Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης η Ελλάδα

9 Ιανουάριου 2009
  • Τον «αδύναμο κρίκο» της Ευρωζώνης αποτελεί, σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα, εκτίμηση η οποία προϊδεάζει για τις δύσκολες συνθήκες που θα συναντήσει η χώρα στις διεθνείς αγορές ομολόγων, μέσα στο 2009.
Αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης η Ελλάδα


Τον «αδύναμο κρίκο» της Ευρωζώνης αποτελεί, σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα, εκτίμηση η οποία προϊδεάζει για τις δύσκολες συνθήκες που θα συναντήσει η χώρα στις διεθνείς αγορές ομολόγων, μέσα στο 2009.

«Όσοι διαχειρίζονται το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προετοιμάζονται για δύσκολες συνθήκες δανεισμού, καθώς οι οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες προκαλούν πρωτοφανή προσοχή στο εξωτερικό», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

«Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, ο πιο αδύναμος κρίκος δέχεται τις πιο επίμονες πιέσεις. Στις χώρες της Ευρωζώνης, αυτός είναι η Ελλάδα», δηλώνει στην εφημερίδα trader, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται.

Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρωτοφανείς δυσκολίες δανεισμού αντιμετωπίζουν ήδη ακόμα και μέλη της Ευρωζώνης με σαφώς καλύτερη φερεγγυότητα από την Ελλάδα. Οι επενδυτές απείχαν από τη χθεσινή έκδοση γερμανικών κρατικών 10ετών ομολόγων, έστω και εάν οι συγκεκριμένοι τίτλοι θεωρούνται οι ασφαλέστεροι στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τα 6 δισ. ευρώ που ζήτησε από τις αγορές και αντλήθηκαν μόλις 4,1 δισ.

Η αναταραχή του Δεκεμβρίου και η επίθεση κατά αστυνομικών της Δευτέρας έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν οι Financial Times, επισημαίνοντας πως το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασε τις 220 μονάδες βάσης πριν από τις γιορτές (από μόλις 40 μονάδες βάσης που ήταν τον Ιανουάριο). Έκτοτε, σημειώνεται μικρή αποκλιμάκωση του spread, ωστόσο, με χαμηλό τζίρο στην αγορά.

Και όλα αυτά, σε μία χρονιά που το δημόσιο σχεδιάζει να δανεισθεί το ποσό ρεκόρ των 45 δισ. ευρώ, ενώ χρειάζεται και 20 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αναλυτές εκτιμούν πως το ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί άλλα 10 δισ. ευρώ για εκτός προϋπολογισμού ανάγκες, όπως τα αυξανόμενα ελλείμματα των κρατικών νοσοκομείων.

«Καθώς τα hedge funds και άλλοι παίκτες που κυνηγούν τα spreads έχουν βγει από την αγορά, η Ελλάδα αναμένεται να προσελκύσει αγοραστές μέσω περισσότερων εκδόσεων των δημοφιλών βραχυπρόθεσμων τίτλων, όπως είναι τα ομόλογα 6 και 12 μηνών», καταλήγουν οι Financial Times.


Πρώτο κρας τεστ… Τρίτη και 13

Τρίτη και 13 θα βγει το ελληνικό Δημόσιο στις διεθνείς αγορές προκειμένου να ζητήσει την συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην πρώτη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, που αποτελεί κρισιμότατο τεστ για την δυνατότητα του κράτους να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται.

Πάντως αν η γερμανική δημοπρασία 10ετών ομολόγων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη αποτελεί δείγμα γραφής τα πράγματα για την Ελλάδα θα είναι δύσκολα.

Το πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα γίνεται ακόμα ευκολότερα αντιληπτό εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες υπολογίζεται ότι θα επιχειρήσουν να αντλήσουν κεφάλαια ύψους 3 τρισ. δολαρίων (τριπλάσια δηλαδή σε σχέση με το 2008) και μόνο τον Ιανουάριο στην Ευρώπη αναμένεται η έκδοση ομολόγων ύψους 150 δισ. δολαρίων και 350 δισ. στο πρώτο τρίμηνο.

Μεγάλες εκδόσεις και από τη Γαλλία

Η Γαλλία πρόσφατα συγκέντρωσε μέσω εντόκων γραμματίων 9 δισ. ευρώ αλλά με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός της χώρας έχει μεγάλες ανάγκες και έπειτα από το σημαντικό ενδιαφέρον, την ερχόμενη Δευτέρα (μια μέρα νωρίτερα από την Ελλάδα) επανέρχεται με νέα έκδοση 8 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο των εντόκων στην Γαλλία κινείται κοντά στο 1,7%.

Ταυτόχρονα διενήργησε και δημοπρασία 10ετών 15ετών και 30ετών ομολόγων μαζί, οι οποίες καλύφθηκαν κατά 1,57,1,73 και 2 φορές αντίστοιχα. Από αυτές τις δημοπρασίες η Γαλλία συγκέντρωσε 6,3 δισ. ευρώ. Σε ανάλογες δημοπρασίες βραχυχρόνιων περιόδων προχωρούν και άλλες χώρες στην Ευρωζώνη.

Πηγή Ισοτιμία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης