Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Μην ψάχνεις άλλοθι για όσα δεν έπραξες, για τις λέξεις που δεν τόλμησες να ψελλίσεις

Το σχόλιο της Δευτέρας - Μην ψάχνεις άλλοθι για όσα δεν έπραξες, για τις λέξεις που δεν τόλμησες να ψελλίσεις
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 17 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

 

Ι. Πρόλογος

Μην ψάχνεις άλλοθι για όσα δεν έπραξες, για τις λέξεις που δεν τόλμησες να ψελλίσεις, για τα συναισθήματα που έπνιξες. Μην ψάχνεις πρόσχημα για τα όνειρα που μουτζούρωσες, για τα λάθη που επανέλαβες, για την τσαλακωμένη αξιοπρέπειά σου. Μην ψάχνεις δικαιολογία για τα ηλιοβασιλέματα που δεν είδες, για τις στιγμές που μίσεψαν, για τις χαμένες αγκαλιές, για τα ταξίδια που δεν έκανες. Μην ψάχνεις πρόφαση για τότε που συμβιβάστηκες, που επαναπαύτηκες, που δεν αντέδρασες, που κιότεψες. Μην ψάχνεις προκάλυμμα για τα ρίσκα που δεν πήρες, για τις σκέψεις που δεν μοιράστηκες.

Είσαι ζωντανός, ένας χωμάτινος ήρωας που πολεμά. Μάχεσαι σθεναρά, τρεκλίζεις, πέφτεις, μετά σηκώνεσαι και πάλι απ΄την αρχή. Τα ανθρώπινα λάθη σε ακολουθούν όταν βαδίζεις μόνος στις δύσβατες ατραπούς της αυτοκριτικής, όμως στο σαρκίο σου είναι φωλιασμένη μια αληθινή ψυχή. Αυτός είσαι, ένας ρεαλιστής και συνάμα ένας αθεράπευτα ρομαντικός, μα, μην ψάχνεις άλλοθι για όλα εκείνα. Στις φλέβες σου κυλά ακόμη η μυρωδιά της φθινοπωρινής βροχής που αναδίδεται απ΄ το χώμα το απομεσήμερο, τα χνότα σου μυρίζουν σαν τον βασιλικό στις τενεκεδένιες γλάστρες στην βεράντα του χωριού, ενώ η αύρα σου κουβαλά την καθαρότητα και τη δροσιά του μελτεμιού. Ανασκουμπώσου, ο πόλεμος δεν χάθηκε.

Μην ψάχνεις μονίμως για άλλοθι, ζήσε κάθε στιγμή για να μην μετανιώσεις κάποτε για όσα δεν έζησες. Μάθε απ’ τα λάθη σου και προχώρα χωρίς να κοιτάς πίσω. Κολύμπησε όσο κουρασμένος κι αν είσαι για να φύγεις απ’ τα αβαθή νερά, να φτάσεις μακριά, στα βαθιά, εκεί που το όνειρο συναντά το πρώτο χάδι της αυγής. Ζήσε το σήμερα γιατί το αύριο γίνεται σήμερα και το σήμερα αύριο και χθες εν ριπή οφθαλμού.

Αλήθεια, πόσο κοστίζει μία ώρα από το χρόνο σου; Την έχεις κοστολογήσει ποτέ; Είκοσι, πενήντα, εκατό ευρώ ή ακόμη περισσότερα; Μπορώ να αγοράσω μία ώρα από το χρόνο σου; Να, σου δίνω τώρα μια χούφτα ευρώ, μου δίνεις μια στάλα απ’ το χρόνο σου;
 

¤

 

ΙΙ.  Το ψηθισθέν νομοσχέδιο - αλλαγές στο Φ.Π.Α. - ρυθμίστε γιατί χανόμαστε

Ψηφίστηκε την Πέμπτη που μας πέρασε το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις δόσεων στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία και τις αλλαγές στο ΦΠΑ. Την Παρασκευή, σε χρόνο dt, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το νομοσχέδιο των 120 δόσεων - Νόμος 4611/2019. Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν και αρκετές ακόμη διατάξεις, όμως ομολογουμένως θα μείνει στη μνήμη μας λόγω των διατάξεων που αφορούν στις πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις, στα θέματα εργατικής νομοθεσίας που αλλάζουν (δείτε και «Ο Νέος Νόμος - Ν. 4611/2019» - Σημείωμα της επιστημονικής ομάδος του Δ. Ε.Ν.) και φυσικά στη μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α.

Τις σημαντικότερες διατάξεις καθώς και την έναρξη ισχύος τους θα τις βρείτε σε σχετική επισήμανση που επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του κόμβου και σας προτείνω να τη διαβάσετε σε κάθε περίπτωση.

 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ    Οι σημαντικότερες διατάξεις του νόμου 4611/2019 - Από πότε ισχύουν οι αλλαγές

Επίσης, δείτε και Τροπολογία για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών

 

 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ (να διαβαστεί προσεκτικά όπως και όλα τα παραπάνω!)  Ε.2083/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 121 του ν.4611/2019 (Α΄ 73) αναφορικά με την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες

Σχετικά με την έκδοση των παραστατικών

Στα παραστατικά πωλήσεων που εκδίδονται με ημερομηνία έκδοσης την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα εάν αυτά αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, όσον αφορά τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 20.5.2019 και εφεξής διευκρινίζεται ότι, στις περιπτώσεις που παρέχονται εκπτώσεις εκ των υστέρων, για πωλήσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, στις επιστροφές πωληθέντων αγαθών, καθώς και για άλλες διαφορές, που επηρεάζουν την αξία ή το περιεχόμενο του αρχικού τιμολογίου, υπολογίζεται Φ.Π.Α. με τους νέους συντελεστές.

Όπως ορίζεται με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ, στην παροχή υπηρεσιών εφαρμόζονται οι συντελεστές που ισχύουν κατά το χρόνο που ο φόρος καθίσταται απαιτητός σύμφωνα με το άρθρο 16 του ίδιου Κώδικα
Συνεπώς, στις περιπτώσεις παρεχόμενων υπηρεσιών για τις οποίες τα παραστατικά πωλήσεων (τιμολόγια κ.λπ.) εκδίδονται με βάση τις σχετικές διατάξεις του ν.4308/2014 μετά την 20.5.2019, υπολογίζεται επί αυτών συντελεστής Φ.Π.Α. με βάση τις διατάξεις του υπόψη νόμου. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που παρέχονται υπηρεσίες η έναρξη παροχής των οποίων χρονολογείται πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου (20.5.2019), ολοκληρώνονται όμως μετά την ημερομηνία αυτή, καθώς και στις περιπτώσεις που έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες πριν την 20.5.2019 το σχετικό παραστατικό πώλησης όμως εκδίδεται μετά την ημερομηνία αυτή, κατά την τιμολόγηση εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει με βάση τις νέες διατάξεις.

Όσον αφορά τις αποδείξεις που εκδίδονται με τη χρήση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (φορολογική ταμειακή μηχανή ή μηχανισμό ΕΑΦΔΣΣ) του Ν.4308/2014, οι κάτοχοι – χρήστες αυτών κατά την πληκτρολόγηση του είδους επιλέγουν το σωστό συντελεστή ΦΠΑ, στον οποίο θα υπάγεται εφεξής αυτό, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα για φορολογικά παραστατικά που αφορούν λιανικές πωλήσεις , όταν εκδίδονται από χειρόγραφα στελέχη ή από μηχανογραφικά έντυπα με προεκτυπωμένο τον εμπεριεχόμενο συντελεστή ΦΠΑ, να εκδίδονται, είτε με χειρόγραφη αναγραφή των δεδομένων, είτε με εμφανή διαγράμμιση επί των μηχανογραφικών εντύπων των δεδομένων που χρήζουν αλλαγής λόγω των νέων συντελεστών Φ.Π.Α. και αναγραφής τους, χειρόγραφα ή με έντυπο τρόπο

 

Σημείωση: Διαβάζοντας το παρακάτω σημείο της εγκυκλίου πίστεψα για μια στιγμή πως είχε βάλει το χεράκι του και ο σεφ Λ. Κουτσόπουλος, γνωστός από τη συμμετοχή του στο masterchef.

«Παραδείγματα σαλτσών που περιλαμβάνονται στην παρούσα παράγραφο είναι: η μαγιονέζα, η σάλτσα μπεαρναίζ (Béarnaise), η σάλτσα μπολοναίζ (που περιέχει κιμά κρέατος, πουρέ ντομάτας, μπαχαρικά κ.λπ.), οι σάλτσες σόγιας, η σάλτσα με μανιτάρια, η σάλτσα Worcester (γενικά με βάση την παχύρευστη σάλτσα σόγιας, ένα διάλυμα μπαχαρικών σε ξίδι, με προσθήκη άλατος, ζάχαρης, καραμέλας και μουστάρδας) και παρόμοια παρασκευάσματα που μπορεί να είναι γνωστά και ως «μπαλσάμικο», η σάλτσα ντομάτας, γνωστή με το όνομα κέτσαπ (παρασκεύασμα με βάση τον πουρέ ντομάτας, ζάχαρη, ξύδι, αλάτι και μπαχαρικά) καθώς και άλλες σάλτσες ντομάτας, η σάλτσα σέλινου (μίγμα μαγειρικού άλατος και λεπτοαλεσμένων σπόρων σέλινου), η σάλτσα πέστο, η μπεσαμέλ έστω και σε σκόνη, κλπ.».

Ερώτηση: Το κουλί, τελικά τι συντελεστή φ.π.α. έχει;

¤

 

ΙΙΙ. Παράταση διορθώσεων ΜΥΦ

Με δελτίο τύπου της Α.Α.Δ.Ε. το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό πως παρατάθηκε μέχρι και σήμερα, 20 Μαΐου 2019 η προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών έτους 2018.


 

  Το χρήμα είναι η αιτία για την απόκτηση φίλων που ποτέ δεν είχες όταν ήσουν απένταρος 

 

  • ΙV. Διαθέσιμη η υποβολή του εντύπου Ν

    Διαθέσιμη η υποβολή του εντύπου Ν για το φορολογικό έτος 2018

    Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις Έντυπο Ν

    ¤

    V. Αρθρογραφία, μελέτες, απόψεις, κ.α.

    Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη που έχετε στη διάθεσή σας μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

    Κανόνας περιορισµού των τόκων - Άρθρο 49 Ν.4172/2013 - Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 49 βάσει της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/1164 [ του Α. Νασόπουλου ]

    Οι εξωκεφαλαιακές εισφορές: Μία ακόμη καινοτομία στις Ι.Κ.Ε.  [ του Γ. Δαλιάνη με τη συνεργασία της Νίκης Χατζοπούλου ]

    Μεταφορά ζημιάς σε αγρότη του ειδικού καθεστώτος [ του Γ. Παπαδημητρίου ]

    Εταιρεία η οποία έχει συμμετοχή σε κοινοπραξία η συγγενή εταιρεία, δεν έχει θυγατρικές και ταυτόχρονα δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις της παραγράφου 17-19 του ΔΛΠ 28 ή της παραγράφου 4(α) του ΔΠΧΑ 10, δεν καταρτίζει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, αλλά υποχρεωτικά ενσωματώνει (λογιστικοποιεί) τις επενδύσεις αυτές με τη χρησιμοποίηση της μεθόδου της καθαρής θέσης - ΣΟΛ ΑΕ

  •  

  • ¤

     

    VI. Διάφορα θέματα φορολογίας εισοδήματος

    Διενέργεια αποσβέσεων σε περίπτωση χρηματοδοτικής μίσθωσης - Οδηγίες από την ΑΑΔΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ: Όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω ισχύουν από την 1.1.2018 και μετά, κατά ρητή διατύπωση της περ. α' της παρ. 18 του άρθρου 115 του ν.4549/2018 και όπως διευκρινίσθηκε με την ΠΟΛ.1147/2018 οι υπόψη διατάξεις ισχύουν για τις συμβάσεις που συνάπτονται από 1.1.2018 και μετά. Επισημαίνεται ότι για τροποποιήσεις συμβάσεων που έχουν συναφθεί πριν την 1.1.2018 και οι οποίες λαμβάνουν χώρα μετά την 1.1.2018, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 24 του ν.4172/2013, όπως αυτές ίσχυαν κατά τον χρόνο σύναψης της αρχικής μίσθωσης ].

    Εκ νέου η υποβολή βεβαιώσεων για τα στελέχη και τους συνταξιούχους που εμπίπτουν στα ειδικά μισθολόγια [ Σύμφωνα με την απόφαση θα πρέπει να αναρτηθούν εκ νέου οι βεβαιώσεις για τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν στους ένστολους και τους συνταξιούχους των άρθρων 10-15 του ν. 4575/2018 (ειδικά μισθολόγια)  Οι υπόχρεοι υποβολής ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων υποβάλλουν εκ νέου ηλεκτρονικό αρχείο σύμφωνα με τα ανωτέρω, στις περιπτώσεις που κατ’ εφαρμογή της Α.1009/2019 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), τα χρηματικά αυτά ποσά έχουν ήδη αποσταλεί με τον κωδικό 47 του αρχείου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις ].
     

    Οι τελευταίες αλλαγές στον ΚΦΕ, στον ΚΦΔ και στη νομοθεσία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων - Κοινοποίηση των διατάξεων  [ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ: Δείτε την εγκύκλιο 2071/2019 με την οποία κοινοποιούνται διατάξεις του ν. 4607/2019 και πιο συγκεκριμένα των άρθρων 1 (άρθρο 51 της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων) και 5 αναφορικά με την ίδια ως άνω Συμφωνία, των άρθρων 11-14, με τις οποίες ενσωματώνονται διατάξεις της Οδηγίας 1164/2016/ΕΕ του Συμβουλίου της Ε.Ε. για τη θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής που έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, τις διατάξεις των άρθρων 52, 53, 54, αναφορικά με τροποποιήσεις επί του άρθρου 60 του ν. 4172/2013, επί του άρθρου 43 του ν. 4111/2013 και επί του άρθρου 25 του ν. 27/1975, αντίστοιχα, τις διατάξεις του άρθρου 56 που αφορούν στην κύρωση του Νέου Συνυποσχετικού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας, καθώς επίσης και τις διατάξεις του άρθρου 71 σχετικά με ρυθμίσεις για το αποθεματικό κεφάλαιο της ΕΤ.Α.Δ. και τις διατάξεις του άρθρου 78, περί μέτρων για τη στήριξη πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 23 και 24 Ιουλίου 2018].
     

    Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης του ν. 4307/2014

    Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για τις διατάξεις του ν. 4605/2019 για εταιρείες του α.ν. 89/1967 - Χρεωστικά ομόλογα πιστωτικών συνεταιρισμών - Πιστωτικά υπόλοιπα από δηλώσεις παρελθόντων ετών πιστωτικών ιδρυμάτων κ.ά. [ Ε.2076/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 38, 55, 93, 95 και 96 του ν. 4605/2019 (ΦΕΚ Α' 52) και παροχή σχετικών οδηγιών εφαρμογής ]

    Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις Φόρος εισοδήματος εργοληπτών  [ Προσοχή: Από 09/04/2019 είναι πλέον διαθέσιμη η υποβολή παρακρατούμενου φόρου εργοληπτών με αρχείο . Οδηγίες για τη γραμμογράφηση του αρχείου περιέχονται στον παρακάτω σύνδεσμο στην ιστοσελίδας της Α.Α.Δ.Ε.: (https://www.aade.gr/sites/default/files/2019-04/grammografisi.pdf).].

  •   Η εκτίμηση που τρέφουν οι άλλοι προς το πρόσωπό σου συχνά κλονίζεται από μεμονωμένα γεγονότα και τότε αποκαλύπτεται πως ουσιαστικά ποτέ δεν υπήρξε 

     

     

    VII. Ιχνηλασιμότητα καπνικών προϊόντων

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/40/ΕΕ, όλα τα καπνικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποκτήσουν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό και χαρακτηριστικό ασφαλείας που πιστοποιεί την γνησιότητα τους. Σκοπός είναι η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων και η προστασία της δημόσιας υγείας από αμφιβόλου ποιότητας καπνικά, των νόμιμων οικονομικών φορέων που δραστηριοποιούνται στη αγορά καπνού και των δημοσίων εσόδων. Για τα τσιγάρα και τον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων (στριφτών) τσιγάρων το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί από την 20η Μαΐου 2019 ενώ για τα πούρα, τα πουράκια και τα άλλα καπνά για κάπνισμα (όπως καπνός πίπας, ναργιλέ κλπ) από την 20η Μαΐου 2024.

    Δείτε τις Οδηγίες εγγραφής και συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις και την Ε.2074/2019 Κοινοποίηση της αριθμ. Α.1050/01.02.2019 ΑΥΟ (ΦΕΚ 735Β' & ΑΔΑ: ΩΛΛΓ46ΜΠ3Ζ-6ΥΞ) «Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής χαρακτηριστικών ασφαλείας επί των μονάδων συσκευασίας προϊόντων καπνού που διατίθενται στην αγορά», καθώς και την Ε.2073/2019 Κοινοποίηση της αριθμ. Α.1137/09.04.2019 Απόφασης Διοικητή ΑΑΔΕ (ΦΕΚ 1329Β' & ΑΔΑ: 6ΦΠ346ΜΠ3Ζ-ΚΦΡ) «Διαδικασία αποστολής ενσήμων ταινιών φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών από εγκεκριμένους αποθηκευτές σε καπνοβιομηχανίες στο εσωτερικό της χώρας για επικόλληση αυτών στις μονάδες συσκευασίας προϊόντων, τα οποία προορίζονται για κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας»

     

    ¤

     

    VIII. Διάφορα θέματα αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών

     ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ  Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη φορολόγηση των διανεμόμενων πλεονασμάτων των συνεταιρισμών ως εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα

     

    Με την τροπολογία, που ψηφίστηκε, το συγκεκριμένο εισόδημα θα φορολογείται ως εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Προϋπόθεση είναι οι εν λόγω αγρότες-μέλη να τηρούν την υποχρέωση της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 4384/2016, δηλαδή να παραδίδουν το 80% της παραγωγής τους στον Αγροτικό Συνεταιρισμό, που είναι εγγεγραμμένος και ενήμερος στο μητρώο του άρθρου 19 του ίδιου ως άνω νόμου. Η ρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα ο αγρότης να τυγχάνει της έκπτωσης φόρου του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. (Κώδικας Φορολογικών Εσόδων) που ξεκινά από τα 1.900 ευρώ χωρίς εξαρτώμενα μέλη και φτάνει τα 2.100 ευρώ για τρία εξαρτώμενα μέλη και άνω, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το κλιμακούμενο αφορολόγητο όριο που υφίσταται για τους αγρότες. Επίσης, επιτυγχάνεται η επί ίσοις όροις φορολογική αντιμετώπιση εισοδημάτων προερχόμενων από την ίδια πηγή.

    Προσοχή: Η ψηφισθείσα διάταξη, με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα ισχύσει για τα εισοδήματα που έχουν προκύψει από την 1η Ιανουαρίου του 2018.


     Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2019 μέχρι τις 15 Ιουνίου

    Παράταση υποβολής αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019 - Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανακοίνωση σχετικά με την παράταση υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2019 έως την 18η Ιουνίου

    966/71516/2019 Τήρηση διακριτής λογιστικής από τις Οργανώσεις Παραγωγών και τις Ενώσεις τους, καθώς και τις Ομάδες Παραγωγών

     

      Αν θυμάσαι από που ξεκίνησες δεν θα χάσεις ποτέ το δρόμο για κει που θέλησες να φτάσεις

     

     

    IX. Μητρώο πλοίων - εξελίξεις

    Μητρώο Πλοίων: Η τροπολογία για την παράταση εγγραφής - Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία

    Αν θέλετε να δείτε σχετικά στατιστικά για τις εγγραφές δείτε μια σχετική είδηση. Επίσης για κάποιες αλλαγές που αφορούν στο ΤΕΠΑΗ δείτε και [ Ε.2070/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 74 και 77 του ΚΕΦ. Ε΄ του ν.4607/2019 (Α΄65/24-4-2019) ]


    ¤

    X. Υποβολή Ε9, τα νέα δεδομένα και με τη «βούλα» της Α.Α.Δ.Ε.  - μείωση ΕΝ.Φ.Ι.Α.

     

     ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ  Πρόστιμα ΚΦΔ και υποβολή δηλώσεων Ε9 και ΕΝΦΙΑ - Κοινοποίηση των νέων διατάξεων και παραδείγματα από την ΑΑΔΕ

     

    Δείτε οπωσδήποτε την εγκύκλιο Ε 2082/2019 στην οποία περιγράφεται με παραδείγματα ο νέος τρόπος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) από 1.1.2019 και μετά. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους (σύσταση, απόκτηση κ.λπ.), υποχρεούνται να τις δηλώνουν υποβάλλοντας τη δήλωση Ε9 μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής.

    Στην ίδια εγκύκλιο γίνεται αναφορά και στην επιβολή προστίμων οπότε πρέπει σε κάθε περίπτωση να τη μελετήσετε γιατί αυτή η εγκύκλιος μας αφορά.

     

    Μείωση ΕΝΦΙΑ: Επαναπροσδιορισμός ύψους της μείωσης για ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου άνω των (60.000) ευρώ

     

     

    XI. Σχετικά με τους ΚΑΔ ασφαλιστικών πρακτόρων, μεσιτών ασφαλειών, κ.λπ.

    Α.1189/2019 Παύση χρήσης και τροποποίηση Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας

    Για τις επιχειρήσεις όπου στο φορολογικό μητρώο υπάρχουν ενεργές δραστηριότητες με τους ΚΑΔ των οποίων παύει η χρήση, θα γίνει αντιστοίχιση με κεντρικές διαδικασίες, διακοπή και έναρξη της δραστηριότητας 66.22.10.01, χωρίς ενέργεια των φορολογουμένων. Για όλες τις ως άνω περιπτώσεις, θα αποσταλεί ενημερωτικό μήνυμα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, στον λογαριασμό των φορολογουμένων στο TAXISnet.

     

    ¤

    ΧΙI. Μουσικό διάλειμμα - Ξεμάτιασε με ΜΑΜΑ (ο ύμνος των δημοτικών συμβούλων)

    Επίκαιρο ....

     

     

     

    ΧΙII.  Εργατικά και ασφαλιστικά θέματα

    ΕΦΚΑ: Βεβαιώσεις εισφορών για φορολογική χρήση

    Δεν εφαρμόζεται το κατώτατο όριο υπολογισμού εισφορών σε ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων (Ρητινοσυλλέκτες, σμυριδορύκτες Νάξου κ.λ.π)

    Ύψος ασφαλιστικών εισφορών απασχολούμενων συνταξιούχων και μητέρων με «μπλοκάκι» [ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ]

    «Ο Νέος Νόμος - Ν. 4611/2019» - Σημείωμα της επιστημονικής ομάδος του Δ. Ε.Ν.) [το παρέθεσα και ανωτέρω, αλλά σκέφτηκα να το αναγράψω και σ΄αυτή την ενότητα] 

     

    ¤

     

    XIV. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α.

    Ρίξτε μια ματιά και στα παρακάτω γιατί μπορεί να σας ενδιαφέρουν, αν όχι απλά προσπεράστε τα.

    Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα - Κοινοποίηση των νέων διατάξεων [ Ε.2070/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 74 και 77 του ΚΕΦ. Ε΄ του ν.4607/2019 (Α΄65/24-4-2019)

    Με 4 εκ. το χρόνο για τέσσερα χρόνια θα ενισχυθούν από το δημόσιο οι επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων

    ΦΠΑ: Νέο εργαλείο ανταλλαγής και επεξεργασίας δεδομένων από τα κράτη-μέλη

    Αυθαίρετα: Κατάργηση προσαύξησης του ειδικού προστίμου υπαγωγής

    Δεν υφίσταται η προϋπόθεση της υποχρεωτικής συμμετοχής δύο τουλάχιστον Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών σε ελεγκτική εταιρεία προκειμένου αυτή να λάβει επαγγελματική άδεια λειτουργίας

    72647/Ζ1/2019 Τροποποίηση της 140832/Ζ1/25-8-2017 (Β’ 2993) απόφασης των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών με θέμα: «Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης»


  •  

    ¤

    ΧV. Κτηματολόγιο  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

    Κτηματολόγιο: Δυνατότητα εξάμηνης παράτασης υποβολής δηλώσεων με τροπολογία

    ¤


    XVI.  Λοιπές ενδιαφέρουσες αποφάσεις και ειδήσεις

    Άδειες εκλογών στον ιδιωτικό τομέα

    ΣΛΟΤ 743/2019 Αποτίμηση (κοστολόγηση) βιβλίων εκδοτικού οίκου

    578370/2019 Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε οφειλέτες νοσηλευόμενους

    Ε.2081/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 10, 12, 20 και 23 του ν.4608/2019 (ΦΕΚ Α'66) [αφορά φορολογικά ζητήματα που άπτονται της προσέλκυσης στρατηγικών επενδύσεων]

    Ε.2075/2019 Κοινοποίηση της αριθ.40/2019 ατομικής γνωμοδότησης του Αντιπροέδρου του Ν.Σ.Κ. Στέφανου Δέτση σχετικά με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με βάση τις διατάξεις του ν.4307/2014 και με την υποχρέωση του ειδικού διαχειριστή για την υποβολή της σχετικής δήλωσης μετά το χρονικό διάστημα που παύει το λειτούργημά του

    Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε οφειλέτες που νοσηλεύονται

    Ε.2077/2019 Κοινοποίηση διατάξεων των άρθρων 50 και 70 του ν. 4607/2019 [ αφορά στην τροποποίηση των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 53Α του ν.2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», αναφορικά με το ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού στην κατεύθυνση της εναρμόνισής του με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στα βιομηχανοποιημένα καπνά και για τη διάθεση προϊόντος απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) ].

  • Γ. Πιτσιλής: Ηλεκτρονική η τήρηση βιβλίων από το 2020

     

    ¤

    XVII. Νομολογία, αποφάσεις Δ.Ε.Δ. - αποφάσεις Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

    ΣτΕ 2104/2018 Πράξη προσδιορισμού φόρου κληρονομιάς. Παραγραφή

    ΣτΕ 380/2019 Δεν είναι εικονικό το τιμολόγιο που ακυρώθηκε, από τον εκδότη-επιτηδευματία, χωρίς το στοιχείο να περιέλθει στο πρόσωπο που μνημονεύεται σε αυτό ως αγοραστής

    ΣτΕ 692/2019 Αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 9 του ν. 3296/2004, με την οποία υπήχθησαν σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 25% οι προβλέψεις των επιχειρήσεων, που εμφανίζονταν στον λογαριασμό 44.11 «Προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις» (όμοια και η Σ.τ.Ε. 691/2019)

    Άρειος Πάγος 1576/2018 Καταγγελία σύμβασης εργασίας κατά την περίοδο επιβολής συστήματος εκ περιτροπής εργασίας

    Υπόθεση C-566/17 Έκπτωση του φόρου εισροών – Αρχή της ουδετερότητας του ΦΠΑ – Υποκείμενος στον φόρο που ασκεί τόσο οικονομικές όσο και μη οικονομικές δραστηριότητες – Αποκτηθέντα αγαθά και ληφθείσες υπηρεσίες για την πραγματοποίηση τόσο υποκείμενων όσο και μη υποκείμενων στον ΦΠΑ πράξεων

    Yπόθεση C-224/18 Χρόνος πραγματοποίησης της παροχής υπηρεσιών - Κατασκευαστικές εργασίες και εργασίες συναρμολόγησης - Λήψη υπόψη του χρόνου παραλαβής των εργασιών που προβλέπεται στη σύμβαση παροχής υπηρεσιών

    Υπόθεση C-631/17 Κοινωνική ασφάλιση των διακινούμενων εργαζομένων - Κανονισμός (ΕΚ) 883/2004 - Άρθρο 11, παράγραφος 3, στοιχείο εʹ - Υπήκοος κράτους μέλους απασχολούμενος ως ναυτικός σε πλοίο υπό σημαία τρίτου κράτους - Εργοδότης εγκατεστημένος σε κράτος μέλος άλλο από εκείνο της κατοικίας του εργαζομένου - Προσδιορισμός της εφαρμοστέας νομοθεσίας

  • ¤

     

    XVIII. Αλλαγές μητρώου

    Δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη διασύνδεση ΑΦΜ με ληξιαρχικά γεγονότα και στοιχεία Δελτίων Ταυτότητας - Αλλαγές στο Μητρώο [ Α.1164/2019 Τροποποίηση της ΠΟΛ 1006/31-12-2013 (Β΄19/2014) απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασία και δικαιολογητικά Απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)/Μεταβολής Στοιχείων και Έναρξης/Μεταβολής και Διακοπής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας», όπως ισχύει ].

    Η πολλάκις τροποποιημένη εγκύκλιος 1006/2013 τροποποιήθηκε εκ νέου και επιτέλους θα γίνονται σε ορισμένες περιπτώσεις τα αυτονόητα. Διαβάστε την όπως έχει κωδικοποιηθεί από την επιστημονική ομάδα του κόμβου.

    Επίσης, δείτε και αυτή την είδηση: Πρόσβαση στο Σύστημα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αποκτούν οι ΔΟΥ για την εγκυρότητα των στοιχείων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών

     

     

    XIX. Ειδικός φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων

     Ε.2079/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 52 του ν. 4609/2019 (Α΄67/03.05.2019) αναφορικά με τον ειδικό φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων [ Από 1.5.2019 ο συντελεστής του ειδικού φόρου της παρ. 12 του άρθρου πέμπτου του ν.3845/2010 (Α΄65), ο οποίος επιβάλλεται στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση, ορίζεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) ]

     

  • XX. Επίλογος

    100 χρόνια μνήμης!

     

     Καλή εβδομάδα...



  • Δημιουργία νέας κατηγορίας

    Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης