Ηλεκτρονικός κλοιός για ΦΠΑ, εισοδήματα

Οικονομικές Ειδήσεις

26 Ιανουάριος 2009
Ηλεκτρονικό κλοιό για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στήνει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων στο κρίσιμο πρώτο τρίμηνο εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού. Taxheaven.gr

Ηλεκτρονικός κλοιός για ΦΠΑ, εισοδήματα
Σχέδιο σαρωτικών διασταυρώσεων από την Εφορία

Ηλεκτρονικό κλοιό για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στήνει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων στο κρίσιμο πρώτο τρίμηνο εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού.

Άμεσα αρχίζουν σαρωτικές διασταυρώσεις σε όλα τα φορολογικά δεδομένα των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και των φορολογουμένων. Η απόδοση ΦΠΑ, τα πλαστά τιμολόγια, η απόκρυψη εισοδήματος και το φούσκωμα δαπανών είναι οι κυριότερες εστίες της αγοράς που θα τεθούν στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Το θέμα των διασταυρώσεων ήταν το αντικείμενο ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκαν εντολές σε υπηρεσιακούς παράγοντες για τη διενέργεια νέας γενιάς διασταυρώσεων με την αξιοποίηση όλων των φορολογικών στοιχείων που υπάρχουν πλέον στα ηλεκτρονικά αρχεία του υπουργείου Οικονομικών και συλλέγονται με τις πάσης φύσεως φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι. Παράλληλα συστάθηκε ειδική διαρκής επιτροπή στο υπουργείο η οποία θα εισηγείται νέα είδη διασταυρώσεων.

Και μικρομεσαίοι
Αν και στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι οι διασταυρώσεις στοχεύουν στη σύλληψη της «μεγάλης φοροδιαφυγής», στην παγίδα των σχετικών επαληθεύσεων στοιχείων θα πιαστούν και μικρομεσαίοι που θα εμφανιστούν να μην έχουν δηλώσει επακριβώς και πλήρως τις συναλλαγές και τα φορολογικά δεδομένα τους. Ο πρόσφατος ηλεκτρονικός εντοπισμός 94.000 επιχειρήσεων και μικρομεσαίων που δεν είχαν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ το 2008 είναι ένα μόνο δείγμα του τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Οι διασταυρώσεις

Με βάση το σχέδιο που θέτει άμεσα σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνουν διασταυρώσεις:

● Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών- πελατών που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι για τη χρήση του 2007. Η υποβολή των σχετικών καταστάσεων από τους περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που γίνεται πλέον αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο ολοκληρώθηκε τις 9 Ιανουαρίου και σύντομα αρχίζουν οι μεταξύ τους διασταυρώσεις. Από τη διασταύρωση θα επιχειρηθεί να εντοπισθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που είτε απέκρυψαν έσοδα από συναλλαγές με πελάτες τους είτε φούσκωσαν δαπάνες δηλώνοντας ανύπαρκτες δαπάνες με υποτιθέμενους πελάτες τους. Μέσω αυτής της διασταύρωσης θα επιχειρηθεί ουσιαστικά ο εντοπισμός πλαστών φορολογικών στοιχείων και απόκρυψη εισοδήματος. Όσοι εντοπισθούν με μεγάλες αποκλίσεις δηλωθέντων δαπανών και εσόδων θα κληθούν για φορολογικό έλεγχο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα, προσαυξήσεις και πρόσθετο φόρο.

● Μεταξύ διαφορετικών τύπων φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Πρόκειται για τις λεγόμενες συνδυαστικές διασταυρώσεις. Ειδικότερα η διασταύρωση θα γίνει μεταξύ περιοδικών, εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι πιθανό, λένε στελέχη του υπουργείου, τα δεδομένα που αναγράφονται στις δηλώσεις ΦΠΑ να είναι «συμπιεσμένα» σε σχέση με τα δεδομένα που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να γίνει «παρακράτηση ΦΠΑ». Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο φορολογούμενος θα καλείται στην Εφορία για επαληθεύσεις και εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο.

● Στα στοιχεία εισοδημάτων και δαπανών που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2008, η εκκαθάριση των οποίων και η αποστολή των σχετικών σημειωμάτων ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Η διασταύρωση θα αφορά όσους απέκτησαν ακίνητο ή Ι.Χ. εντός του 2007 και δήλωσαν ότι τα σχετικά ποσά που δαπάνησαν προέρχονται από αποταμιεύσεις (ανάλωση κεφαλαίου). Η ΓΓΠΣ θα εξακριβώσει αν όντως οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν, μετά την αφαίρεση των δαπανών τους από το εισόδημά τους, υπόλοιπο για τη δημιουργία κεφαλαίου.


Για ενοίκια, Ι.Χ., σκάφη

ΑΝΑΜΕΣΑ στις άλλες θα γίνουν οι συνηθισμένες διασταυρώσεις στα εισοδήματα από ενοίκια που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες. Η διασταύρωση θα γίνει μεταξύ αυτών των στοιχείων και των δαπανών για ενοίκιο που δηλώνουν οι ενοικιαστές. Παράλληλα θα γίνουν διασταυρώσεις για όσους απέκτησαν Ι.Χ. ή σκάφος αναψυχής και το δήλωσαν, για επιχειρηματικές αμοιβές μετόχων Ο.Ε. και Ε.Ε. που δεν δηλώθηκαν καθώς και για δαπάνες δωρεών που δηλώθηκαν αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν. Στο ηλεκτρονικό στόχαστρο της ΓΓΠΣ θα μπουν και οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέσω Ίντερνετ. Όσοι δήλωσαν πολύ υψηλές δαπάνες που μειώνουν τον φόρο θα κληθούν από την Εφορία για την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών.

Πηγή Τα Νέα