Διυπουργική: Αποφασίζει για ΕΤΑΚ και Αφορολόγητο

Οικονομικές Ειδήσεις

3 Φεβρουάριος 2009
Η νέα φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει φέτος η κυβέρνηση θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής υπό τον πρωθυπουργό. Εν τω μεταξύ δραματικές προβολές για το δημογραφικό πρόβλημα ενσωματώνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παράλληλα η κυβέρνηση «βλέπει» δυναμική ανόδου στο δημόσιο χρέος. Taxheaven.gr

Διυπουργική: Αποφασίζει για ΕΤΑΚ και Αφορολόγητο

Η νέα φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει φέτος η κυβέρνηση θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής υπό τον πρωθυπουργό. Εν τω μεταξύ δραματικές προβολές για το δημογραφικό πρόβλημα ενσωματώνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παράλληλα η κυβέρνηση «βλέπει» δυναμική ανόδου στο δημόσιο χρέος.

Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων και οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, σύμφωνα με πληροφορίες, τίθενται επί τάπητος στην ερχόμενη συνεδρίαση του «διευθυντηρίου» της οικονομίας.

Χθες η Κομισιόν δημοσιοποίησε το τελικό κείμενο του ΠΣΑ στο οποίο εφαρμόζει τακτική διγλωσσίας, δηλώνοντας στις Βρυξέλλες ότι καταργεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 10.500 ευρώ, ενώ ετοιμάζεται να το επαναφέρει.

Για το ΕΤΑΚ στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ένα νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου το οποίο θα διορθώνει λάθη και αδικίες που έγιναν σε βάρος των μικροϊδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι επιβαρύνονται δυσανάλογα σε σχέση με τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. Η κυριότερη αλλαγή θα αφορά το αφορολόγητο όριο.

Εξετάζεται να θεσπιστεί ενιαίο αφορολόγητο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου και όχι μόνο για την κύρια κατοικία του. Πάνω από το αφορολόγητο όριο, ο φόρος θα υπολογίζεται βάσει φορολογικής κλίμακας.

Το νέο ΠΣΑ προβλέπει διπλασιασμό των δαπανών για συντάξεις στο 24,1% του ΑΕΠ το 2060, από 11,7% του ΑΕΠ το 2007, αποτυπώνοντας το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας που εν μέρει μόνο αντιμετωπίστηκε από την τελευταία μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη, μέσω του ΠΣΑ, να παρουσιάσει αναλυτικό και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε καίριους τομείς, κάτι που ζητούν μετ’ επιτάσεως οι αξιολογητές του ελληνικού χρέους, προκειμένου να βελτιώσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομίας.

Ακόμη και εάν οι προβολές αυτές αποδειχθούν υπερεκτιμημένες, όταν επικαιροποιηθούν το 2010, καθώς δεν έχει «περάσει» το σύνολο της αναμενόμενης ωφέλειας από την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η προοπτική παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική διατηρώντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέου γύρου μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό.

Το ΠΣΑ προβλέπει αύξηση των δαπανών για συντάξεις από το 11,7% του ΑΕΠ στο 13,2% το 2020, στο 17,1% το 2030, το 21,4% το 2040, το 24% το 2050 και το 24,1% το 2060. Στα επιμέρους στοιχεία προκύπτει κατακόρυφη αύξηση των δαπανών συντάξεων γήρατος και πρόωρων συντάξεων από 9,9% το 2020 στο 13,1% το 2030, στο 16,3% το 2040 και στο 17,9% το 2050.

Πάντως, χθες, η υπουργός Απασχόλησης κ. Φ. Πετραλιά υποστήριξε ότι η τελευταία μεταρρύθμιση διασφάλισε τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Ενόψει της αναμενόμενης γήρανσης του πληθυσμού, η Κομισιόν όταν αξιολόγησε το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, αλλά και ξένοι αναλυτές, θέτουν στην κορυφή της ατζέντας για την κυβέρνηση ένα νέο ασφαλιστικό, καθώς θεωρούν πως όσα έχουν δρομολογηθεί έως σήμερα αφενός καθυστέρησαν αφετέρου δεν ήταν τολμηρά.

Μάλιστα, η προώθηση νέου ασφαλιστικού και εκτενούς πλέγματος τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θεωρείται «κλειδί» για τη βελτίωση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται μεν να ακολουθήσει στρατηγική τριών αξόνων για να διασφαλίσει διατηρησιμότητα στα δημόσια οικονομικά, αποφεύγοντας, ωστόσο, να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα, φοβούμενη προφανώς το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας:

Συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τη μείωση του χρέους (%ΑΕΠ).

Εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών που ενέχουν το υψηλότερο ρίσκο κυρίως μέσω μίας εκτενούς ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Αύξηση απασχόλησης και παραγωγικότητας με την προώθηση κατάλληλου μείγματος πολιτικής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πνεύμα της στρατηγικής της Λισαβόνας.


Δύο σενάρια
Το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί ουσιαστικά τον νέο προϋπολογισμό της χώρας, καθώς αναθεωρείται επί το δυσμενέστερο το σύνολο των στόχων που είχε επικυρώσει η Βουλή πριν από ένα μήνα.

Η κυβέρνηση προβλέπει πλέον κάθετη υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης, 1,1% στην καλύτερη περίπτωση φέτος και 0,5% στη χειρότερη, αποκαλύπτει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, παραδεχόμενη έλλειμμα άνω του 3% την τετραετία 2007 - 2010, βλέπει αύξηση του χρέους και της ανεργίας. Στο εναλλακτικό και πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπεται:

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από 3% πέρσι, στο 0,5% φέτος και παραμονή του κάτω του 2% έως και το 2011 (1,3% το 2010 και 1,8% το 2011), εξαιτίας της μεγάλης αναμενόμενης κάμψης στην ιδιωτική κατανάλωση και τις ιδιωτικές επενδύσεις, με αιχμή την οικοδομή.

Αύξηση της ανεργίας από 7,5% πέρσι σε 8,1% φέτος και 8,2% τη διετία 2010 - 2011.

Έλλειμμα από 3,7% του ΑΕΠ πέρσι και φέτος, στο 3,2% το 2010 και το 2,6% το 2011. Οι στόχοι αυτοί είναι κοινοί για το βασικό και το εναλλακτικό σενάριο, που σημαίνει ότι για να επιτευχθούν οι ίδιοι στόχοι με χαμηλότερη ανάπτυξη, εάν τελικά επικρατήσει το δυσμενές σενάριο, θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα.

Αύξηση του δημοσίου χρέους από 94,6% του ΑΕΠ πέρσι στο 97,2% φέτος, στο 97,6% το 2010 και υποχώρηση στο 96,9% το 2011, επικαλούμενη κυρίως την αύξηση των δαπανών για τόκους.

Υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Από 14,6% του ΑΕΠ πέρσι αναμένεται στο 13,4% φέτος, στο 13% το 2010 και στο 12,4% το 2011.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος, στο 2,1% το 2010 και στο 2% το 2011 και εφόσον επαληθευθούν οι εκτιμήσεις σηματοδοτεί ακόμη πιο σφικτή εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο, που, ούτως ή άλλως, προβλέπεται περιορισμένη.


Αυξηση στα spread
Νέα αύξηση σημείωσαν χθες τα spread των αποδόσεων στο ελληνικό δεκαετές και πενταετές ομόλογο μετά από μία εβδομάδα διαρκούς υποχώρησης.


Το spread του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 2,56%, από 2,53% την Παρασκευή, του πενταετούς ανήλθε στο 2,96%, από 2,83%, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε το spread στο τριετές ομόλογο.

Πηγή Ημερησία