Φόροι: Επανεξετάζονται από μηδενική βάση

Οικονομικές Ειδήσεις

9 Ιανουάριος 2009
Από μηδενική βάση θα τεθεί εκ νέου το φορολογικό σύστημα. Ως πρώτο βήμα θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επανεξέταση της επαναφοράς του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ, για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Taxheaven.gr

Φόροι: Επανεξετάζονται από μηδενική βάση

Από μηδενική βάση θα τεθεί εκ νέου το φορολογικό σύστημα. Ως πρώτο βήμα θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επανεξέταση της επαναφοράς του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ, για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους.

Από μηδενική βάση θα τεθεί εκ νέου το φορολογικό σύστημα, κίνηση με την οποία ο νέος υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου θέλει να δώσει ένα σαφές μήνυμα συνεργασίας προς την αγορά, με την ανάληψη των καθηκόντων του. Ως πρώτο βήμα θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επανεξέταση της επαναφοράς του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ, για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους, το οποίο, όπως είναι γνωστό, καταργήθηκε από τον κ. Αλογοσκούφη.

Στόχος του νέου υπουργού είναι να προβεί άμεσα σε αποτελεσματικές κινήσεις για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Ο πρωθυπουργός αναμένει από τον νέο υπουργό Οικονομίας απτά δείγματα γραφής, εντός βέβαια των στενών δημοσιονομικών πλαισίων που θέτει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου γνωρίζει άριστα πως δεν έχει ούτε μία ώρα περίοδο χάριτος, ούτε από τον πρωθυπουργό, αλλά ούτε από την κοινωνία.

Η νέα αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, μπορεί να λειτουργήσει εν είδει «κλάδου ελαίας» στην αγορά, πράγμα που το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε η σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Παπαθανασίου έχει τη σφραγίδα του ανθρώπου της αγοράς και όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού φέρεται διατεθειμένος να δει τη φορολογική πολιτική από μηδενική βάση. Αυτό σημαίνει πως θα καλέσει τις παραγωγικές τάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις οποίες και θα λάβει σοβαρά υπόψη του. Στόχος του Γιάννη Παπαθανασίου είναι να μπορέσει να «παντρέψει» ένα αποτελεσματικό και ταυτόχρονα φιλικό σύστημα που θα είναι αποδεκτό από την πλειονότητα των παραγωγικών τάξεων. Στόχος φιλόδοξος, αλλά και ταυτόχρονα ιδιαίτερα δύσκολος.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται δεδομένο πως θα παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2009 η περαίωση, χωρίς έλεγχο, των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2006 που έληξε στο τέλος Δεκεμβρίου. Στην απόφαση αυτή φαίνεται να καταλήγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφενός ικανοποιώντας το αίτημα της αγοράς και αφετέρου προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα του προϋπολογισμού που παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση.

Πηγή Ημερησία