Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το 2010 θα συνεχιστεί το πείραμα του CERN

28 Ιανουάριου 2009 Σχόλια
  • Το πάθημα έγινε μάθημα μετά το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, λόγω διαρροής περίπου έξι τόνων ηλίου, που παρουσιάστηκε στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων στα γαλλο-ελβετικά σύνορα.
Το 2010 θα συνεχιστεί το πείραμα του CERN

Το πάθημα έγινε μάθημα μετά το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, λόγω διαρροής περίπου έξι τόνων ηλίου, που παρουσιάστηκε στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων στα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

Ο νέος Γερμανός γενικός διευθυντής του CERN, Ρολφ-Ντίτερ Χόιερ, δήλωσε, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Sonntag, ότι θα είναι πολύ πιο επιφυλακτικός από τον προκάτοχό του Γάλλο φυσικό Ρομπέρ Αϊμάρ και θα προχωρήσει με πολύ προσεκτικά και αργά βήματα στη σταδιακή υλοποίηση του πειράματος από εδώ και πέρα. «Θέλω να είμαι σίγουρος ότι όλα δουλεύουν σωστά», είπε.

«Έτσι, θα επιτρέψω σε εξωτερική ομάδα ειδικών να κάνει πρόσθετους ελέγχους στον επιταχυντή», πριν αυτός τεθεί ξανά σε λειτουργία, πιθανώς τον Ιούλιο. Η αποκατάσταση της βλάβης στο πανάκριβο μηχάνημα θα κοστίσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 30 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο Χόιερ.

Ο νέος γενικός διευθυντής επεσήμανε ότι δεν τίθεται ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης στο ανθρώπινο δυναμικό του CERN (περίπου 10.000 άτομα). «Όταν, όμως, εργάζεται κανείς σε κάτι για τόσο καιρό, με το χρόνο μπορεί να τυφλωθεί από το σύστημα και να μην ανακαλύψει όλα τα προβλήματα», επεσήμανε.

Ο Χόιερ υπογράμμισε ότι ο επιταχυντής θα ενεργοποιηθεί ξανά με πολύ σταδιακά βήματα και δεν πρόκειται οι ακτίνες στο εσωτερικό του μήκους 27 χλμ. υπόγειου τούνελ να κυκλοφορήσουν πριν -το νωρίτερο- το 2010 και αφού προηγουμένως έχουν προστεθεί και άλλα συστήματα ασφαλείας.

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης