Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αριθμοί-σοκ για την ελληνική οικονομία

5 Ιανουάριου 2009 Σχόλια
  • Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να βρει το «αντίδοτο» στην έλλειψη ρευστού που ταλαιπωρεί την αγορά με αποτέλεσμα οι ακάλυπτες επιταγές να σκάνε η μία μετά την άλλη και πολλές κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δηλώνουν αδυναμία πληρωμών, επιδεινώνοντας το θολό τοπίο για το «επιχειρείν».
Αριθμοί-σοκ για την ελληνική οικονομία

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να βρει το «αντίδοτο» στην έλλειψη ρευστού που ταλαιπωρεί την αγορά με αποτέλεσμα οι ακάλυπτες επιταγές να σκάνε η μία μετά την άλλη και πολλές κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δηλώνουν αδυναμία πληρωμών, επιδεινώνοντας το θολό τοπίο για το «επιχειρείν».


Εντονες αρρυθμίες εμφανίζει η «καρδιά» της πραγματικής οικονομίας η οποία εξαιτίας της καθυστερημένης παρέμβασης του οικονομικού επιτελείου δείχνει εξαιρετικά ευάλωτη στην κρίση. Οικοδομή, βιομηχανία, εμπόριο, αγορά αυτοκινήτου βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ...εντατική καθώς η γενικευμένη οικονομική δυσπραγία περιορίζει κατά πολύ τον τζίρο τους.

Την ίδια ώρα οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων ετών (-16,4% στο τρίτο τρίμηνο του έτους). Αλλωστε όπως έγραψε η «Ημερησία» ακόμη και εντός της κυβέρνησης υπάρχει έκδηλη ανησυχία πως αν δεν αναστραφεί η τάση των τελευταίων μηνών του 2008 τότε θα έχουμε αύξηση των ανέργων κατά τουλάχιστον 70.000 άτομα.

Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και στην αγορά αυτοκινήτου. Το Νοέμβριο η υποχώρηση των πωλήσεων για το σύνολο των οχημάτων «άγγιξε» το 30% ενώ στα μεταχειρισμένα η πτώση ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη. Εξάλλου από τον Μάιο και μετά σταθερά πτωτική είναι η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών.


Λιανεμπόριο
Στο λιανεμπόριο και μέχρι τον Οκτώβριο τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν ότι αλυσίδες τροφίμων και πολυκαταστήματα αύξησαν τον τζίρο τους ενώ αντίθετα σε ένδυση, υπόδηση, έπιπλα, ηλεκτρικά αλλά και μικρά καταστήματα τροφίμων οι πωλήσεις πήραν την κατιούσα.

Ετσι μπορεί στο σύνολο της αγοράς να καταγράφεται οριακή πτώση της τάξης του 0,4% αλλά τα μικρομεσαία εμπορικά βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Αν τώρα λάβουμε υπόψη πως η κρίση έδειξε τα δόντια της από Νοέμβριο και μετά αναμένεται τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών εβδομάδων να δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης.

Οι οιωνοί για το μέλλον δεν δικαιολογούν αισιοδοξία. Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης βαίνει συνεχώς μειούμενος και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υποχώρησε κάτω από το 2% στο γ τρίμηνο (1,8% από 3,4% στις αρχές του 2007). Και αυτό καθώς περιορίζεται η κατανάλωση με δανεικά που στηρίζει την αγορά και την ανάπτυξη. ε ελευθερη πτωση η οικοδομικη δραστηριοτητα

«Εκτροχιάστηκε» η ατμομηχανή της ανάπτυξης
Η οικοδομή η οποία με την άνθιση των προηγούμενων ετών στήριζε τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας έχει μπει σε βαθιά ύφεση. Η δραστηριότητα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ήταν μειωμένη κατά 14,8% με το σοβαρότερο πρόβλημα να παρατηρείται στην Αττική (-24,8%).

Οι αγοραπωλησίες έχουν «παγώσει» και νέες άδειες βγαίνουν με το σταγονόμετρο (-15,7% στο 9μηνο) κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη για το τι θα επακολουθήσει εντός του νέου έτους. Αλλο ένα δείγμα της περιορισμένης ζήτησης για αγορά ακινήτων είναι και η μεγάλη υποχώρηση του ρυθμού εκταμίευσης στεγαστικών δανείων στο 12,3% το Νοέμβριο του 2008 από το 21,9% τον Δεκέμβριο του 2007.

Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι η κάμψη του κλάδου θα έχει τουλάχιστον διετή διάρκεια. Τονίζουν δε πως από το κύμα των απολύσεων δεν απειλούνται μόνο όσοι απασχολούνται άμεσα στις οικοδομές αλλά και όσοι σχετίζονται έμμεσα με τον κλάδο.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης