Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε χαλαρή επιτήρηση η ελληνική οικονομία

11 Φεβρουάριου 2009
  • Περισσότερο το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των ελλειμμάτων παρά η επικείμενη επιτήρηση των Βρυξελλών, η οποία θεωρείται δεδομένη, απασχολεί την κυβέρνηση.
Σε χαλαρή επιτήρηση η ελληνική οικονομία

 
Περισσότερο το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των ελλειμμάτων παρά η επικείμενη επιτήρηση των Βρυξελλών, η οποία θεωρείται δεδομένη, απασχολεί την κυβέρνηση.

Από τις χθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Παπαθανασίου προκύπτει ότι με τα σημερινά δεδομένα η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας είναι λίγο πολύ αναπόφευκτη για την Αθήνα, η οποία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην αποφυγή προθεσμίας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ ήδη από το 2010. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ελπίζει ότι θα τύχει ελαστικής αντιμετώπισης και το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχου αυτού θα περιλαμβάνει το 2011. Οι ελπίδες της βασίζονται, και δικαιολογημένα, στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που παρουσιάζει υπερβολικό έλλειμμα.

Βέβαια, προέκυψε μία διχογνωμία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ρυθμό ανάπτυξης. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 1,1% το 2009, ενώ για την Κομισιόν δεν πρόκειται να υπερβεί το 0,2%. Εάν επικρατήσει η πρόβλεψη της Επιτροπής, το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση τίθεται υπό αμφισβήτηση, με ενδεχόμενες επιπτώσεις για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου, λοιπόν, αναγνώρισε χθες έμμεσα ότι η ελληνική οικονομία οδεύει προς την επιτήρηση. Η Κομισιόν, είπε, αναμένεται στις 18 Φεβρουαρίου να συστήσει στο Συμβούλιο Υπουργών την κίνηση της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα που οδηγεί στην επιτήρηση για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που παρουσιάζουν το 2008 έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ, με βάση το άρθρο 104 παράγραφος 3 του Συμφώνου Σταθερότητας. αλλωστε, πρόσθεσε, υπάρχει δέσμευση να τηρηθούν οι κανόνες του Συμφώνου. Επιπλέον, επισήμανε ο υπουργός, ακόμη και αν δεν υπήρχε το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα ελλείμματα πρέπει να εξυγιανθούν για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Οι χώρες για τις οποίες αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Μάλτα. Κάθε χώρα, όμως, θα έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα, ανάλογα με το ύψος του ελλείμματος, τις προβλέψεις της Επιτροπής και το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε στις Βρυξέλλες. Για την Ιρλανδία, π.χ., που παρουσιάζει έλλειμμα -11%, είναι αδύνατο να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% σε μία διετία.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Παπαθανασίου, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί από την κυβέρνηση το 2011. Το 2010, είπε, η Ελλάδα θα παρουσιάσει έλλειμμα της τάξης του 3,2% βάσει των προβλέψεων της Επιτροπής. Συνεπώς δεν θα είναι μακριά από το όριο του 3%.

Αυτό που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση είναι να τεθεί από τις Βρυξέλλες προθεσμία για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2010. Και όλα δείχνουν ότι θα το πετύχει. Hδη, από τα μισόλογα των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής προκύπτει ότι η αντιμετώπιση των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα το 2009 θα είναι πολύ χαλαρή.

Πηγή Express


Για το ίδιο θέμα η Ημερησία Γράφει.

Σε νέα επιτήρηση η οικονομία


Πρόσθετα μέτρα, κυρίως περικοπές δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα απαιτηθούν εάν η Kομισιόν επιμείνει στην προσαρμογή του ελλείμματος κάτω από 3% εντός διετίας -και όχι εντός τριετίας όπως επιδιώκει η κυβέρνηση- ανατρέποντας το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η Ε.Ε. αμφισβητεί τον στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 1,1% φέτος.

Μάχη στις Βρυξέλλες για τον χρόνο προσαρμογής του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω από 3%. Η κυβέρνη-ση επιδιώκει τριετή περίοδο, ενώ η Κομισιόν επιμένει στα δύο έτη


Με δεδομένη την υπαγωγή της οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης, η κυβέρνηση αγωνίζεται να αποσπάσει από την Κομισιόν τριετή περίοδο προσαρμογής, μέχρι και το 2011, για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%.

Η Κομισιόν όμως εμφανίζεται εξαιρετικά δύσπιστη στις προβλέψεις του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας, σύμφωνα με το οποίο η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας για φέτος θα είναι της τάξης του 1,1%, επιμένοντας στη δική της εκτίμηση για αύξηση μόλις κατά 0,2%. Αν δοθεί διετία, τότε η κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα.

«Δεν είναι για μας πρόβλημα η επιτήρηση. Όταν λέω ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι η επιτήρηση, το λέω διότι αυτή τη στιγμή πάρα πολλές χώρες είναι σ’ αυτή τη διαδικασία, επειδή το έλλειμμά τους ξεπερνά το 3%.

Ακόμη κι αν δεν υπήρχε αυτή η υποχρέωση από πλευράς Ε.Ε. , την υποχρέωση για χαμηλά ελλείμματα και χρέος την έχουμε απέναντι στους εαυτούς μας, να το δείξουμε στις αγορές για να έχουμε μειωμένα spread. Άρα, λοιπόν. και η Ευρωπαϊκή Ενωση να μην μας επέβαλε περιοριστικούς κανόνες, εμείς θα έπρεπε από μόνοι μας να τους τηρήσουμε», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου, επιβεβαιώνοντας έτσι την αναπόφευκτη επιβολή της επιτήρησης.


Ηπια προσαρμογή
Πρόσθεσε ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδο μείωσης των ελλειμμάτων μας, έτσι ώστε η προσαρμογή μας να γίνει με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο». «Είναι καλύτερα, επισήμανε ο Γ. Παπαθανασίου, να έχουμε μεγαλύτερη χρονική άνεση ώστε να ασκήσουμε μια κοινωνικά ήπια πολιτική για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Ομως η Κομισιόν επιμένει σε μια μεταβατική περίοδο μέχρι και το 2010 υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει πετύχει τους στόχους της όπως τους παρουσιάζει στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα ανάπτυξής της.

Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τους πετύχουμε, είπε ο υπουργός Οικονομίας. Αν όμως δεν καταφέρουμε να φθάσουμε την ανάπτυξή μας στο 1,1% «τότε τα πράγματα δυσκολεύουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι διευθυντές των γραφείων των Επιτρόπων θα συζητήσουν το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας την Πέμπτη και στις 18 του μήνα θα τεθεί προς συζήτηση και έγκριση στη συνεδρίαση της Κομισιόν.

Στη συνέχεια θα «πάει» μαζί με τις προτάσεις της Επιτροπής και για μια σειρά από αντίστοιχα προγράμματα άλλων χωρών - μελών στο Ecofin στις 10 Μαρτίου, όπου θα ληφθεί και η τελική απόφαση με την έγκριση των προτάσεων της Επιτροπής και τον οριστικό καθορισμό των λεπτομερειών της επιτήρησης και του χρόνου διάρκειάς της.


Διαβουλεύσεις
Η Αθήνα ελπίζει ότι μέχρι τότε θα έχει πετύχει με παρασκηνιακές επαφές να πείσει μια πλειοψηφία κοινοτικών κυβερνήσεων να της δώσουν τριετή μεταβατική περίοδο χάριτος, αν εν τω μεταξύ η Κομισιόν δεν έχει υποχωρήσει εγκρίνοντας αυτό το αίτημά της.

Ο κ. Γ. Παπαθανασίου, πάντως, ελπίζει ότι θα κάμψει τελικά την Κομισιόν λέγοντας ότι «οι υπηρεσίες μας θα είναι σε συζητήσεις με την Επιτροπή για να την πείσουμε ότι το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό και η ανάπτυξη αυτή που περιμένουμε είναι πραγματοποιήσιμη».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι το 2010 στο 3,2% του ΑΕΠ και το 2011 θα μειωθεί στο 2,6%.

Τέλος, σχετικά με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ, είπε ότι ήταν μια συνάντηση αλληλογνωριμίας και ενημέρωσης. Στη συνάντηση κυριάρχησαν τα θέματα των τραπεζών και του κόστους δανεισμού της Ελλάδας.


Το φάσμα της ανεργίας ανησυχεί ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα το ΕcoFin να εγκρίνει χθες με ταχύτατες διαδικασίες εισήγηση της Κομισιόν. Η Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις να μην εγκρίνουν τις ομαδικές απολύσεις, αλλά να συνεργασθούν μαζί τους προκειμένου να βρουν τους καλύτερους τρόπους εφαρμογής του συστήματος της «προσωρινής ανεργίας».

Με άλλα λόγια, αν μια επιχείρηση συναντά δυσκολίες, αντί να απολύει, να έχει τη δυνατότητα να βάζει για μερικές ημέρες κάθε μήνα ένα τμήμα ή όλους τους εργαζόμενους σε προσωρινή ανεργία, και κατά το διάστημα αυτό να μην τους πληρώνει.

Σε συνεργασία με το κράτος να τους προτρέπει με διάφορα κίνητρα να παρακολουθούν μαθήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης ή κατάρτισης. Η Κομισιόν με το σύστημα αυτό εισάγει μια γενικευμένη πρακτική ελαστικοποίησης της εργασίας.


Ανεργία
Σύμφωνα με την Κομισιόν η ανεργία θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρωζώνη μεταξύ 2008 και 2010 - κατάσταση που απειλεί να προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές ταραχές στους «27».

Άλλες σημαντικές εξελίξεις του χθεσινού EcoFin ήταν το «κατηγορώ» της τσεχικής προεδρίας κατά ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, που καταπατούν την κοινοτική νομοθεσία, για να προφυλάξουν τις οικονομίες τους από την ύφεση.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μίρο Τοπολάνεφ, κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί πως υιοθετεί πολιτικές προστατευτισμού με την ανακοίνωση του πακέτου στήριξης των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ανησυχίες για παραβίαση των κοινοτικών νόμων για τον ανταγωνισμό εξέφρασε και το Βερολίνο.

Το κοινοτικό πλαίσιο με τις αρχές για το τι πρέπει να θεωρείται «τοξικός τίτλος» και πώς αυτός θα πρέπει να τιμάται, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την Κομισιόν σε δυο εβδομάδες - σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα χρεόγραφα που σχετίζονται με την καταστροφική αμερικανική αγορά subprime.Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης