Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο 2% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο λόγω πετρελαίου

13 Ιανουάριου 2009
  • Παρά τη ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες λόγω της διεθνούς κρίσης με επακόλουθο τη μείωση της ζήτησης και ως εκ τούτου και των τιμών σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός το 2008 διαμορφώθηκε στο 4,2% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1998. Παράλληλα ο δομικός πλυθωρισμός σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 3,3%, με τάσεις αποκλιμάκωσης πολύ αργές.
Στο 2% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο λόγω πετρελαίου

Παρά τη ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες λόγω της διεθνούς κρίσης με επακόλουθο τη μείωση της ζήτησης και ως εκ τούτου και των τιμών σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός το 2008 διαμορφώθηκε στο 4,2% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1998. Παράλληλα ο δομικός πλυθωρισμός σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 3,3%, με τάσεις αποκλιμάκωσης πολύ αργές.

Η «βουτιά» στις τιμές του «μαύρου χρυσού», είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας, στο 2%, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός, ενώ όλα δείχνουν πως για τον Ιανουάριο θα έχουμε ρεκόρ των τελευταίων 30 ετών, αν ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχωρήσει έστω και οριακά κάτω από το 2%.

Και μπορεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού να είναι ραγδαία τους τελευταίους μήνες, αποκλειστικά απόρροια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, με επακόλουθο τη μείωση της ζήτησης και ως εκ τούτου και των τιμών, ωστόσο σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός το 2008 διαμορφώθηκε στο 4,2% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1998.

Την ίδια ώρα ο δομικός πληθωρισμός, όπως ανακοινώθηκε από την Στατιστική Υπηρεσία, παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο 3,3% και οι τάσεις αποκλιμάκωσης είναι αργές και βέβαια σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Ο δομικός πληθωρισμός αντικατοπτρίζει τις εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αφού εν μέσω κρίσης και πτώσης των πρώτων υλών, οι τιμές των τελικών προϊόντων δεν υποχωρούν με την ίδια ταχύτητα δείχνοντας πως η ελληνική οικονομία χάνει καθημερινά μέρος της ανταγωνιστικότητάς της. Όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε έντονα πτωτικά για τον μήνα Δεκέμβριο, σε σχέση με τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στο 2% έναντι 2,9% του Νοεμβρίου 2008 και 3,9% του Δεκεμβρίου του 2007.

Η σημαντική αυτή μείωση οφείλεται, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ κ. Μ. Κοντοπυράκη, στην υποχώρηση της τιμής της βενζίνης κατά 10%, στη μείωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 18,6%, καθώς και στη συγκράτηση των τιμών στα φρούτα, τα λαχανικά και στα είδη σούπερ μάρκετ. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών το Δεκέμβριο του 2008 επίσης κινήθηκε πτωτικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στο 2,2%, έναντι αύξησης 3% τον Νοέμβριο και 3,9% του Δεκεμβρίου του 2007. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή το Δεκέμβριο του 2008 κινήθηκε ελαφρά πτωτικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στο 3,3%, έναντι αύξησης 3,4% τον Νοέμβριο του 2008 και 3,3% του Δεκεμβρίου του 2007. Το 2008 ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα στο 4,2%, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός επίσης στο 4,2% σε μέσα επίπεδα, ενώ ο δομικός πληθωρισμός ήταν στο 3,6%.


Ιδια επίπεδα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κοντοπυράκη ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο αναμένεται να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του Δεκεμβρίου, ίσως και ελαφρά πιο χαμηλά. Αν συμβεί πάντως το τελευταίο, θα αποτελεί ρεκόρ της τελευταίας 30ετίας, αφού πληθωρισμό κάτω από το 2% συναντάμε τον Οκτώβριο του 1968 που ήταν στο 1,8%.


Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης