Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο «τραπέζι» πάλι το αφορολόγητο για μικρομεσαίους και επαγγελματίες

9 Ιανουάριος 2009
  • Οι πρώτες εισηγήσεις για αλλαγή της φορολογικής πολιτικής υπέρ των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών έπεσαν στο τραπέζι του νέου υπουργού Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου από τους φορείς της αγοράς. Το βασικό αίτημα είναι η κατάργηση του φόρου 10% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που επιβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τον πρώην υπουργό κ. Γ. Αλογοσκούφη.
Στο «τραπέζι» πάλι το αφορολόγητο για μικρομεσαίους και επαγγελματίες

Οι πρώτες εισηγήσεις για αλλαγή της φορολογικής πολιτικής υπέρ των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών έπεσαν στο τραπέζι του νέου υπουργού Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου από τους φορείς της αγοράς. Το βασικό αίτημα είναι η κατάργηση του φόρου 10% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που επιβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τον πρώην υπουργό κ. Γ. Αλογοσκούφη.
Ο νέος υπουργός προφανώς δεν είναι έτοιμος για ανατροπή της φορολογικής πολιτικής χωρίς να εξασφαλίσει τα έσοδα που θα χάσει το Δημόσιο αλλά, όπως δήλωσε χθες, η γραμμή του είναι « όχι άλλες θυσίες για χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και μικρομεσαίους». Στο πλαίσιο αυτό η αγορά πρέπει να περιμένει αλλαγές- έστω και οριακές - στην οικονομική πολιτική.
Την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ για 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες- που η κατάργησή του τον Αύγουστο προκάλεσε όχι απλώς την οργή των άμεσα ενδιαφερoμένων, αλλά ακόμη και τη ρήξη με την κυβέρνηση παραδοσιακού τμήματος των ψηφοφόρων της - θα ζητήσουν επισήμως φορείς και επιμελητήρια από τον νέο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών στην πρώτη συνάντησή τους τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», παράγοντες της αγοράς έχουν θέσει ανεπίσημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου το συγκεκριμένο ζήτημα ακόμη και μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης και όπως λέγεται έχουν βρει «ευήκοα ώτα». Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι ο ανασχηματισμός έγινε μόλις προχθές, κρίνεται πολιτικά δύσκολο η σχετική αλλαγή να γίνει άμεσα και τούτο διότι ο κ. Παπαθανασίου υπήρξε επιλογή του κ. Γ.Αλογοσκούφη για τη θέση του υπουργού Οικονομίας και δεν θα ήταν σωστό λίγες ημέρες μετά την παράδοση της σκυτάλης στον νέο «τσάρο» της οικονομίας να υπάρξει μια τόσο σημαντική διαφοροποίηση στη φορολογία των φυσικών προσώπων. Μέσα στο επόμενο διάστημα όμως το θέμα θα τεθεί υπό συζήτηση και επισήμως και βεβαίως θα εξεταστούν και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις για τα έσοδα από το κόστος μιας τέτοιας απόφασης.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα επανενεργοποιηθεί η διάταξη για το κλείσιμο (περαίωση) των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων 2000- 2006 για το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Η εν λόγω ρύθμιση είχε πρακτικά λήξει από τα τέλη του 2008. Το ίδιο εκτιμάται ότι θα συμβεί και με τη ρύθμιση για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.

Το ζητούμενο βέβαια είναι με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που έχουν προβλεφθεί για τον εφετινό προϋπολογισμό από τη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για έσοδα περί τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, μετά τις εξαιρέσεις που περιελήφθησαν στον φορολογικό νόμο (νέοι επαγγελματίες, τρίτεκνοι επαγγελματίες κτλ.) τα έσοδα εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν το ποσό των 350 ως 400 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να καλυφθούν από την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Χθες ο κ. Παπαθανασίου άλλωστε αναφερόμενος στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αγρότες, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε με νόημα ότι «δεν πρέπει και δεν μπορούμε να επιβάλουμε πρόσθετες θυσίες.Αντιθέτως,οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για τη στήριξη αυτών των ομάδων ».

Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2008, δηλαδή αυτά που θα δηλωθούν από τους επαγγελματίες και τους εμποροβιοτέχνες τους επόμενους μήνες, το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος των 10.500 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 10%, ενώ ως πέρυσι ο συντελεστής φορολογίας ήταν μηδενικός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποια απόφαση λάβει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για επαναφορά του αφορολογήτου θα πρέπει να περιληφθεί σε φορολογικό νομοσχέδιο και σε κάθε περίπτωση να ισχύσει πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη διαδικασία της εκκαθάρισης των εφετινών φορολογικών δηλώσεων.


Πηγή Το βήμαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης