 4 του άρθρου 48 του ΚΦΕ εφόσον το μέρισμα απαλλάσσεται της φορολογίας εισοδήματος με βάση τις προϋποθέσεις του άρθρου 48, τότε οι τυχόν δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και συνδέονται με την απόκτηση αυτής τη συμμετοχής δεν εκπίπτουν φορολογικά.
Στις δαπάνες αυτές που γίνονται για την απόκτηση συμμετοχών συμπεριλαμβάνονται
κάθε είδους δαπάνες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη συμμετοχή, όπως, π.χ. οι τόκοι ενδοομιλικού δανείου κατά το μέρος που διατέθηκε (μετά την 1.1.2014) για την εξαγορά θυγατρικών εταιρειών, καθώς και οι τόκοι τραπεζικού δανείου κατά το μέρος που αυτό διατέθηκε (μετά την 1.1.2014) για την αποπληρωμή του πιο πάνω ενδοεταιρικού δανείου.

Για τα ενδοομιλικά μερίσματα δείτε επίσης και το εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα:[Ενδοομιλικά μερίσματα - Εγχειρίδιο απαντήσεων από την ΑΑΔΕ ]
Η αλήθεια είναι ότι θα το προτιμούσα λίγο αναλυτικότερο (όπως το αντίστοιχο που αφορούσε τους αγρότες και ήταν πολύ βοηθητικό) καθώς διαπίστωσα ότι περιέχει επί της ουσίας τα κείμενα των σχετικών διατάξεων και των εγκυκλίων. 
Για παραδείγματα δείτε
και το σχετικό άρθρο του κόμβου : Μερίσματα: «Ενδοομιλικά» και «Μη ενδοομιλικά» - Λογιστικός και Φορολογικός Χειρισμός - Συμπλήρωση εντύπου Ν (Παραδείγματα με όλες τις περιπτώσεις)


 

 Ρύθμιση οφειλών

Στα καλά νέα της εβδομάδας που πέρασε συγκαταλέγεται και το άνοιγμα των δύο ηλεκτρονικών εφαρμογών για την ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στην φορολογική διοίκηση.
Προβληματάκια και παγίδες υπάρχουν γενικά, γι' αυτό μην βιάζεστε να ρυθμίσετε.
Υλικό υπάρχει αρκετό για όσους θέλουν να μελετήσουν το θέμα
. Για να μην αραδιάζω εδώ αναλυτικά διατάξεις, αποφάσεις, συχνές ερωτήσεις κ.λπ., θυμίζω ότι μπορείτε να τα βλέπετε μαζεμένα στην σχετική ετικέτα του κόμβου : Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις (2019)
 

Είπα(ν) : Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα. Εάν ζεις στην Ελλάδα δεν θα πάρεις ποτέ απάντηση

 

 

 S.O.S  

Στα λοιπά σημαντικά θέματα της εβδομάδας :  

Υπενθύμιση : Η μείωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 1.6.2019

Εισπράττει δικαιούχος πρόωρη σύνταξη, όμως εκ παραδρομής έγινε διακοπή από το ειδικό καθεστώς. Πως θα υποβάλλω τη δήλωση του; Θα έχει πρόβλημα με τη σύνταξη του;

Οι σημαντικότερες διατάξεις του νόμου 4611/2019 - Από πότε ισχύουν οι αλλαγές. Επειδή στον νόμο αυτό υπάρχουν σημαντικές διατάξεις, δείτε αναλυτικά στον σχετικό σύνδεσμο από πότε ισχύουν οι αλλαγές για να μην αγχώνεστε.

Για την δήλωση των αδειών θα περιμένουμε την απόφαση η οποία καλά θα κάνει να αργήσει να δημοσιευθεί.

Για τον "Βάσιμο λόγο Απόλυσης"  τι να πω
;  Λες και το πρόβλημα της χώρας μας είναι οι απολύσεις, και όχι η επίθεση κατά της επιχειρηματικότητας (Τα αποτελέσματα του «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Απρίλιο: Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων). Λες και οι εργοδότες δεν θέλουν να προσλαμβάνουν προσωπικό και να αυξάνουν την δουλειά και το τζίρο τους. Λες και οι εργοδότες απολύουν χωρίς λόγο. Ακόμα και εάν όμως απέλυαν χωρίς λόγο, είχαν λόγο που το έκαναν. Άλλωστε ο λόγος δεν έχει λόγο να λέγεται .....

Αν και το τραγούδι έχει τελείως άλλο νόημα, κάνω λογοπαίγνιο και το αφιερώνω στην υπουργό εργασίας:


Σε ό,τι αφορά στο ΦΠΑ φαντάζομαι ότι όλοι έχουν εναρμονιστεί μια εβδομάδα μετά. Προσοχή όμως γιατί η ΑΑΔΕ αναδημοσίευσε την σχετική εγκύκλιο με τις οδηγίες για την εφαρμογή των νέων διατάξεων λόγο ενός μικρού λάθους.

Κατά την ορθή  επανάληψη της εγκυκλίου (Ε.2083/2019 )προστέθηκε νέο εδάφιο και διορθώθηκε το ποσοστό για τη διαμονή με το σύστημα all inclusive:

δ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive: 20% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο (Κεφ. Γ΄ του Παραρτήματος ΙΙΙ).

Διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω ποσοστά δεν είναι δεσμευτικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην περίπτωση που μπορούν να διαχωρίσουν την αξία των επιμέρους παροχών τους, οπότε και να εφαρμόσουν τον συντελεστή ΦΠΑ που αναλογεί σε κάθε παροχή. Εξυπακούεται ότι, αν στην ενιαία τιμή των περιπτώσεων β και γ ανωτέρω δεν περιλαμβάνεται η διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων, εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο σύνολο της αντιπαροχής.



Αποδείξεις Πρατηρίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της της ομοσπονδίας βενζινοπολών, η ΑΑΔΕ, θα εκδώσει τις επόμενες ημέρες εγκύκλιο η οποία θα προβλέπει ότι οι λιανικές αποδείξεις καυσίμων που εκδίδονται από το σύστημα εισροών – εκροών, με αξία μέχρι 100 ευρώ, θα εξακολουθούν να ισχύουν όπως συνέβαινε για το όριο των 300 ευρώ. Η πρόταση αυτή έχει γίνει δεκτή από την ΑΑΔΕ, σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4308/2014 (Βλ. σχ. την ΠΟΛ.1003/2014 παρ. 10.2.2:
«10.2.2 Επέχουν θέση απλοποιημένου τιμολογίου και στοιχεία λιανικής πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών, που καλύπτουν επαγγελματικές συναλλαγές και μέχρι του ορίου των εκατό (100) ευρώ, εφόσον εκδίδονται για την αγορά μη εμπορεύσιμων (για τον αγοραστή) αγαθών (αναλώσιμων) ή για τη λήψη, ομοίως, υπηρεσιών»).

Στην απόδειξη θα αναγράφεται με το χέρι ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος του αντισυμβαλλόμενου – πελάτη.
Από πλευράς ΜΥΦ, θα υποβάλλονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις των πρατηριούχων ως σύνολο μαζί με τις άλλες αποδείξεις λιανικής ενώ το ίδιο ισχύει και για τους λήπτες των αποδείξεων.
Από 101 ευρώ και άνω θα ισχύουν αυτά που αναφέρονται στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ Ε.2056/2019.

 

Είπα : Τρία πράγματα κάνεις στην πολιτική : Πρώτον, δεν λες αλήθεια, δεύτερον, δεν παραδέχεσαι ποτέ ότι δεν είπες την αλήθεια, τρίτον φροντίζεις να κάνεις το πρώτο και το δεύτερο με τον καλύτερο τρόπο

 

 ⥢⥤

 

 Λοιπές Επισημάνσεις  

 Η διπλή φορολόγηση των ημεδαπών επιχειρήσεων στις περιπτώσεις ενδοομιλικής τιμολόγησης μεταξύ τους - ΣΟΛ ΑΕ

Λογιστικός χειρισμός απορρόφησης θυγατρικής εταιρείας από τη μητρική της εταιρεία - ΣΟΛ ΑΕ

 

 

 ⥢⥤

 

 Λοιπές φορολογικές και άλλες σημαντικές αποφάσεις   

 

Η απόφαση για την παράταση των ΜΥΦ σε ότι αφορά την  διόρθωση αποκλίσεων εξόδων

Η απόφαση :  Α.1195/2019 Τροποποίηση της απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1022/2014 (179 Β’) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών», όπως ισχύει.



Ο κατάλογος των χρυσών νομισμάτων που πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται στο άρθρο 47 του Κώδικα ΦΠΑ, ν. 2859/2000, σχετικά με το ειδικό καθεστώς απαλλαγής από τον φόρο προστιθεμένης αξίας του επενδυτικού χρυσού,

Η απόφαση :  Ε.2084/2019 Κοινοποίηση του καταλόγου των χρυσών νομισμάτων που πληρούν τα κριτήρια του επενδυτικού χρυσού σύμφωνα με το άρθρο 47 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) με ισχύ για το έτος 2019



Εισόδημα αλλοδαπής που αποκτά αλλοδαπό πρoσωπικό, κάτοικοι Ελλάδας, εργαζόμενοι σε ναυλομεσιτικό γραφείο του ν. 27/1975 - Εγκύκλιος 2086/2019 της ΑΑΔΕ

Η εξαίρεση του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 3 του ΚΦΕ (Κατ' εξαίρεση ο φορολογούμενος που είναι αλλοδαπό προσωπικό των εγκατεστημένων στην Ελλάδα γραφείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του α. ν. 89/1967 (Α' 132), όπως ισχύει, υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα.) αναφέρεται μόνο στο αλλοδαπό προσωπικό των εγκατεστημένων στην Ελλάδα γραφείων, σύμφωνα με τον α.ν.89/1967 και όχι στο αλλοδαπό προσωπικό ναυλομεσιτικού γραφείου του ν.27/1975.

Η απόφαση :  Ε.2086/2019 Φορολογική μεταχείριση εισοδήματος αλλοδαπής που αποκτά αλλοδαπό προσωπικό, κάτοικοι Ελλάδας, εργαζόμενοι σε ναυλομεσιτικό γραφείο του ν. 27/1975



Τόπος παροχής υπηρεσιών νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης ασθενών - Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ

H παροχή υπηρεσιών νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης από ιδιωτικά νοσηλευτήρια στην Ελλάδα προς λήπτες (ασθενείς) εγκατεστημένους εκτός Ελλάδος εμπίπτει στον κανόνα της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του Κώδικα ΦΠΑ και υπάγεται στον ΦΠΑ στην Ελλάδα (ως τόπο εγκατάστασης του παρέχοντος), ακόμη κι όταν οι λήπτες (ασθενείς) είναι υποκείμενοι στον φόρο, καθώς θεωρείται ότι δεν ενεργούν με την ιδιότητά τους αυτή, αλλά ότι λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες για ιδιωτική χρήση.

Η ίδια αντιμετώπιση ισχύει και στην περίπτωση που η οφειλόμενη αμοιβή (νοσήλιο) για την παροχή των νοσοκομειακών και ιατρικών υπηρεσιών καταβάλλεται εν όλω ή εν μέρει από τρίτα πρόσωπα, όπως από ασφαλιστικούς φορείς ή άλλους (δημόσιους ή μη)οργανισμούς ή ασφαλιστικές εταιρείες, ενδεχομένως δυνάμει σύμβασης που τα πρόσωπα αυτά έχουν υπογράψει με τον ασθενή ή/και με το νοσηλευτήριο, καθώς πραγματικός λήπτης των υπηρεσιών νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης είναι ο ασθενής και όχι τα τρίτα πρόσωπα, που απλώς διενεργούν την πληρωμή του νοσηλίου για λογαριασμό του ασθενή.

Για την εφαρμογή του κανόνα της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του Κώδικα ΦΠΑ περί φορολόγησης των εν λόγω υπηρεσιών όχι στην Ελλάδα, αλλά στον τόπο που είναι εγκατεστημένος ο υποκείμενος στον φόρο λήπτης, θα πρέπει ο λήπτης, πέρα από την κοινοποίηση του ΑΦΜ/ΦΠΑ που διαθέτει στον τόπο εγκατάστασής του, να μπορεί να αποδεικνύει με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο την επαγγελματική χρήση των νοσοκομειακών και ιατρικών υπηρεσιών που λαμβάνει.

Η απόφαση :  Ε.2085/2019 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τον τόπο παροχής των υπηρεσιών νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης ασθενών



Πρακτορεία ΟΠΑΠ και προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων - Κοινοποίηση των νέων διατάξεων του άρθρου 234 του ν. 4610/2019

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του ν.4610/2019 παρέχεται στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε.» (Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.), για τα εισοδήματα που αποκτώνται κατά τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουάριου 2018 και μετά, η δυνατότητα έκπτωσης για τις πραγματοποιούμενες πωλήσεις τους, ποσοστού με κλίμακα ενάμισι τοις εκατό (1,5%) για αξίες μέχρι 500.000 ευρώ και ένα τοις εκατό (1%) για αξίες από 500.001 έως 1.000.000 ευρώ, ως ποσό πρόβλεψης επισφαλών απαιτήσεων.

Η απόφαση :  Ε.2087/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 234 του ν.4610/2019 (ΦΕΚ Α' 70)



Σχετικά με την αναγκαιότητα θέσης της σφραγίδας της Χάγης στα έντυπα εφαρμογής των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας που εκδίδεται από την αλλοδαπή φορολογική αρχή, από το οποίο θα προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του άλλου κράτους. Εάν οι φορολογούμενοι έχουν εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ) και εφόσον αποκτούσαν εισόδημα στη χώρα μας, μπορούν να προσκομίσουν, αντί του πιστοποιητικού, την προβλεπόμενη Αίτηση για την Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος όπου είναι ενσωματωμένο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα) και για την οποία δεν απαιτείται η επισημείωση της Χάγης. Επίσης, δεν απαιτείται η επισημείωση της Χάγης για τα πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας που εκδίδουν οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ και της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ΣΑΔΦΕ που έχει συναφθεί με τη χώρα μας.» .....

Πέραν τούτων, ειδικά για τις Η.Π.Α., έχει εκδοθεί εγκύκλιος (ΠΟΛ.1107/1999) στην οποία αναφέρεται ότι το κείμενο που αναγράφεται στο επισυναπτόμενο της Αιτήσεως Εφαρμογής Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας από το IRS (Philadelphia Office), δεν χρήζει μετάφρασης. (επισυνάπτεται)

Η απόφαση :  1055834 ΕΞ 2019 Διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση «apostille» στις Αιτήσεις Εφαρμογής των ΣΑΔΦ



Ιχνηλασιμότητα καπνικών προϊόντων: Η απόφαση του Υπ. Οικ. για την εφαρμογή του συστήματος

Με την απόφαση καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος ιχνηλασιμότητας προϊόντων καπνού, και ειδικότερα:
α) οι αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας προϊόντων καπνού,
β) ο εθνικός εκδότης αναγνωριστικών κωδικών και οι αρμοδιότητές του,
γ) τα τέλη έκδοσης και αποστολής των Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών (ΜΑΚ),
δ) ο εθνικός διαχειριστής του συστήματος ιχνηλασιμότητας,
ε) οι περιπτώσεις και η διαδικασία απενεργοποίησης των αναγνωριστικών κωδικών,
στ) οι έλεγχοι.

Η απόφαση :  Α.1202/2019 Εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας προϊόντων καπνού

Επίσης σχετικά με το θέμα δείτε και:  Καπνικά προϊόντα και ιχνηλασιμότητα: Ανακοίνωση για τη διόρθωση προβλημάτων που προέκυψαν κατά την εγγραφή



► Μεταφορικό Ισοδύναμο: Και στα ΚΕΠ η υποβολή αίτησης όταν υπάρχει απαλλαγή από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικής δήλωσης

Η απόφαση :  16501/2019 Υποβολή έντυπης αίτησης πιστοποίησης δικαιούχου, κατοίκου νησιού για το μέτρο Μεταφορικό Ισοδύναμο, αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του αντίστοιχου εντύπου, που διεκπεραιώνεται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

Δείτε επίσης και αυτό Μεταφορικό Ισοδύναμο: Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για τις αεροπορικές μετακινήσεις νησιωτών


 ⥢⥤

 

■ Διάλειμμα  

"Νούμερα"

Ξέρετε πόσο θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό οι τελευταίες αλλαγές στον ΦΠΑ (η μεταφορά των τροφίμων και της εστίασης στον χαμηλό συντελεστή);
Περίπου 667 εκ ευρώ.  Η 13η σύνταξη θα κοστίσει κάτι παραπάνω βέβαια αφού θα φτάσει τα 830 εκ.ευρώ.

Η "τέχνη" κοστίζει όμως λίγο παραπάνω.....Το 2018 τα έργα τέχνης που πουλήθηκαν άγγιξαν το μικροποσό των 67,4 δις ευρώ.
Προσπάθησα να πλειοδοτήσω για μερικά από τα ακόλουθα κομμάτια ωστόσο δεν τα κατάφερα και δυστυχώς τα πήραν άλλοι.


 

Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη του David Hockney (Pool with Two Figures)
Η ιστορία ενός από τα πιο αναγνωρισμένα και αγαπημένα έργα του 20ού αιώνα, Πορτραίτο ενός καλλιτέχνη (Pool with Two Figures) πουλήθηκε στις 15 Νοεμβρίου έναντι 90,3 εκατομμυρίων δολαρίων.


Ένα γυμνό από τον Ιταλό καλλιτέχνη Amedeo Modigliani έχει γίνει ένα από τα πιο ακριβά έργα τέχνης που πωλούν ποτέ σε δημοπρασία.
Η ζωγραφική "Nu couché (sur le côté gauche) του 1917", η οποία απεικονίζει μια γυμνή γυναικεία φιγούρα σε ανάπαυση, πουλήθηκε για $ 157,2 εκατομμύρια στη Νέα Υόρκη.

Το ρεκόρ το έχει όμως ένας πίνακας του Leonardo da Vinci. Το 2017, ο "Salvator Mundi" πωλήθηκε σε δημοπρασία από τη Christie's ως έργο του da Vinci για ρεκόρ 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια, προκαλώντας αμφιβολίες σχετικά με την ιδιοκτησία, τον τόπο εντοπισμού και την αυθεντικότητά της.

 

Ο πίνακας "Nymphaea" του Monet πουλήθηκε πρόσφατα έναντι 84.6 εκ. δολαρίων.

Και για όσους αναρωτιούνται, όχι δεν κάνουμε λάθος δουλειά, απλά κάποια πράγματα είναι υπερεκτιμημένα.....

Είπαν : Η φτώχεια είναι έλλειψη πολλών πραγμάτων και η απληστία όλων.

 

 ⥢⥤

■  Ενδιαφέρουσες αποφάσεις της ΔΕΔ 

 

  ΔΕΔ Θ 551/2019 Στις περιπτώσεις θανάτου του υπόχρεου παραβάτη παύει ο σκοπός για την επιβολή προστίμου επί τυπικής διαδικαστικής παράβασης

Οι κυρώσεις εις βάρος του φορολογούμενου που υπέβαλε εκπροθέσμως δήλωση προς εκπλήρωση της φορολογικής του υποχρέωσης έχουν αυστηρά προσωπικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου, διά του θανάτου του φυσικού προσώπου επέρχεται η απόσβεση τους. Η επιβολή προστίμων του άρθρου 54 του ΚΦΔ σε περιπτώσεις μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή ελλιπούς υποβολής δηλώσεων για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων του φορολογούμενου έχει αυστηρά προσωπικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι, ως διοικητικές κυρώσεις που αποσκοπούν στον εξαναγκασμό του υπόχρεου προς συμμόρφωση προς τις φορολογικές εν γένει υποχρεώσεις του, ήτοι αποτρέποντας τον από την τέλεση (μελλοντικών) φορολογικών παραβάσεων, η επιβολή τους δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ζημίας στο Δημόσιο και συνεπώς, δεν έχουν αποκαταστατικό χαρακτήρα, εφόσον μ' αυτά δεν επιδιώκεται η ικανοποίηση - έστω και μερικώς - της υποχρέωσης προς πληρωμή των οικείων οφειλομένων φόρων. Συνακόλουθα, στις περιπτώσεις θανάτου του υπόχρεου παραβάτη, παύει ο σκοπός για την επιβολή προστίμου επί τυπικής - διαδικαστικής παράβασης.



  ΔΕΔ Α 873/2019 Λογιστικές διαφορές-ελλείμματα, πλεονάσματα απογραφής-απομείωση

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό απομείωσης σε σχέση με το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων επιχείρησης ανέρχεται σε μικρό ποσοστό και κατά την κοινή λογική δικαιολογείται κάποια φθορά, ωστόσο σε κάθε περίπτωση όπως έχει κριθεί και νομολογιακά θα πρέπει να υφίσταται το νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο να επαληθεύεται το μέγεθος των ποσοτικών ελλειμμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι το μέγεθος των εν λόγω ελλειμμάτων στην υπό κρίση χρήση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προσδιορισμού των αποτελεσμάτων της .
Οι προσκομισθείσες συμψηφιστικές εγγραφές και τα αντίγραφα των σελίδων του βιβλίου αποθήκης από μόνα τους δεν αποτελούν υποστηρικτικά των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων, ελλείψει πρωτογενών στοιχείων, ήτοι ζυγολογίων βάσει των οποίων να μπορέσει ο έλεγχος να πραγματοποιήσει διασταυρωτικές επαληθεύσεις σχετικά με την διακύμανση του βάρους κάθε παρτίδας τη στιγμή που φορτώνεται στις εγκαταστάσεις των προμηθευτών, έως την πώλησή τους στην εγχώρια αγορά και συνακόλουθα να προβεί σε έλεγχο της αποτίμησής τους.

 

 ⥢⥤

 


 

 Εργατικά - Ασφαλιστικά

Το υπουργείο εργασίας στα χνάρια της ΑΑΔΕ εξέδωσε πλήθος αποφάσεων και εγκυκλίων την εβδομάδα που πέρασε. 

  Δείτε αναλυτικά τις προϋποθέσεις για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μισθωτών, και λοιπών ασφαλισμένων μετά τις αλλαγές με τον νόμο 4611/2019 [Η απόφαση 22520/1578/2019 Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 31 του ν.4611/2019 (Α’73) σχετικά με τη χορήγηση και την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για την περίοδο 1/3/2019-29/2/2020]

  Η συμμετοχή εργαζόμενου ως μέλους σε εφορευτική επιτροπή, κατόπιν κλήσης από δημόσια αρχή, αποτελεί εκτέλεση υποχρεωτικού εκ του νόμου καθήκοντος και επομένως συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία κατά την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, αντιμετωπιζόμενο σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του Αστικού Κώδικα. [Η απόφαση 23400/662/2019  - Ανυπαίτιο κώλυμα παροχής εργασίας λόγω συμμετοχής εργαζόμενου ως μέλους εφορευτικής επιτροπής ]

 Κοινοποίηση των νέων διατάξεων σχετικά με την σύνταξη θανάτου που δικαιούνται τα τέκνα του θανόντος [Η απόφαση 22540/1579/2019 Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 21 του ν.4611/2019 (Α'73)

 Σχολικοί φύλακες - Ασφαλιστική τακτοποίηση κατ' εφαρμογή του άρθρου 4 του νόμου 4554/2018 [Η εγκύκλιος Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 26/2019 Ασφαλιστική τακτοποίηση σχολικών φυλάκων κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 4 του Ν. 4554/2018 ]

 Ασφαλιστική τακτοποίηση σχολικών φυλάκων - Διαχείριση των Πράξεων Επιβολής Εισφορών που έχουν συνταχθεί ή που θα συνταχθούν
[Η απόφαση  250/639262/2019 Διαχείριση των Πράξεων Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.), που έχουν συνταχθεί ή που θα συνταχθούν για την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων ]

 Διευκρινίσεις Υπ. Εργασίας για τους συνταξιούχους με έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα - Μη υποχρέωση υπαγωγής τους στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών [Η απόφαση  19892/539/2019 Συνταξιούχοι οι οποίοι αποκομίζουν έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα ]

  Διευκρινίσεις για τις ασφαλιστικές κρατήσεις επί της προσωπικής διαφοράς του άρθρου 27 παράγραφος 1 του ν. 4354/2015, των υπαλλήλων με σχέση εργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου. [Η απόφαση 10042/57802/1618/2019 (Ορθή επανάληψη) Σχετικά με τις ασφαλιστικές κρατήσεις επί της προσωπικής διαφοράς του αρ. 27 παρ. 1 του ν. 4354/2015, των υπαλλήλων με σχέση εργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου]

  Αποδεικτικό ηλικίας ασφαλισμένων π. ΟΓΑ - Τρόπος υπολογισμού σύνταξης μονοσυνταξιούχων ασφαλισμένων π. ΤΣΑΥ για αιτήσεις προ του ν. 4387/2016
[Η απόφαση Φ.80000/Δ17/32038/742/2019  Γνωστοποίηση διατάξεων άρθρων 16 και 14 του ν. 4578/2018 και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή τους ]
 

Λοιπά εργατικά και ασφαλιστικά θέματα εβδομάδος :

 

 ⥢⥤

 Λοιπές ειδήσεις


  Κτηματολόγιο: Παράταση συλλογής δηλώσεων σε Λακωνία και Αιτωλοακαρνανία
 Νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ στις 28 Μαΐου
  Tax Flash: Ένα νέο εργαλείο της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ
  ΠΟΦΕΕ: Τα κυριότερα θέματα στη συνάντηση του ΔΣ με τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.
  Μειώθηκαν οι άνεργοι στον ΟΑΕΔ τον Απρίλιο

 ⥢⥤

 

 Αποφάσεις δικαστηρίων


 Άρειος Πάγος 1415/2018 Εργατικό ατύχημα - Χρηματική ικανοποίηση προς αποκατάσταση ηθική του βλάβη - Προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στα πιστωτικά ιδρύματα

 ΣτΕ 551/2019 Απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος - Μη νόμιμη η απόφαση Υ1/Γ.Π./οικ 93828/18-8-2011

Υπόθεση C-194/18 Μεταβίβαση επιχειρήσεων - Οδηγία 2001/23/ΕΚ - Άρθρο 1, παράγραφος 1 - Πεδίο εφαρμογής - Κριτήρια για την αξιολόγηση της μεταβιβάσεως - Μεταβίβαση πελατείας - Ανάληψη από χρηματιστηριακή εταιρία του συνόλου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που παρείχε μια τράπεζα, όχι όμως και του προσωπικού της

Υπόθεση C-509/17 Μεταβιβάσεις επιχειρήσεων - Οδηγία 2001/23/ΕΚ - Άρθρα 3 έως 5 - Διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων - Εξαιρέσεις - Διαδικασία αφερεγγυότητας - Διαδικασία δικαστικής αναδιάρθρωσης διά μεταβιβάσεως με άδεια δικαστηρίου - Διατήρηση του συνόλου ή τμήματος της επιχειρήσεως - Εθνική νομοθεσία που παρέχει τη δυνατότητα στον διάδοχο να αναλάβει, μετά τη μεταβίβαση, τους εργαζομένους της επιλογής του

  Υπόθεση C-235/18 Φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) - Οδηγία 2006/112/ΕΚ - Άρθρο 135, παράγραφος 1, στοιχείο βʹ - Παράδοση αγαθών - Απαλλαγές άλλων δραστηριοτήτων - Χορήγηση και διαπραγμάτευση πιστώσεων - Κάρτες καυσίμων

 ⥢⥤

 

 Άρθρα.... 


  Άρθρα Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών.

 Άρθρα (Upd) Ποια είδη και υπηρεσίες περιλαμβάνονται στο νέο Παράρτημα III του Κώδικα Φ.Π.Α. που ισχύει από 20.5.2019 - Αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικά με την εφαρμογή του.
 


Φορολογικές Υποχρεώσεις


Οι φορολογικές υποχρεώσεις της εβδομάδας