Τροποποίηση του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με έμφαση στην απλούστευση της αδειοδότησης των αιολικών πάρκων.

Οικονομικές Ειδήσεις

12 Φεβρουάριος 2009
Τροποποίηση του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με έμφαση στην απλούστευση της αδειοδότησης των αιολικών πάρκων προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου. Taxheaven.gr

Τροποποίηση του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με έμφαση στην απλούστευση της αδειοδότησης των αιολικών πάρκων προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός δήλωσε ότι προτεραιότητα δίνεται στην «πράσινη ενέργεια», υπογράμμισε τον ρόλο των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου και κάλεσε σε διάλογο εκπροσώπους των κομμάτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη νέα ενεργειακή πολιτική, δεδομένου ότι η κατάργηση του λιθάνθρακα από καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής δημιουργεί ένα έλλειμμα 4.000 MW, που θα πρέπει να καλυφθεί.

Στο πλαίσιο αυτό χθες το απόγευμα συναντήθηκε με τον κ. Ραφαήλ Μωυσή, πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), καθώς η μελέτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, που μόλις πριν λίγους μήνες είχε εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή, θα πρέπει τώρα να αλλάξει.

Αναφερόμενος στην αιολική ενέργεια ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο τον εξορθολογισμό των αδειοδοτικών διαδικασιών, κάτι «σαν συνέχεια του νέου νόμου για τα φωτοβολταϊκά, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Ταυτόχρονα επανέφερε στο προσκήνιο την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Εύβοιας με το ηπειρωτικό δίκτυο, λέγοντας ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα ξεκινήσουν διαδικασίες για την υλοποίησή του.


Κυκλάδες
Οι δύο παρεμβάσεις συνδυάζονται άμεσα, δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των Κυκλάδων αν δεν υλοποιηθεί η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ τους και με το σύστημα, προκειμένου το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα από τα αιολικά και τις άλλες ΑΠΕ να μπορεί να μεταφερθεί και αντιστρόφως, τα νησιά να τροφοδοτούνται με ενέργεια από το σύστημα.

Η βελτίωση του πλαισίου αδειοδότησης των αιολικών πάρκων έχει καθοριστική σημασία. Η Ελλάδα, παρ' ότι έχει πλούσιο αιολικό δυναμικό είναι ουραγός στην Ευρώπη σε αιολικά MW, εξ αιτίας της γραφειοκρατίας και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι αυτή τη στιγμή έχουν «κολλήσει» στην κεντρική διοίκηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση 187 αιτήσεις για επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ που αφορούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 800 MW.


Γραφειοκρατία
Συνολικά, από τα πρώτα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας οι αιτήσεις που εκκρεμούν φθάνουν στις 900, και αφορούν την εγκατάσταση περίπου 4.000 αιολικών MW.

Με τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι αιολικές επενδύσεις στη χώρα μας είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να μην μπορέσει να καλύψει τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. -για τους οποίους η Αθήνα έχει δεσμευτεί νομικά- για αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας στο 18% το 2020.

Για να επιτευχθεί ο στόχος θα έπρεπε να εγκαθίστανται ετησίως 300-350 MW μόνον από αιολική ενέργεια, δηλαδή ισχύς διπλάσια, απ' όση εγκαθίσταται στη χώρα μας με τους τρέχοντες ρυθμούς.

Πηγή Ημερησία