Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιστροφή στα έντοκα γραμμάτια

8 Ιανουάριου 2009 Σχόλια
  • Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει ομαλά και ει δυνατόν με ελεγχόμενο κόστος το πρόγραμμα δανεισμού της, που μπορεί εφέτος να προσεγγίσει τα 50 δισ. ευρώ. Οι συνθήκες θα είναι δύσκολες ιδιαίτερα για χώρες που εκτιμώνται ως υψηλού ρίσκου ή και ως «αδύναμοι κρίκοι», όπως χαρακτηρίζουν την Ελλάδα σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι FT. Την ίδια στιγμή, σε αναζήτηση κεφαλαίων έχουν αρχίσει να επιδίδονται όλες οι χώρες.
Επιστροφή στα έντοκα γραμμάτια

Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει ομαλά και ει δυνατόν με ελεγχόμενο κόστος το πρόγραμμα δανεισμού της, που μπορεί εφέτος να προσεγγίσει τα 50 δισ. ευρώ. Οι συνθήκες θα είναι δύσκολες ιδιαίτερα για χώρες που εκτιμώνται ως υψηλού ρίσκου ή και ως «αδύναμοι κρίκοι», όπως χαρακτηρίζουν την Ελλάδα σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι FT. Την ίδια στιγμή, σε αναζήτηση κεφαλαίων έχουν αρχίσει να επιδίδονται όλες οι χώρες.

Οταν η μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη οικονομική εφημερίδα διεθνώς, οι «Financial Times», δεν παύει να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία κατά την οποία, συνεπεία των παρενεργειών της κρίσης, διακυβεύεται η ομαλή κάλυψη αλλά και το κόστος του δανεισμού της χώρας, τότε τα πράγματα είναι πράγματι πολύ δύσκολα. Αναμφισβήτητα τα προβλήματα στο μέτωπο της οικονομίας με αιχμή τα δημοσιονομικά είναι σοβαρά όμως εκείνο που έχει χαθεί σίγουρα είναι το επικοινωνιακό παιχνίδι καθώς στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί σοβαρά τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού.

Βεβαίως η αύξηση του κόστους δανεισμού όπως εκφράζεται από την αύξηση της διαφοράς αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων, δεν είναι κατεξοχήν ελληνικό πρόβλημα αλλά πλήττει όλες τις οικονομίες που οι αγορές θεωρούν πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κρίσης ιδιαίτερα σε δημοσιονομικό επίπεδο. Το πρόβλημα περιπλέκεται αν ληφθεί υπόψη ότι «δυνατοί» και «αδύναμοι» θα απευθυνθούν μαζικά στις διεθνείς αγορές αναζητώντας το 2009 τεράστια ποσά για τη χρηματοδότηση των οικονομιών τους. Και φυσικά η ζήτηση αυξάνει το κόστος καθιστώντας μάλιστα αβέβαιη την επιλογή των επενδυτών σε ό,τι αφορά οικονομίες που θεωρούν υψηλότερου ρίσκου.


ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES

Σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι «FT» επισημαίνουν πως «το οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας θα βρεθεί αντιμέτωπο με δύσκολες συνθήκες δανεισμού, καθώς τόσο η δημοσιονομική θέση της χώρας όσο και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε πολιτικό επίπεδο εξετάζονται ιδιαίτερα από τους ξένους».

Οι «FT» θέτουν για μια ακόμα φορά το θέμα των επιπτώσεων από τις αναταραχές των τελευταίων μηνών τονίζοντας ότι «οι βανδαλισμοί στην Αθήνα αλλά και ο βαρύς τραυματισμός ενός νεαρού αστυνομικού τη Δευτέρα υπονομεύουν ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Οταν οι καιροί είναι δύσκολοι, τότε ο αδύναμος κρίκος δέχεται ακόμη πιο ισχυρές πιέσεις. Στη ευρωζώνη ο αδύναμος κρίκος είναι η Ελλάδα».

Στη συνέχεια η ξένη εφημερίδα αναφέρει πως «βάσει του σχεδιασμού για τον δανεισμό εφέτος, υπάρχει ανάγκη για 45 δισ. ευρώ (ποσό -ρεκόρ) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το δημόσιο χρέος, το οποίο αγγίζει το 95% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά το αντίστοιχο στην Ιταλία. Στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται 26 δισ. ευρώ υφιστάμενου χρέους το οποίο αναμένεται να μετακυλιστεί.

Ομως πέραν των 45 δισ. ευρώ, θα πρέπει να βρεθούν και 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει επιπλέον 10 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει και άλλους κρατικούς φορείς, όπως για παράδειγμα τα υπερχρεωμένα δημόσια νοσοκομεία. Καθώς τα hedge funds και άλλοι "παίκτες" έχουν αποσυρθεί από την αγορά, το πιθανότερο είναι ότι θα προτιμηθεί η έκδοση ομολόγων βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης, δηλαδή 6 και 12 μηνών».


ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών εν μέσω του δυσμενούς αυτού περιβάλλοντος σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις δανεισμού του. Ηδη όπως ανακοινώθηκε στις 13 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία για τη διάθεση ομολόγων εκδόσεως 13, 26 και 52 εβδομάδων θα πωλήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε δημοπρασία στις 13 Ιανουαρίου. Επίσης σχεδιάζει να διαθέσει το 2009 ομόλογο έκδοσης τριών, πέντε και δέκα ετών, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.
Χαρακτηριστικό της συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί στις αγορές και στο πλαίσιο της οποίας και η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες της είναι η επισήμανση των «FT» ότι το 2009 θα είναι η χρονιά όπου οι κυβερνήσεις θα επηρεάσουν άμεσα την οικονομία.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Dominique Strauss-Kahn, ο οποίος ταξιδεύει ανά την υφήλιο υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να ανακάμψει η παγκόσμια ανάπτυξη». Σε αυτό συμφωνούν οι ηγέτες του G20. Τον Νοέμβριο υποσχέθηκαν ότι «θα συνεργαστούμε προκειμένου να στηρίξουμε την παγκόσμια ανάπτυξη και να εφαρμόσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα». Ομως, προκειμένου να πετύχουν τα μέτρα, οι κυβερνήσεις οφείλουν να βρουν χρηματοδότηση για τα προγράμματά τους. Μόνο μέσω δανεισμού μπορούν να «κάνουν τη διαφορά». Ως εκ τούτου στηρίζονται στα ομόλογα. Το ύψος των νέων εκδόσεων κρατικών ομολόγων είναι τεράστιο.

Στις ΗΠΑ αναμένεται ότι εφέτος θα εκδοθούν ομόλογα συνολικής αξίας 2 τρισ. δολαρίων, δηλαδή στο 14% του ΑΕΠ. Στη Βρετανία η αξία φτάνει στα 146 δισ. στερλίνες (215 δισ. δολάρια, 160 δισ. ευρώ), δηλαδή στο 10% του ΑΕΠ. Επιπρόσθετα χιλιάδες δισ. δολάρια θα προέλθουν από την έκδοση ομολόγων από τράπεζες, τα οποία θα εγγυηθούν οι κυβερνήσεις, αλλά και από επιχειρήσεις. Ακόμη και στη Γερμανία, όπου οι υπουργοί έχουν καταφερθεί στον άσκοπο Κενσιανισμό του αγγλοσαξονικού μοντέλου κατάρτισης πακέτων στήριξης, ο κρατικός δανεισμός αναμένεται ότι θα εκτοξευτεί. Τον Ιανουάριο η έκδοση ομολόγων θα ανέλθει στα 20 δισ. δολάρια ανά εβδομάδα, δηλαδή διπλάσια σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι οι κυβερνήσεις πιθανόν να μην κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που επιθυμούν - ή θα ανακαλύψουν ότι οφείλουν να καταβάλουν υψηλότερο τόκο προκειμένου να προσελκύσουν τους επενδυτές. Με την πρώτη ματιά όλα μοιάζουν εντάξει στις αγορές κρατικών ομολόγων. Η επιστροφή στην ασφάλεια έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης - κυρίως στη δευτερογενή αγορά.


ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Οι αποδόσεις - που έχουν αντίστροφη πορεία σε σύγκριση με τις τιμές - βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί εδώ και 50 χρόνια. Εχουν υποχωρήσει περισσότερο από 1% στην Ιαπωνία, 2% στις ΗΠΑ και περίπου 3% στη Γερμανία και στη Βρετανία, δίνοντας τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να δανείζονται φθηνά. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για φούσκα στα ομόλογα.

Ουσιαστικά, η πιθανότητα αποπληθωρισμού έχει αυξήσει τη ζήτηση κρατικών ομολόγων και υπό το πρίσμα ότι και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Fed και θα ανακοινώσουν ότι προχωρούν και αυτές σε αγορά κρατικών ομολόγων, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες των χωρών τους. Το μεγάλο τεστ θα είναι ο Ιανουάριος, τυπικά ένας από τους πλέον φορτωμένους μήνες σε ό,τι αφορά την έκδοση ομολόγων.

Οι αναλυτές αναμένουν έκδοση ομολόγων αξίας 150 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, δηλαδή τη διπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών. Για το α΄ τρίμηνο η συνολική αξία αναμένεται ότι θα φτάσει στα 350 δισ. δολάρια, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2008 ήταν 100 δισ. δολάρια.

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης