Ανοίγει ο δρόμος για νέα μείωση επιτοκίων

Οικονομικές Ειδήσεις

7 Ιανουάριος 2009
Τον δρόμο για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ, ακόμα και στο 2%, την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η «βουτιά» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 1,6% τον Δεκέμβριο, αλλά και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του κλάδου των υπηρεσιών της περιοχής που παραπέμπει σε βαθιά ύφεση φέτος Taxheaven.gr

Ανοίγει ο δρόμος για νέα μείωση επιτοκίων

Τον δρόμο για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ, ακόμα και στο 2%, την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η «βουτιά» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 1,6% τον Δεκέμβριο, αλλά και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του κλάδου των υπηρεσιών της περιοχής που παραπέμπει σε βαθιά ύφεση φέτος

Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε νέα, επιθετική μείωση των επιτοκίων του ευρώ (κατά 50 μονάδες βάσης) κατά την προσεχή σύνοδό της στις 15 Ιανουαρίου μετά τη δημοσίευση των τελευταίων μακροοικονομικών στοιχείων από την Ευρωζώνη: Ο πληθωρισμός στην περιοχή διαμορφώθηκε στο 1,6% τον Δεκέμβριο (από 2,1% τον αμέσως προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων για 1,8%), υποχωρώντας όχι μόνο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, αλλά και σημαντικά κάτω από το «όριο» 2% της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών.

Βασικοί «υπαίτιοι» για την εξέλιξη αυτή ήταν η πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά και η έντονη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, που αποτυπώθηκε και στα δυσοίωνα στοιχεία του δείκτη PMI για τον τομέα υπηρεσιών που διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 42,1 μονάδες (από 42,5 τον Νοέμβριο).

Στοιχείο που παραπέμπει σε συνεχιζόμενη συρρίκνωση του κλάδου (από τον οποίο προέρχεται το 75% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης), με τις επιχειρήσεις να περικόπτουν θέσεις εργασίας με πολύ ταχύτερους του αναμενόμενου ρυθμούς. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά προϊδεάζουν για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τριπλάσια δηλαδή σε σχέση με τη μείωση κατά 0,2% το βΆ και το γΆ τρίμηνο του 2008.


Προσδοκίες
Στο πλαίσιο αυτό, «φουντώνουν» οι προσδοκίες των αγορών για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, εξέλιξη που θα έδινε «ανάσα» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που έχουν λάβει δάνεια με επιτόκιο που είναι συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο του ευρώ, το οποίο έχει μειωθεί κατά 175 μονάδες βάσης από τις αρχές Οκτωβρίου και βρίσκεται στο 2,5%.

Οι προσδοκίες αυτές κατάφεραν χθες ισχυρό πλήγμα στο ευρώ, το οποίο βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων έναντι του δολαρίου και της στερλίνας, με την ισοτιμία του να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και τα 1,3311 δολ./ευρώ (από 1,3609 στο κλείσιμο της Δευτέρας) και στη 0,9024 στερλίνα/ευρώ (από 0,9268) αντίστοιχα.

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Reuters μεταξύ 70 οικονομολόγων την περίοδο 30 Δεκεμβρίου - 6 Ιανουαρίου, 55 εκ των ερωτώμενων δήλωσαν ότι περιμένουν μείωση επιτοκίων την επόμενη Πέμπτη. Από αυτούς οι 46 προβλέπουν μια κίνηση των 50 μονάδων βάσης (που θα οδηγούσε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 2%), ενώ 9 θεωρούν πιθανότερη μια μετριοπαθέστερη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης (στο 2,25%) που θα άφηνε στην ΕΚΤ μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για το μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε δηλώσει ότι η τράπεζα φοβάται μήπως «παγιδευθεί» σε υπερβολικά χαμηλά επιτόκια, ενώ ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Αξελ Βέμπερ, επικεφαλής της πτέρυγας των «γερακιών» στη Φρανκφούρτη, έχει πει ότι θα «ήθελε να αποφύγει να δει το βασικό επιτόκιο να υποχωρεί κάτω από το 2%».


ΣΕΝΑΡΙΑ
Πλην, όμως, οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο αυτό, κάτι που φαίνεται και από τις πλέον πρόσφατες δηλώσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της Τράπεζας: Ο αντιπρόεδρος Λουκάς Παπαδήμος, η πιο «ηχηρή» φωνή της ΕΚΤ μετά τον κ. Τρισέ, δήλωσε ότι ίσως χρειαστούν νέες μειώσεις επιτοκίων για να θωρακιστεί η οικονομία της Ευρωζώνης κα να αναχαιτιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού.

Και το μήνυμα αυτό ήρθε να ενισχύσει χθες το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο, που δήλωσε, μιλώντας προς δημοσιογράφους στη Λισαβόνα, ότι «τυχόν κίνδυνος να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός επί μακρόν σημαντικά κάτω από το όριο για τη σταθερότητα των τιμών πρέπει να αντιμετωπιστεί με προληπτικές μειώσεις επιτοκίων», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν διακρίνει αποπληθωρισμό στον οικονομικό ορίζοντα της Ευρωζώνης

Πηγή Ημερησία