Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Καθαράς Δευτέρας

Το σχόλιο της Καθαράς Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven
Καλημέρα και καλή Σαρακοστή,

 

Σήμερα είναι Καθαρά Δευτέρα και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος χιλιάδες χαρταετοί αναμένεται να δώσουν άλλο χρώμα στους ουρανούς μας. Γέλια και φωνές συνοδεύουν την αγωνία και τη χαρά μικρών και μεγάλων που µε πείσµα και τον καιρό σύμμαχο προσπαθούν να τον σηκώσουν όσο πιο ψηλά γίνεται. Την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η πνευματική και σωματική κάθαρση με την νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής και την προετοιμασία για το μεγάλο γεγονός της Ανάστασης του Χριστού. Το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου να πλησιάσει όσο πιο κοντά γίνεται στον θεό. Ανεξάρτητα πάντως από τον συμβολισμό του, το βέβαιο είναι ότι προσφέρει χαρά και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους.

 


Προσοχή διαλέξτε ανοικτούς χώρους και μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια 

Αν και λόγω της ημέρας θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτικός για να μην κουράσω, κανονικά σήμερα δεν πρέπει να διαβάζεται κανένα θέμα που άπτεται του επαγγέλματος μας και να ξεκινήσετε το διάβασμα αύριο. 

Σήμερα χαλαρώστε και δώστε τον εαυτό σας χρόνο να ξεκουραστεί γεμίζοντας τις μπαταρίες του. Όταν είμαστε συνεχώς απαιτητικοί απέναντι στον εαυτό μας το σώμα μας πιέζεται και εμφανίζει ψυχοσωματικά συμπτώματα (πονοκεφάλους, πόνο στη μέση, στομαχικές και εντερικές δυσκολίες ). Αυτό συμβαίνει γιατί τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς να αφήνουμε στον εαυτό μας χρόνο για να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει, να κάνει μια δραστηριότητα που αγαπάει και πραγματικά απολαμβάνει. 

Πιστεύοντας πως ξεκινήσατε το διάβασμα την Τρίτη θα ξεκινήσω την εβδομαδιαία ανασκόπηση με τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που ανακοινώθηκαν από τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή στο 4ο Οικονομικό forum των Δελφών.  Εντός του μήνα θα δοθεί το πράσινο φως για τις υποβολές των φετινών δηλώσεων και Ιούλιο προβλέπεται να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Εκτός της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα ενεργοποιηθούν νέες εφαρμογές για δήλωση μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων καθώς μέχρι σήμερα οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.  

Αξίζει να διαβάσετε την (εξαιρετική κατά την άποψη μου ) προσέγγιση του συνάδελφου της ΕΛΦΕΕ Ρόδου κ. Σταματάκη Στέλιου που τονίζει πως από την γραφειοκρατία περάσαμε στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία η οποία ανθεί βασιλεύει και πολλά θα μπορούσαν να απλοποιηθούν τόσο σε φορολογικά αλλά και ασφαλιστικά θέματα. 

 

  

 

Νέες διευκρινήσεις δόθηκαν από την ΑΑΔΕ σχετικά με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε συνάλλαγμα, ταμιευτηρίου ή όψεως. [Δείτε την απόφαση εδώ Ε.2037/2019 ]

Όταν φυσικά ή Νομικά πρόσωπα είναι σε αδράνεια δεν έχουν υποχρέωση δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού.

Επίσης, οι δικαιούχοι πληρωμής (π.χ. δικηγόροι, λογιστές, ασφαλιστές, κλπ) που τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς αποκλειστικά για πληρωμή υποχρεώσεων τρίτων, όπως ενδεικτικά φόρων, εργοδοτικών εισφορών, προκαταβολών, ασφαλίστρων, Δ.Ε.Η. κλπ, δεν δηλώνονται ως Επαγγελματικοί Λογαριασμοί.
 

Δεν είναι υπόχρεοι σε δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού, ακόμη και αν έχουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα της με αριθμ. 45231/2017 ΚΥΑ, οι δικαιούχοι πληρωμής που συναλλάσσονται με πληρωτές οι οποίοι δρουν στο πλαίσιο της εμπορικής, επιχειρηματικής ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές).

Σημαντικό :  Νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει ως επαγγελματικό λογαριασμό, τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο (νόμιμος εκπρόσωπος ή μέλος), αρκεί να δηλώνεται ως Επαγγελματικός Λογαριασμός μόνο από το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα.

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, σε περίπτωση που φορολογούμενοι δηλώσουν εκπρόθεσμα Επαγγελματικό Λογαριασμό χωρίς να υπάρχει υποχρέωση δήλωσης.

Τα υπόλοιπα λίγο πολύ γνωστά, προσοχή όμως για υπάρχει ένα εδάφιο στην απόφαση που μπορεί να μπερδέψει "Οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των επαγγελματικών λογαριασμών τους σε περίπτωση που οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής διενεργούνται σε πέραν του ενός επαγγελματικούς λογαριασμούς."
Δηλαδή εάν έχετε 4 λογαριασμούς και εισπράττετε από πελάτες λιανικής σε δύο από αυτούς του λογαριασμούς, ή είναι συνδεδεμένοι με pos 2 λογαριασμοί από τους 4 που έχετε, τότε πρέπει να δηλώσετε στην ΑΑΔΕ και τους τέσσερις.
 

Να θυμίσω πως κοντοζυγώνει η υποχρέωση της καταληκτικής ημερομηνία των ΜΥΦ για το 2018. Έσοδα και έξοδα ( σε ένα αρχείο ) τα υποβάλουμε μέχρι 31/3 που λόγω αργίας πάει 01/04/2018 ενώ διορθώσεις για τις αποκλείσεις μέχρι 15/05/19. Διαβάστε το άρθρο (βλέπε παρακάτω) ώστε να θυμηθείτε ποιες συναλλαγές περιέχονται και ποιες όχι. Πιστεύω πως με την λειτουργία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα έχουμε την κατάργηση της ΜΥΦ όπως αναφέρουν οι προτάσεις της ΠΟΦΕΕ προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή για το σχέδιο υλοποίησης των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Το σχετικό άρθρο που θα σας λύσει όλες τις απορίες : Συγκεντρωτικές καταστάσεις 2018 - 17 συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις


Στα σημαντικά της εβδομάδος που μας πέρασε κατατάσσω επίσης :

- ΑΠΔ: Θα γίνονται δεκτές και για μισθολογικές περιόδους που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές
[Καταργείτε με τροπολογία η διάταξη που προέβλεπε ότι δεν γίνονται δεκτές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως και ότι η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. ]

-

Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα

-Επίκαιρα on line σεμινάρια από τον κόμβο τις επόμενες ημέρες


●●●

Επισημάνσεις 

Στη μείωση (σε 10% από 15%)  του φορολογικού συντελεστή µε τον οποίο φορολογούνται σήμερα τα μερίσματα,  προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις». Αφορά εισοδήματα που αποκτώνται κατά τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2019. 

Δείτε τον σχετικό πίνακα στο άρθρο του κόμβου εδώ


Δείτε επίσης το πλήρες άρθρο σχετικά με το τέλος επιτηδεύματος.  Για να ξέρετε τι ισχύει, ποια είναι τα ποσά , ποιοι απαλλάσσονται και σε ποιους επιβάλλεται μειωμένο . [Το άρθρο εδώ]

Συνοπτικά :

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ( ουδέν μονιμότερο εκ του προσωρινού )

 

Ποσό ετησίως

Νομικά πρόσωπα σε πόλεις πάνω από 200.000 κατοίκους*

1.000 €

Νομικά πρόσωπα με έδρα σε τουριστικές πόλεις έως 200.000 κατοίκους

800 €

Ατομικές & ελεύθεροι επαγγελματίες

650 €

Υποκαταστήματα

600 €

Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε., και φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι (3) φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα, ή το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα (1) φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο

500 €

* Για την διαπίστωση του πληθυσμού λαμβάνεται η τελευταία επίσημη απογραφή μόνιμου πληθυσμού της χώρας.

το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται αναλογικά για τους μήνες λειτουργίας

 

 

Απαλλαγές

Απαλλάσονται από το τέλος τα μη κερδοσκοπικά νοπμικά πρόσωπα

Σχολικοί συνεταιρισμοί ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Δ.Ε.Υ.Α. λόγω του μη κερδοσκοπικού της χαρακτήρα

Αγρότες ειδικού καθεστώτος ( καθώς δεν θεωρούνται επιτηδευματίες )

Υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών που εγκαθίστανται στην Ελλάδα ( διατάξεων του άρθ.25 του ν. 27/1975)

 

●●●

 

 

ΣΤΕ - Δ.Ε.Δ.

ΔΕΔ Θ 259/2019 Χαρτόσημο σε άτυπο δάνειο. Καταθέσεις σε λογαριασμό φυσικού προσώπου από άλλο φυσικό πρόσωπο

Περίληψη Να υπενθυμίσουμε πως το βιβλιάριο της τράπεζας εξομοιώνεται με ιδιωτικό έγγραφο και παράγει πλήρη απόδειξη για όσα αναγράφει (5553/2006 ΕΦΑΘ, 95/2005 ΑΠ). Επίσης τα δάνεια υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου 3% ή 2% ανάλογα με την ιδιότητα των συμβαλλόμενων και τα αναλογικά τέλη χαρτοσήμου διακρίνονται σε αστικά και εμπορικά. Αστικά τέλη είναι αυτά που επιβάλλονται επί εγγράφων που δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα, ενώ εμπορικά είναι αυτά που επιβάλλονται επί εγγράφων που φέρουν εμπορικό χαρακτήρα. Δεδομένου ότι ο προσφεύγων δεν έδωσε καμία εξήγηση για την αιτία των καταθέσεων που έγιναν ο έλεγχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε δοθεί άτυπα δάνειο.

ΔΕΔ 213/2019 Tυχόν αστική, πειθαρχική και ποινική ευθύνη του λογιστή δεν απαλλάσσει τον επιτηδευματία από τη δική του ευθύνη - Λήψη εικονικών τιμολογίων 

Περίληψη Το πταίσμα και η ευθύνη του εργαζομένου ή εντολοδόχου λογιστή τεκμαίρεται από τη μη τήρηση των συμβατικών του ως άνω υποχρεώσεων, εναπόκειται δε στον ίδιο να ισχυρισθεί και αποδείξει, κατ' ένσταση, ότι δεν τον βαρύνει υπαιτιότητα (Δελτίο Φορολογικής Νομοθεσίας, Τεύχος 1476, Β' Οκτωβρίου 2011, σελ. 1554).

 

ΣτΕ 380/2019 - Δεν είναι εικονικό το τιμολόγιο που ακυρώθηκε, από τον εκδότη-επιτηδευματία, χωρίς το στοιχείο να περιέλθει στο πρόσωπο που μνημονεύεται σε αυτό ως αγοραστής

Περίληψη Τιμολόγιο που εκδίδεται για συναλλαγή ανύπαρκτη (μη ανταποκρινόμενη στην οικονομική πραγματικότητα) είναι εικονικό. Όμως εφόσον τιμολόγιο πώλησης αγαθών ακυρώθηκε, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, από τον εκδότη – επιτηδευματία, χωρίς το στοιχείο να περιέλθει στο πρόσωπο που μνημονεύεται σε αυτό ως αγοραστής, δεν νοείται, καταρχήν, εικονικότητά του.

ΣτΕ 2814/2018 Διαγραφή εταίρου ΕΠΕ - Χρέη της ΕΠΕ, λήψη εικονικών τιμολογίων, μεταφορά έδρας, αδράνεια, δεν αποτελούν λόγους που εμποδίζουν τη χορήγηση της βεβαίωσης διαγραφής του εταίρου

Περίληψη H ΔΟΥ όφειλε να εκδώσει βεβαίωση μεταβολής εργασιών (πιστοποιητικό αποχώρησης του αιτούντος - εταίρου από την Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία «ΧΧΧΧΧΧ») και, συνεπώς, η προσβαλλόμενη άρνηση της Προϊσταμένης της ως άνω Δ.Ο.Υ. να παράσχει την αιτηθείσα βεβαίωση πρέπει να ακυρωθεί.

ΣτΕ 2651/2018 ΦΠΑ - Ευθύνη τρίτου για την καταβολή του φόρου - ΦΠΑ στην αξία του κόστους κατασκευής της οικοδομής 

Περίληψη Ο ιδιοκτήτης οικοδομής  καθίσταται υπόχρεος του φόρου χωρίς να περιλαμβάνεται στα αναφερόμενα στο προαναφερθέν άρθρο 21 της έκτης οδηγίας πρόσωπα, και δίχως να προκύπτει ότι τηρήθηκε η διαδικασία περί παρεκκλίσεως του άρθρου 27 παρ. 1 της εν λόγω οδηγίας. Ως εκ τούτου η διάταξη του άρθρου 53 του ν. 2065/1992 δεν είναι συμβατή με τις διατάξεις του άρθρου 21 της έκτης οδηγίας.

ΣτΕ 2812/2018 Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού φόρου, νομιμοτόκως σε αλλοδαπή ανώνυμη ασφαλιστική εταιρεία με υποκατάστημα στην Ελλάδα  Είπαν : Όταν η δύναμη της αγάπης ξεπεράσει την αγάπη για τη δύναμη, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.

●●●

 

Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ

Η κ. Αχτισιόγλου για μια ακόμη φορά σε τηλεοπτική συνέντευξη αναφέρθηκε στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.  Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην μείωση της ανεργίας που επιβεβαίωσε με δελτίο τύπου και η ΕΛΣΤΑΤ  18% έναντι 20,8% για Δεκέμβρη 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 με ανάπτυξη στο 1,9%, τέλος με δελτίο τύπου προκηρύχθηκαν 8.933 θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα. 

Άρειος Πάγος 1300/2018  Κλαδικές συλλογικές συμβάσεις - Ισχύον πλαίσιο

Περίληψη

Η ΣΣΕ ισχύει μόνο έναντι των μελών των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων που την είχαν συνάψει, αν όμως κηρύχθηκε υποχρεωτική με απόφαση του υπουργού Εργασίας, η ισχύς της με βάση τη διοικητική κανονιστική αυτή πράξη επεκτείνεται και πέρα από τα πρόσωπα αυτά, στους εργαζόμενους και εργοδότες του κλάδου ή επαγγέλματος που η σύμβαση αυτή αφορά, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι μέλη των οργανώσεων που μετείχαν στη σύναψή της.

 Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας διακρίνονται:

·         Σε εθνικές γενικές, που αφορούν τους εργαζόμενους όλης της χώρας. (Οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων )

·         Σε κλαδικές, που αφορούν τους εργαζόμενους περισσότερων ομοειδών ή συναφών εκμεταλλεύσεων ή επιχειρήσεων ορισμένης πόλης ή περιφέρειας ή και όλης της χώρας. (Οι κλαδικές συμβάσεις συνάπτονται από πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλύπτουν εργαζομένους ανεξάρτητα από το επάγγελμα ή την ειδικότητά τους )

·         Σε επιχειρησιακές, που αφορούν τους εργαζόμενους μιας εκμετάλλευσης ή επιχείρησης.

·         Σε εθνικές ομοιοεπαγγελματικές που αφορούν τους εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος και των συναφών προς το επάγγελμα αυτό ειδικοτήτων όλης της χώρας.

·         Σε τοπικές ομοιοεπαγγελματικές, που αφορούν τους εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος ή και των συναφών ειδικοτήτων συγκεκριμένης πόλης ή περιφέρειας.

Άρειος Πάγος 997/2018 Μεταβίβαση επιχείρησης - Εργαζόμενοι των οποίων λόγω μεταβίβασης της επιχειρήσεως κ.λπ. οι θέσεις εργασίας παύουν να υφίστανται στην υπηρεσία του μεταβιβάζοντος 

Περίληψη

Οι θέσεις εργασίας παύουν να υφίστανται στην υπηρεσία του μεταβιβάζοντος, οφείλουν, κατ’ αρχήν, να συνεχίσουν την παροχή της εργασίας τους με τους ίδιους όρους στην υπηρεσία του διαδόχου, στην οποία μεταφέρονται οι θέσεις εργασίας (που εκ των πραγμάτων είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με την οικονομική δραστηριότητα που μεταβιβάζεται). Όπως αναφέρθηκε, όμως, η μεταβίβαση της επιχείρησης κλπ επέρχεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, χωρίς να είναι αναγκαία η συναίνεση των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, συνιστά μονομερή μεταβολή των όρων εργασίας.

 

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει πως θα αντιμετωπίζονται οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές περιπτώσεις. Με το Γενικό Έγγραφο Γ51/1/2019 ( Αρ.πρωτ. 16984/16-1-2019 ) έγγραφο του Νομικού Συμβούλου του ΕΦΚΑ για ενημέρωση πως κάθε περίπτωση σύνταξης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα κατά την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος εγγράφου θα πρέπει να κριθεί σύμφωνα με το περιεχόμενο του κοινοποιούμενου εγγράφου, ενώ δεν θα επανεξεταστούν οι περιπτώσεις που έχουν κριθεί διαφορετικά.

Με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ ορίζονται οι διευκρινήσεις για την αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης σε υπηκόους τρίτων χωρών. Να θυμήσω πως η ασφάλιση ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την άδεια παραμονής την οποία και εξαγόραζαν.

Στην κατηγορία των απασχολούμενων με αμοιβή και παρακράτηση εισφορών μέσω της διαδικασίας έκδοσης και εξαργύρωσης Εργοσήμου υπάγονται μόνο «οι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας των αγώνων αθλημάτων επαγγελματικής κατηγορίας στους οποίους συμμετέχουν Α.Α.Ε.» (Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες). Εξαιρούνται ρητά οι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές καθώς και οι παρατηρητές διαιτησίας για αγώνες αθλημάτων ερασιτεχνικής κατηγορίας.

 

●●●

 Είπαν : Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

ΣΛΟΤ - ΓΕΜΗ

Με την εγκύκλιο 28800/08-03-2019 έγινε γνωστό για την εγγραφή των φυσικών προσώπων που ασκούν εμπορία ως τουριστικά καταλύματα στο ΓΕΜΗ.- Δείτε και την γνωμοδότηση ( 50/2018 ) του Νομικού Συμβουλίου 

ΣΛΟΤ 237/2019 Ημερομηνία μεταφοράς κόστους εισαγωγής από τον 32 στην ομάδα 2 

Περίληψη Μετά την παραλαβή των αγαθών και εισαγωγή τους στην αποθήκη δύνασθε, υπολογίζοντας (προϋπολογιστικά) όσα από τα ειδικά έξοδα αγοράς δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, να διαμορφώνετε το συνολικό κόστος κτήσεως (αγοράς) και να το μεταφέρετε στους αρμόδιους λογαριασμούς της ομάδας 2, με πίστωση του νεοδημιουργούμενου αντίθετου λογαριασμού 32.90 "Κόστος παραγγελιών εξωτερικού λογισμένο - λογαριασμός αντίθετος", οι δε προκύπτουσες μικροδιαφορές δύνανται να μεταφέρονται, είτε στους αρμόδιους υπολογαριασμούς της ομάδας 2, είτε σε λογαριασμό επόμενης εισαγωγής του ιδίου είδους».

ΣΛΟΤ 304/2019 Ένταξη κοινοπραξίας σε κατηγορία μεγέθους οντοτήτων κατά τον ν 4308/2014 και τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων 

Περίληψη Μία κοινοπραξία δεν δύναται να ενταχθεί στις οντότητες της παραγράφου 2β του άρθρου 1 του νόμου 4308/2014, συνεπώς, μπορούν να συντάσσουν μόνο κατάσταση αποτελεσμάτων και να τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, αν ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των € 1.500.000.

ΣΛΟΤ 345/2019 Εγγραφές διανομής κερδών ν. 3229/2004 

Περίληψη Οι επιχορηγήσεις επενδύσεων του Ν.3299/2004 κατατάσσονται ως αφορολόγητο αποθεματικό που δεν μπορεί να διανεμηθεί πριν την παρέλευση πενταετίας από την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Επίσης, το αποθεματικό αυτό, δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει αμετάβλητο και δεν θα διανεμηθεί ή κεφαλαιοποιηθεί πριν περάσουν δέκα (10) χρόνια από τον χρόνο σχηματισμού του. Για το φορολογικό σκέλος αρμόδια είναι η Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομικών.

●●●

 Είπαν : Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία και ως προς το πρώτο, διατηρώ κάποιες αμφιβολίες

ΦΠΑ

Α.1077/2019 Παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ ( μέχρι 29.3.2019 ) και καταβολής φόρου που προκύπτει από αυτές για τους υποκείμενους που έχουν την έδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης 

 

●●● 

 

 

Λοιπές ειδήσεις

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4601/2019 που αφορά συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μετατροπές εταιρειών. Η επιστημονική ομάδα του Taxheaven στην προσπάθειά της για την άμεση ενημέρωση του φορολογικού της αρχείου, ολοκλήρωσε (πρώτη όπως πάντα) την κωδικοποίηση των διατάξεων των νόμων, όπως αυτές τροποποιούνται μετά τη δημοσίευση του ως άνω νόμου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δείτε τον νόμο στο φορολογικό αρχείο του κόμβου

Η χορήγηση του επιδόματος ενοικίου πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης ηλεκτρονικά από την Πέμπτη 7 Μαρτίου και δύναται να έχει διάρκεια δώδεκα μήνες ενώ η καταβολή του επιδόματος γίνεται μηνιαίως.

Προϋποθέσεις

Σύνθεση νοικοκυριού Συνολικό εισόδημα Ύψος επιδόματος Όρια καταθέσεων/ μετοχών, ομολόγων κτλ.
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 7.000,00 70,00 7.000,00
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 10.500,00 105,00 10.500,00
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 14.000,00 140,00 14.000,00
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 17.500,00 175,00 17.500,00
Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 21.000,00 210,00 21.000,00

 

Με την παράγραφο 9 του άρθρου 65 στο νέο νομοσχέδιο του Υπ περιβάλλοντος και Ενέργειας δόθηκε παράταση έως 08/11/2019 στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων που επιθυμούν να προβούν οικειοθελώς σε κατεδάφιση των κτισμάτων τους.  

Με την τροποποίηση των διατάξεων του ν. 4389/2016 σχετικά με την λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Καταργείται το αυτόφωρο για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ

●●●

  Είπαν : Θ’ αφήσουμε αυτόν τον κόσμο ακριβώς έτσι όπως τον βρήκαμε: ανόητο, άδικο και κακό.

Αρθρογραφία


Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Διαβάστε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας δημιουργώντας θεματικές κατηγορίες ώστε να τα διαβάσετε σε δεύτερο χρόνο.

●●●

 

Μικρά κατάστιχα

Ελλάδα 1828: «Λογιστική / Καταστιχογραφία» και «Οικονομικός Έλεγχος». ένα εξαιρετικό άρθρο του κ. Κώστα Νιφορόπουλου σε ένα οδοιπορικό του οικονομικού ελέγχου στα όργανα ελέγχου και της αναγκαιότητας για έλεγχο της διαχείρισης.

●●●

 

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας.

Σας παραθέτω τις τρέχουσες εβδομαδιαίες υποχρεώσεις δείτε όμως και αναλυτικά από το ημερολόγιο του κόμβου από εδώ τις υποχρεώσεις του μήνα.  

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του κόμβου, η προθεσμία υποβολής δήλωσης Κτηματολογίου για τις περιοχές στις οποίες η καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 12η Μαρτίου, παρατείνεται μέχρι την 24η Απριλίου.

12/3/2019 Υποβολή δήλωσης στην αρμόδια Τελωνειακή αρχή από πρόσωπο που πραγματοποιεί ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μεταφορικού μέσου
Απόδοση υπέρ Δήμων ή Κοινοτήτων δικαιώματος υδροληψίας μηνός Φεβρουαρίου
15/3/2019 Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης λογιστή - φοροτεχνικού στο Ο.Ε.Ε.
Υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. και καταβολής του φόρου μηνός Φεβρουαρίου
Υποβολή δήλωσης και απόδοσης φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών μηνός Φεβρουαρίου

 

Σας αφιερώνω κλείνοντας το τραγούδι "Οι Χαρταετοί του Μίκη Θεοδωράκη"

Καλή Σαρακοστή και Καλή συνέχεια...

 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης