Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ρυθμίσεις «επί το ευνοϊκότερoν»

25 Ιανουάριου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 8 λεπτά
  • Δεύτερη και τελευταία ευκαιρία -μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2009- για αποφυγή δίωξης και προσωπικής κράτησης
Ρυθμίσεις «επί το ευνοϊκότερoν»

Δεύτερη και τελευταία ευκαιρία -μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2009- για αποφυγή δίωξης και προσωπικής κράτησης

Tου Γιωργου Δ. Χριστοπουλου / g. christopoulos@mental. gr

Ψηλά στη φορολογική ατζέντα του οικονομικού επιτελείου, υπό τον νέο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, μεταξύ άλλων, είναι η περαίωση, τα ληξιπρόθεσμα, τα τεκμήρια και η επαναφορά του αφορολόγητου των επαγγελματιών.

Η περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα αποτέλεσαν τις πρώτες αλλαγές στο φορολογικό χάρτη, καθώς ήταν αναμενόμενη η παράτασή τους λόγω της μικρής προσέλευσης μέχρι 31-12-2008 και με πολύ λίγα εισπρακτικά αποτελέσματα που κατέγραψαν στα δημόσια έσοδα. Οι φορολογικές αρχές μέχρι 31-12-2008 είχαν συντάξει λιγότερο από το 50% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Σχετικά πρέπει να υπενθυμίσουμε τις απανωτές συγκεντρώσεις κατά τον μήνα Νοέμβριο των εφόρων και προϊσταμένων των ΠΕΚ, και την έκκληση -ακόμα και με σκληρά λόγια- του αγωνιώντος υφυπουργού κ. Αντώνη Μπέζα, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για τη γρήγορη σύνταξη και αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. «Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής. Πρέπει να φέρετε σε πέρας το συγκεκριμένο έργο τους επόμενους δύο μήνες», είχε προειδοποιήσει ο κ. Μπέζας.

Υπενθυμίζουμε ότι για να γίνει περαίωση πρέπει η επιχείρηση να λάβει το «κρίσιμο χαρτί», δηλαδή το εκκαθαριστικό και μάλιστα όχι ταχυδρομικά, αλλά με «κοινοποίηση επί αποδείξει».

Τα αιτήματα των φορέων

Πέρα από τα παραπάνω δεδομένα που διαμόρφωσαν τον λόγο παράτασης και των δύο μέτρων, υπενθυμίζουμε ότι ο νέος υπουργός από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι στόχος του είναι μεν η διαχείριση της υστέρησης των εσόδων και η δημοσιονομική σταθερότητα, ταυτόχρονα όμως υπό το «νέο δόγμα για σφικτή διακυβέρνηση», είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και η έμπρακτη στήριξη της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών «δείχνει να αφουγκράζεται τα αιτήματα των επαγγελματιών», οι φορείς των οποίων είχαν ήδη ζητήσει και από τον κ. Αλογοσκούφη την παράταση των δύο ρυθμίσεων με ευνοϊκότερους όρους όπως τη μείωση της προκαταβολής από 20% σε 10%, την αύξηση των δόσεων, κ.ά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω το πρακτικό της υπόθεσης είναι ότι πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες του Δημοσίου και πάνω από 900.000 επαγγελματίες έχουν το πράσινο φως για μια ακόμα -δεύτερη- και μάλλον τελευταία ευκαιρία προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην εφορία, και να κλείσουν τα βιβλία τους αντίστοιχα.

Στη δεύτερη περίπτωση της περαίωσης θα λέγαμε ότι μπορούν να τελειώσουν με τις εκκρεμότητες μιας πενταετούς «φοροελεγκτικής ομηρίας», έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα να αποφύγουν την ανεπιθύμητη επίσκεψη της εφορίας για «ψάξιμο» στο λογιστήριό τους, με ό,τι αυτό σημαίνει.


Οι επιχειρήσεις μπορούν να επισπεύσουν τη διαδικασία της περαίωσης, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά το εκκαθαριστικό

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τη νέα προθεσμία μέχρι 27-2-2009:

1. Η περαίωση είναι προαιρετική.

2. Σ’ αυτήν υπάγονται επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 9 εκατ. ευρώ.

3. Μπορούν να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις μέχρι και 31-12-2006.

4. Προϋπόθεση μέχρι 30-6-2008 (σ. σ. νέα ημερομηνία με την τροπολογία της παράτασης από 31-12-2007 που προέβλεπε αρχικά ο νόμος) να έχουν υποβάλει αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και εκκαθαριστικές ΦΠΑ (εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα, αλλά πάντως όχι αργότερα από 30-6-2008).

5. Πολλές επιχειρήσεις δεν έλαβαν το εκκαθαριστικό από την εφορία τους, παρότι επιθυμούσαν να κλείσουν.

Σημαντική διευκρίνιση: Μην περιμένετε μέχρι τις 27-2-2009 κινδυνεύοντας να χάσετε τη νέα προθεσμία. Μπορεί ο λογιστής σας να συντάξει το Μηχανογραφημένο Εκκαθαριστικό Σημείωμα, μέσω του taxis net (ηλεκτρονική διεύθυνση www. gsis. gr της ΓΓΠΣ), όπου η επιχείρησή σας έχει (και αν δεν έχει μπορεί εύκολα να ζητήσει) κωδικό πρόσβασης. Ετσι εκτυπώνοντας πρώτα το αποτέλεσμα της προσωρινής εκκαθάρισης, μπορεί αφού το ελέγξει «να πατήσει το πλήκτρο εκτύπωσης» για το οριστικό σημείωμα ώστε να σταλεί στην αρμόδια ΔΟΥ. Στη συνέχεια την επόμενη εργάσιμη μέρα -μετά την οριστικοποίηση- μένει να πάτε στην εφορία σας προκειμένου να πληρώσετε το οφειλόμενο ποσό (απαιτείται το 20% ως προκαταβολή), να γίνει αποδοχή και να ολοκληρωθεί έτσι η διαδικασία της περαίωσης.



Τα σημεία-κλειδιά για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, μέχρι την τελική προθεσμία 27-2-2009

Τα καλά νέα στην παράταση της ρύθμισης των χρεών στην εφορία είναι ότι αυτή τώρα -όπως θα δούμε- γίνεται λίγο έως πολύ ελκυστικότερη για τους οφειλέτες απ’ ό,τι πριν.

Ετσι σήμερα το οδοιπορικό του φορολογικού μας οδηγού κρίνει απαραίτητο να κάνει την ανάλογη «στάση» σ’ αυτό το μέτρο, επιλογή που προσδιορίσθηκε εν πολλοίς και από τις υποδείξεις και τα αιτήματα των αναγνωστών μας. Αλλωστε η φορολογική περίοδος άνοιξε και μέχρι τον Ιούνιο η επικαιρότητα των δηλώσεων κατά κατηγορία φορολογουμένων θα μας απασχολεί εκεί όπου αυτοί χρειάζεται να λύσουν τις απορίες τους που συνοδεύονται από «γρίφους» και «παγίδες».

1. Περιλαμβάνονται στη ρύθμιση και δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2008. Επομένως μπορείτε να ρυθμίσετε και τον απλήρωτο φόρο εισοδήματος από τα τελευταία εκκαθαριστικά για τη δήλωση του 2007 (οικον. έτος 2008).

2. Μειώνεται στο ένα τρίτο (5%) η προκαταβολή για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Πρόκειται για το πιο σωστό σημείο που άλλαξε ο κ. Παπαθανασίου, έναντι της προηγούμενης επαχθούς ταμειακής υποχρέωσης, που προέβλεπε για προκαταβολή το 15% της συνολικής οφειλής.

3. Ορίζεται ως ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 150 ευρώ, έναντι 300 ευρώ που είχε ορισθεί.

Σημείωση: Τα παραπάνω (1-3 σημεία) είναι αυτά που ουσιαστικά βελτιώνουν και διευκολύνουν επί το ευνοϊκότερο τους φορολογούμενους που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή μέχρι σήμερα λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν στις διεθνείς αγορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2008 -χρονικό διάστημα ισχύος της αρχικής προθεσμίας- οι οποίες επηρέασαν έως ένα βαθμό και την ελληνική οικονομία.

4. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η καθυστέρηση και η εκπρόθεσμη καταβολή όλων εν γένει των φόρων γεννά προσαυξήσεις που διπλασιάζουν πολλές φορές την κύρια οφειλή. Επιπλέον υπάρχουν και τα «εξοντωτικά» πρόστιμα (βλ. ν. 2523/1997, το λεγόμενο ποινολόγιο), που μπροστά τους «ωχριά» ο κύριος φόρος, καθ’ όσον υπάρχουν περιπτώσεις που τον προσαυξάνουν δύο και τρεις φορές. Πιο κάτω θα δούμε ότι μειώνονται αυτές οι προσαυξήσεις κατά 100%, ενώ οι πρόσθετοι φόροι-πρόστιμα κατά 50%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

5. Πρόκειται για οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρους κληρονομιών, γονικών παροχών, τέλη χαρτοσήμου, τέλη κυκλοφορίας, λοιπά τέλη και εισφορές προς το Ελληνικό Δημόσιο, κ.λπ.

6. Στη ρύθμιση εμπίπτουν και τα πρόστιμα του ΚΒΣ τα οποία θεωρούμενα ως κύρια οφειλή δεν υπάγονται στη μείωση του 50% με την εφ’ άπαξ καταβολή. Ομως διαγράφονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής τους μερικά ή ολικά, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.



Οι δόσεις των «τσουχτερών» προσαυξήσεων και προστίμων. Τι κερδίζουν οι οφειλέτες

7. Σημαντική διευκρίνιση ως προς το ουσιαστικό «ευεργέτημα»: Οταν μιλάμε για ρύθμιση, η συγκεκριμένη εικόνα των χρεών μέχρι 31-12-2008 παγιώνεται. Παγώνουν δηλαδή και δεν «καλπάζουν» άλλο οι προσαυξήσεις που βαρύνουν τις οφειλές, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (25-9-2008) και μειώνονται περαιτέρω ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης, όπως θα δούμε πιο κάτω.

8. Ολα τα χρέη λοιπόν προς το Δημόσιο, βεβαιωμένα στις εφορίες και τελωνεία καθώς και χρέη υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ, και τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2008, ρυθμίζονται μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις.

Τι κερδίζει ο οφειλέτης όσον αφορά τη διαγραφή των πιο πάνω προσαυξήσεων και προστίμων, βλέπουμε αμέσως παρακάτω:

- Σε μία δόση: απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων φόρου και φορολογικών προστίμων που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν την κύρια οφειλή.

- Από 2 έως 3 μηνιαίες δόσεις: απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

- Από 4 μέχρι 6 μηνιαίες δόσεις: απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

- Από 7 μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις: απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων.

- Από 13 μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις: απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

- Από 19 μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις: απαλλαγή 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

9. Ως προς τη φορολογία εισοδήματος, στη μείωση του 50% δεν υπάγονται τα βεβαιωμένα αυτοτελή πρόστιμα που δεν αφορούν κύρια οφειλή, όπως π.χ. πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής μισθωτηρίου συμβολαίου, φορολογικής δήλωσης, από την οποία δεν προκύπτει ποσό για καταβολή.

10. Ως προς τον ΦΠΑ, στην απαλλαγή του 50% περιλαμβάνονται οι πρόσθετοι φόροι που έχουν βεβαιωθεί με βάση τις διατάξεις του Ν. 2523/1997 ή με προϊσχύουσες διατάξεις. Δεν περιλαμβάνονται πρόστιμα που αποτελούν κύρια οφειλή.

11. Στη ρύθμιση εμπίπτουν και οι οφειλές από ειδικές φορολογίες (τέλη χαρτοσήμου, τέλη κυκλοφορίας και λοιπά τέλη και εισφορές προς το ελληνικό Δημόσιο).

12. Εάν οφειλέτης επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, του χορηγείται μεγαλύτερη έκπτωση. Για παράδειγμα αν κάποιος οφειλέτης έχει ρυθμίσει τις οφειλές του σε 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής κατά 60% και αποφασίσει την εξόφληση μέσα στην προθεσμία της 9ης δόσης, τότε το ποσοστό απαλλαγής που του παρέχεται ανέρχεται σε 80% και όχι σε 60%.

13. Η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται κατά την ημέρα υποβολής τη αίτησης (τελευταία ημέρα 27-2-2009).

14. Με την καταβολή της πρώτης δόσης δίνεται και προκαταβολή το 5% της συνολικής οφειλής.



Το κρίσιμο σημείο λήψης φορολογικής ενημερότητας και η αναστολή ποινικών διώξεων

15. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης, όπως είπαμε, έγινε 150 ευρώ και δεν μπορεί να είναι μικρότερο.

16. Χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας εφ’ όσον δεν υπάρχουν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό χορηγείται με διάρκεια ενός μηνός.

17. Αν πρόκειται για αίτημα χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ο έφορος μπορεί να αρνηθεί τη χορήγησή του, εφόσον δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, ή να ορίζει ποσοστό παρακράτησης μέρους ή του συνόλου του εισπραττόμενου τμήματος.

18. Αν πρόκειται για είσπραξη χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη μπορεί να παρακρατηθεί μέρος ή το σύνολο της απαίτησης αυτής, με εξαίρεση τις απαιτήσεις κατά του Δημοσίου, των οποίων συμψηφίζεται ολόκληρο το ποσό κατά το μέρος που καλύπτει την οφειλή.

19. Επέρχεται απώλεια της ρύθμισης και ο φορολογούμενους τίθεται αυτομάτως εκτός αν δεν εξοφληθούν τρεις συνεχείς δόσεις.

20. Κάθε καθυστερούμενη δόση επιβαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

21. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλονται κάθε είδους αναγκαστικά μέτρα: ποινική δίωξη, αναστολή λειτουργίας, προσωπική κράτηση και κατάσχεση.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης