Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανοικτά τα καταστήματα στην Αθήνα αυτή την Κυριακή

27 Δεκέμβριου 2008 Σχόλια
  • Ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός αποφάσισε να μείνουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα στο Δήμο Αθηναίων «καθώς συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και μόνο για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008, με εθελούσια συμμετοχή των εργαζομένων και με τήρηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα τους από αυτή την απασχόληση».
Ανοικτά τα καταστήματα στην Αθήνα αυτή την Κυριακή

Ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός αποφάσισε να μείνουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα στο Δήμο Αθηναίων «καθώς συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και μόνο για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008, με εθελούσια συμμετοχή των εργαζομένων και με τήρηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα τους από αυτή την απασχόληση».

Πηγή Ναυτεμπορική


Για το ίδιο θέμα η καθημερινή.

Θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή
  
Ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, αποφάσισε να μείνουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα στο Δήμο Αθηναίων καθώς, όπως, δήλωσε συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και μόνο για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008, με εθελούσια συμμετοχή των εργαζομένων και με τήρηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα τους από αυτή την απασχόληση.

Επίσης, δήλωσε πως η απόφαση αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι για μελλοντικές πρωτοβουλίες, από όπου και αν προέρχονται για αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 10.00 έως τις 20.00 το βράδυ.

Η Δήλωση του Γιάννη Σγουρού έχει ως εξής:

«Η Νομαρχία Αθηνών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008 στο γραφείο του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, έπειτα από πρόσκληση του, τάχθηκε εξαρχής υπέρ του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων στον Δήμο της Αθήνας, και μόνο σε αυτόν, όπως και μας ζητήθηκε από τον κ. Υφυπουργό αναγνωρίζοντας τις καταστροφές που υπέστησαν λόγω των τελευταίων τραγικών γεγονότων και της ραγδαίας πτώσης του τζίρου τους.

Η μετέπειτα όμως δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια περί δυνατότητας ανοίγματος όλων των καταστημάτων της χώρας, κάτι που είχε την δυνατότητα να το πράξει νομοθετικά στο προηγούμενο διάστημα και δεν το έκανε, και η εξ αυτής της δήλωσης του κ. Φώλια, κατηγορηματική αντίθεση όλων των θεσμικών φορέων που εκφράζουν εμπόρους, βιοτέχνες και εργαζομένους (ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕ, ΕΕΣΕ, ΕΚΑ, εμποροϋπάλληλοι, κτλ) οδήγησαν την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην συνεδρίαση της 24ης Δεκεμβρίου 2008 στην απόφαση απόρριψης του αιτήματος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, όπως και παρεμφερών αιτημάτων άλλων εμπορικών συλλόγων Δήμων της Νομαρχίας, που ζητούσαν το άνοιγμα των καταστημάτων τους την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008.

Έπειτα όμως από τις έντονες εκκλήσεις των καταστηματαρχών του κέντρου οι οποίοι και υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, αλλά και εργαζομένων στα καταστήματα οι οποίοι ζήτησαν επίμονα την αποσύνδεση του δικού τους αιτήματος από τα αιτήματα των άλλων εμπορικών συλλόγων, για τους οποίους δεν συνέτρεχαν «οι έκτακτες κοινωνικές ανάγκες», όπως προβλέπει ο νόμος, και έπειτα από συνεργασία με την νομαρχιακή ομάδα της παράταξης μας και αρμόδιους φορείς, έλαβα την απόφαση να επιτρέψω το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο του Δήμου της Αθήνας καθώς συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και μόνο για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008, με εθελούσια συμμετοχή των εργαζομένων και με τήρηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τα δικαιώματα τους από αυτή την απασχόληση.

Καλώ τα υπουργεία, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έστω και την υστάτη στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προστατεύσουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και να εφαρμόσουν τους νόμους».

Θεσσαλονίκη

Καμία αλλαγή δεν υπήρξε μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής σε ό,τι αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου.

Από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης δεν εκδόθηκε άλλη ανακοίνωση μετά από αυτήν της 24ης Δεκεμβρίου με την οποία γνωστοποιούσε ότι τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με ηχογραφημένο μήνυμα στον τηλεφωνητή των γραφείων του ενημερώνει ότι τη συγκεκριμένη ημέρομηνία τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

ΥΠΑΝ

Εντωμεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι, «με την απόφαση του το ΥΠΑΝ έδωσε το πολιτικό στίγμα για τη στήριξη των εμπορικών καταστημάτων που υπέστησαν ζημιές εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων.

«Το υπουργείο διαμόρφωσε το πολιτικό πλαίσιο για να παρθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις από τη Νομαρχία Αθηνών. Συνεπώς το ποιες ευθύνες αποδίδονται σε ποιους είναι πλέον ζήτημα κοινής λογικής», τονίζει το υπ. Ανάπτυξης.

ΠΑΣΟΚ

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης σχετικά με την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, δήλωσε πως «το ΥΠΑΝ στερεί έτσι από τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων τη δυνατότητα να αναπληρώσει ένα μικρό μέρος των τεράστιων ζημιών που έχουν τόσο λόγω της ύφεσης όσο και των κοινωνικών αναταραχών των προηγούμενων εβδομάδων».

Αναλυτικά, δήλωσε: «Μετά από αμέτρητες παλινωδίες, αποδεικνύεται τελικά ότι η ηγεσία του ΥΠ.ΑΝ. είναι ανίκανη να λάβει και να εφαρμόσει μια καθαρή πολιτική απόφαση ώστε να λειτουργήσει η αγορά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι έμποροι, οι καταναλωτές, η ίδια η κοινή λογική υπαγορεύουν. Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος «νίπτει τας χείρας της» και μετακυλύει τις ευθύνες από φορέα σε φορέα κι από εκεί στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αρνούμενη να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί, και με δική της ευθύνη, στην αγορά καθ όλη την περίοδο πριν τις γιορτές.

Όλοι, εργαζόμενοι, καταναλωτές, εμπορικός κόσμος και πρωτίστως η κυβέρνηση, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η οικονομική κρίση στην οποία εισέρχεται η χώρα απαιτεί ένα σοβαρό και σταθερό σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας χωρίς «ήξεις - αφίξεις», πισωγυρίσματα και μεσοβέζικες αποφάσεις.

Αν δεν λάβουμε τώρα βραχυπρόθεσμες και πιο μεσοπρόθεσμες αποφάσεις που θα τονώσουν τη ζήτηση στην αγορά, ώστε να αποφύγουμε μια μελλοντική αλλά σχεδόν προδιαγεγραμμένη έκρηξη της ανεργίας, αύριο ίσως είναι πολύ αργά».

www.kathimerini.grΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης