Σε καθεστώς εποπτείας η Ελλάδα το 2009

Οικονομικές Ειδήσεις

29 Δεκέμβριος 2008
Σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα βρεθεί εκ νέου το υπουργείο Οικονομίας, αναζητώντας τη «συνταγή» που θα αποτρέψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας. Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και η Κομισιόν κρίνουν πως είναι αναγκαία η λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη χώρα μας. Ως αντίτιμο η Ελλάδα θα εισέλθει σε καθεστώς εποπτείας, με έμφαση στην ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και την πιο πιστή δημοσιονομική πειθαρχία. Taxheaven.gr

Σε καθεστώς εποπτείας η Ελλάδα το 2009

Σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα βρεθεί εκ νέου το υπουργείο Οικονομίας, αναζητώντας τη «συνταγή» που θα αποτρέψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας. Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και η Κομισιόν κρίνουν πως είναι αναγκαία η λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη χώρα μας. Ως αντίτιμο η Ελλάδα θα εισέλθει σε καθεστώς εποπτείας, με έμφαση στην ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και την πιο πιστή δημοσιονομική πειθαρχία.


Ο υπουργός Οικονομίας έχει μπροστά του να κερδίσει τρία στοιχήματα που είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, η εξεύρεση φθηνού χρήματος και η αποφυγή της ύφεσης. Και τα τρία δεν μπορούν να περιμένουν, κάτι που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ο Γ. Αλογοσκούφης. Στο κατώφλι του 2009, οι Βρυξέλλες, απλώνουν την «ομπρέλα προστασίας» πάνω από την ελληνική οικονομία, «ομπρέλα», η οποία όμως κοστίζει, αφού θέτει την Ελλάδα σε καθεστώς εποπτείας, η οποία και θα αντικαταστήσει επί του παρόντος την επώδυνη επιτήρηση. Ο Γ. Αλογοσκούφης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτός που θα κληθεί να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά», τη δύσκολη χρονιά του 2009, αφού κανένα άλλο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δεν φέρεται διατεθειμένο να μπει σε αυτή τη διαδικασία, έχοντας τον κίνδυνο να «σκάσει η βόμβα» - του δημοσιονομικού εκτροχιασμού - στα χέρια του.

Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει την προσπάθειά της για δημοσιονομική προσαρμογή της και προκειμένου να πείσει τις αγορές, επανακτώντας τη χαμένη της αξιοπιστία. Σε αυτό το μήκος κύματος, κινούνται οι δηλώσεις τόσο του Επιτρόπου για Οικονομικές Υποθέσεις της Κομισιόν Χοακίμ Αλμούνια σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, αλλά και του αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Λουκά Παπαδήμου στην Καθημερινή της Κυριακής.

Διστάζουν << Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τόσο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, όσο και η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, ζήτησαν ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού, να παραμείνουν στις θέσεις τους, κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως κανείς από τους δύο δεν θέλει να βρεθεί στην Πλατεία Συντάγματος και στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Οικονομίας.

Η άποψη που κυριαρχεί στους κόλπους της κυβέρνησης είναι ότι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, είναι αυτός που υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να χειριστεί την κατάσταση όσο καλύτερα γίνεται. Από τη μία είναι γνώστης της πραγματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, των προβλημάτων που αυτή αντιμετωπίζει, ενώ παράλληλα γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία δύσκολη καμπή, αφού η κρίση πλήττει ιδιαίτερα τις χώρες εκείνες που έχουν χαμηλή ανταγωνιστικότητα και υψηλό δημόσιο χρέος και η Ελλάδα είναι ψηλά στην κατάταξη αυτών των χωρών. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία να μπει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς επιτήρησης, στο οποίο οι Βρυξέλλες θα υπαγορεύσουν ένα μοντέλο οικονομικής πολιτικής που ως κύριους άξονες θα έχει την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και την εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία. Ως αντιστάθμισμα η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στην αναγκαία χρηματοδότησή της, με ή χωρίς την επίσημη «ομπρέλα» της ΕΚΤ.

Παραμένει;
Παραμένει όπως όλα δείχνουν στη θέση ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό. Κανείς από τους κορυφαίους υπουργούς δεν φέρεται διατεθειμένος να πάρει στα χέρια του την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών της χώρας ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Ο Γ. Αλογοσκούφης έχει μπροστά δύο δύσκολα προβλήματα τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις. Το ένα έχει να κάνει με το δανεισμό του δημοσίου. Τα spreads έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, κάτι που εκτροχιάζει το κόστος για την εξυπηρέτηση των δανείων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ΕΕ, έχει και τη διάθεση και τη δύναμη να εξασφαλίσει φθηνό χρήμα για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η χώρας μας θα συνεχίσει τη δημοσιονομική της προσαρμογή αλλά και την ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο Γ. Αλογοσκούφης θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της ΕΕ, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη χώρα μας, ώστε αφενός να βρεθεί η απαιτούμενη ρευστότητα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία και αφετέρου να μην καταστεί η ρευστότητα αυτή πανάκριβη.

Αναθεώρηση
Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να υποβάλλει προς τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, το νέο αναθεωρημένο «πακέτο» για τα μεγέθη του 2009, προκειμένου η Κομισιόν να το λάβει υπόψη της στην ενδιάμεση έκθεσή της που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 19 Ιανουαρίου. Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν δοθεί από τα κορυφαία στελέχη της ΕΕ, είναι να μην γίνει καμία προσπάθεια «στρογγυλέματος» των δεδομένων. Έτσι η ενδιάμεση έκθεση για το σύνολο των χωρών της ΕΕ, εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη με την ύφεση να βαθαίνει στην ΕΕ το 2009 και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη να κινείται μεταξύ (-2%) και (-1%). Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ναι μεν θα έχει θετική ανάπτυξη, αλλά θα «κοπεί» η πρόβλεψη οριακά πάνω από 1%.

Αρνητική αναθεώρηση θα υπάρξει και για τα άλλα βασικά μεγέθη της οικονομίας, με το δείκτη της ανεργίας να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού όπως όλα δείχνουν το 2009 θα είναι η χρονιά που η ανεργία στο σύνολο της Ευρωζώνης θα παρουσιάσει σημαντική άνοδο. Εκτιμήσεις από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ανεργία κοντά στο 10%.

Ο εκλεκτός...

Ο Γ. Αλογοσκούφης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτός ο οποίος τελικά και θα κληθεί να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά», τη δύσκολη χρονιά του 2009, αφού κανένα άλλο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δεν φαίνεται διατεθειμένο να πάρει τη θέση του.

Τρεις λύσεις

Ο υπουργός Οικονομίας πρέπει να βρει λύσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, την εξεύρεση φθηνού χρήματος και την αποφυγή της ύφεσης

Εντολές

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία να μπει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς επιτήρησης, στο οποίο οι Βρυξέλλες θα υπαγορεύσουν ένα μοντέλο οικονομικής πολιτικής που ως κύριους άξονες θα έχει την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και την εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία

Πηγή Ημερησία