Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ουρές στις εφορίες για ΕΤΑΚ και τέλη κυκλοφορίας

30 Δεκέμβριου 2008
  • Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν παραλάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να επισκέπτονται τις εφορίες σχηματίζοντας ουρές για διευκρινίσεις αφού ουδείς είναι σε θέση να τους εξηγήσει πώς έχει προκύψει το ποσό του φόρου που αναγράφεται στα εν λόγω σημειώματα. Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες σπεύδουν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για να παραλάβουν το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας οχημάτων και μοτοσικλετών δύο ημέρες προτού λήξει η προθεσμία.
Ουρές στις εφορίες για ΕΤΑΚ και τέλη κυκλοφορίας

Ούτε οι πολίτες αλλά ούτε οι υπάλληλοι των ΔΟΥ γνωρίζουν πώς προκύπτει ο νέος φόρος στα ακίνητα

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν παραλάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να επισκέπτονται τις εφορίες σχηματίζοντας ουρές για διευκρινίσεις αφού ουδείς είναι σε θέση να τους εξηγήσει πώς έχει προκύψει το ποσό του φόρου που αναγράφεται στα εν λόγω σημειώματα. Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες σπεύδουν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για να παραλάβουν το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας οχημάτων και μοτοσικλετών δύο ημέρες προτού λήξει η προθεσμία.

Αύριο Τετάρτη είναι η τελευταία ημέρα για την προμήθεια του σήματος τελών κυκλοφορίας και όσοι δεν προλάβουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά την 1η Ιανουαρίου θα πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το ύψος του ποσού που αντιστοιχεί στα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους. Στην Εφορία πρέπει να πάνε όλοι όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους το σχετικό ειδοποιητήριο που έχει σταλεί το προηγούμενο διάστημα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Εκείνοι που δεν το έχουν χάσει μπορούν να επισκεφθούν τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ. Σημειώνεται ωστόσο ότι σε ορισμένα υποκαταστήματα τραπεζών είχαν εξαντληθεί χθες τα ειδικά σήματα της Εφορίας με αποτέλεσμα να προκύψει πρόσθετη ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, οι πολίτες δεν γνωρίζουν πώς προκύπτει ο νέος φόρος αλλά απ΄ ό,τι φαίνεται το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εφοριακοί υπάλληλοι οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εξοικειωθεί με τη νέα αυτή φορολογία. Τα περισσότερα λάθη που διαπιστώνονται στα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ οφείλονται σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στο γεγονός ότι έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα τα προηγούμενα χρόνια τα έντυπα Ε9. Ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχουν λάθη στο Ε9 δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες οι οποίοι καλούνται για μία ακόμη φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σωθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού που έχουν «εκτροχιαστεί».

Αντιδράσεις υπάρχουν από φορολογουμένους για τη φορολογία του δικαιώματος υψούν, δηλαδή του υπολοίπου συντελεστή δόμησης, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν ξεπερνάει μαζί με τα υπάρχοντα τετραγωνικά κατοικίας ενός οικοπέδου το αφορολόγητο της κύριας κατοικίας 200 τετραγωνικών μέτρων ή αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ. Επίσης αλαλούμ επικρατεί και στη φορολόγηση των μεζονετών όπου λόγω λαθών που έχουν κάνει ορισμένοι φοροτεχνικοί κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 των πελατών φορολογούνται οι ιδιοκτήτες εις διπλούν. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί πολύ απλά κάποιοι «έσπασαν» τη μεζονέτα στα δύο και την έγραψαν σε δύο διαφορετικές γραμμές του Ε9. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σύστημα υπολογισμού να θεωρεί ότι είναι δύο ξεχωριστές κατοικίες.

Τέλος, λάθη διαπιστώνονται και στις περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων. Σε αρκετές περιπτώσεις λόγω του ότι δεν έχει αναγραφεί η κοινότητα ή το δημοτικό διαμέρισμα φορολογούνται ως δήμος και έτσι το κατώτατο ποσό φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο δεν μπορεί να είναι κάτω από 1 ευρώ όπως δίνει τη δυνατότητα για τις περιοχές με χαμηλό πληθυσμό.

Πηγή Το Βήμα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης