Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συνταγή σοκ Προβόπουλου για μείωση του ελλείμματος

17 Φεβρουάριου 2009 Σχόλια
  • «Βουτιά» στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, που αναμένεται να βυθιστεί στο 0,5% για το 2009 προβλέπει η έκθεση νομισματικής πολιτικής του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργου Προβόπουλου. Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας προτείνει συνταγή-σοκ για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% μέσα σε ένα χρόνο και χαρακτηρίζει υποτονική την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, χτυπώντας «καμπανάκι» για την ανεργία και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Συνταγή σοκ Προβόπουλου για μείωση του ελλείμματος

«Βουτιά» στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, που αναμένεται να βυθιστεί στο 0,5% για το 2009 προβλέπει η έκθεση νομισματικής πολιτικής του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργου Προβόπουλου. Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας προτείνει συνταγή-σοκ για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% μέσα σε ένα χρόνο και χαρακτηρίζει υποτονική την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, χτυπώντας «καμπανάκι» για την ανεργία και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει αύξηση στην ανεργία και υποχώρηση του πληθωρισμού στο 1,8%, ενώ παράλληλα θεωρεί υψηλό το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Επίσης, διαπιστώνει σημαντική επιβράδυνση στα στεγαστικά δάνεια και περιορισμό στα καταναλωτικά δάνεια εκτιμώντας παράλληλα ότι η πιστωτική επέκταση των τραπεζών μπορεί να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 10% περίπου για το 2009.

Ακόμα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος εισηγείται μείωση του ελλείμματος από το 2009 και μηδενισμό του έως το 2012. Αναλυτικότερα, ζητά, τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ εφέτος και την περαιτέρω μείωσή του κατά περίπου 1% του ΑΕΠ ετησίως για την επόμενη τριετία, ώστε να μηδενιστεί το 2012.

Όπως αναφέρει, η μείωση αυτή είναι εφικτή, αν συλληφθεί μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής και, κυρίως, εάν επιτευχθεί ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και αύξηση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών.

Παράλληλα, ζητά εφαρμογή πλέγματος μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την ταχύτερη υλοποίηση της στρατηγικής της Λισσαβόνας, την τόνωση του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, την ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό του προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.

«Οι προοπτικές για την ποιότητα χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών το 2009 δεν διαγράφονται ευοίωνες», αναφέρει στην έκθεσή του ο κεντρικός τραπεζίτης.«Η πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική είναι αναγκαία, όχι μόνο για να τηρηθούν οι κανόνες του αναθεωρημένου και ευέλικτου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και για να βελτιωθούν οι όροι εξωτερικού δανεισμού του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος. «Χωρίς εκτεταμένες και ρηξικέλευθες αλλαγές στις δομές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν είναι δυνατόν να τιθασευθεί το δημόσιο χρέος», είπε.

Η διαφορά απόδοσης (spread) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 300 μονάδων βάσης τον προηγούμενο μήνα, ενώ την Δευτέρα διαμορφωνόταν στις 280 μονάδες περίπου.

Ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ότι δεν διαφαίνεται σημαντική υποχώρηση της διαφοράς αποδόσεων τους επόμενους μήνες. «Η πρόσφατη μεγάλη διεύρυνσης της διαφοράς αντανακλά μία γενικότερη τάση υπερεκτίμησης και την υπερβολική απροθυμία των διεθνών επενδυτών να αναλάβουν κινδύνους», είπε.

Μείωση ανάπτυξης, αύξηση ανεργίας

Η έκθεση περιγράφει τη διεθνή κρίση ως τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1930, με ορατή έξοδο όχι νωρίτερα από το 2010.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, αυτές είναι ορατές, με την ΤτΕ να προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,5% φέτος, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση από το 3,1% το 2008. Η πρόβλεψη της ΤτΕ για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι υψηλότερη της πρόβλεψης της Κομισιόν για ανάπτυξη 0,2% φέτος, αλλά χαμηλότερη από την εκτίμηση της κυβέρνησης για 1,1%.

Όσον αφορά τα άλλα βασικά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά μεγέθη «η ανοδική τάση της απασχόλησης θα ανακοπεί και η ανεργία θα αυξηθεί το 2009. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,8% ή και χαμηλότερα εφέτος, αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού θα μειωθεί πολύ λιγότερο.

Επιβράδυνση πιστωτικής επέκτασης

»Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι υψηλό. Εξάλλου, ο υψηλός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε οριακά το 2008, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο εφέτος» προσθέτει η έκθεση.

Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης