Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αύριο το πρώτο τεστ Παπαθανασίου στην αγορά ομολόγων

12 Ιανουάριου 2009 Σχόλια
  • Το πρώτο μεγάλο τεστ του καλείται να περάσει αύριο το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 2 δισ. ευρώ, σε μία δύσκολη χρονική στιγμή, λίγες μόλις ημέρες μετά την απειλή της Standard & PoorΆs για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Πάντως, εκτίμηση της νέα Διυπουργικής επιτροπής για την οικονομία είναι πως αυτή η πρώτη δοκιμασία θα ξεπερασθεί με σχετική ευκολία, καθώς τα έντοκα γραμμάτια θα απορροφηθούν με ευκολία από την αγορά ως αποτέλεσμα και της στήριξης που θα παράσχουν τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.
Αύριο το πρώτο τεστ Παπαθανασίου στην αγορά ομολόγων


Το πρώτο μεγάλο τεστ του καλείται να περάσει αύριο το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 2 δισ. ευρώ, σε μία δύσκολη χρονική στιγμή, λίγες μόλις ημέρες μετά την απειλή της Standard & PoorΆs για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Πάντως, εκτίμηση της νέα Διυπουργικής επιτροπής για την οικονομία είναι πως αυτή η πρώτη δοκιμασία θα ξεπερασθεί με σχετική ευκολία, καθώς τα έντοκα γραμμάτια θα απορροφηθούν με ευκολία από την αγορά ως αποτέλεσμα και της στήριξης που θα παράσχουν τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα. Ωστόσο, μέσα στον Ιανουάριο, θα πρέπει μέσω της αγοράς ομολόγων να καλυφθούν δανειακές ανάγκες ύψους 7 δισ. ευρώ.

Στην αυριανή δημοπρασία, «αγκάθι» αναμένεται να αποτελέσει το κόστος, αφού το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει πολύ υψηλά επιτόκια για να προσελκύσει αγοραστές. Στην τελευταία δημοπρασία ετήσιων γραμματίων το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 5,09%. Στη δευτερογενή αγορά το επιτόκιο είναι υψηλότερο κατά περίπου 2,80% έναντι του αντίστοιχου επιτοκίου των γερμανικών τίτλων.

Επτά ημέρες μετά θα ακολουθήσει η έκδοση ενός κοινοπρακτικού δανείου, το οποίο θα αποφορτίζει προσωρινά την κατάσταση δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο. Το ομολογιακό - κοινοπρακτικό δάνειο 4 - 5 δισ. ευρώ που θα διαχειριστεί ο ΟΔΔΗΧ δεν θα είναι διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές, γεγονός που μειώνει τον «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο για περιορισμένη κάλυψη του ποσού της έκδοσης.

Στο Υπ. Οικονομικών τρέμουν ήδη με το ύψος των δανειακών αναγκών που αναζητεί για φέτος το ελληνικό δημόσιο, το οποίο φθάνει τα 43 δισ. ευρώ.

Και όλα αυτά, την ώρα που το συνολικό ύψος των σχεδιαζόμενων δημοπρασιών σε Ευρώπη και ΗΠΑ υπολογίζεται στα 3 τρισ. δολάρια και καθίσταται σαφές ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των κυβερνήσεων για την προσέλκυση των αγοραστών θα είναι σκληρός.


Πηγή Ισοτιμία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης