Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα 550 εκατ. αγγίζει το έλλειμμα του ΟΑΕΕ

14 Δεκέμβριου 2008 Σχόλια
  • TA 550 εκατ. ευρώ αναμένεται να αγγίξει το έλλειμμα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματικών, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ασφαλιστικού φορέα για το έτος 2009. Συγκεκριμένα, ο κλάδος σύνταξης του ΟΑΕΕ θα παρουσιάσει έλλειμμα περίπου 480 εκατ. ευρώ και ο κλάδος ασθενείας 70 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Οργανισμού μεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αναζητά την άμεση εφαρμογή λύσεων για τη διασφάλιση σταθερής κρατικής χρηματοδότησης ύψους 0,62% του ΑΕΠ με στόχο την εξασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.
Τα 550 εκατ. αγγίζει το έλλειμμα του ΟΑΕΕ              


TA 550 εκατ. ευρώ αναμένεται να αγγίξει το έλλειμμα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματικών, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ασφαλιστικού φορέα για το έτος 2009. Συγκεκριμένα, ο κλάδος σύνταξης του ΟΑΕΕ θα παρουσιάσει έλλειμμα περίπου 480 εκατ. ευρώ και ο κλάδος ασθενείας 70 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Οργανισμού μεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αναζητά την άμεση εφαρμογή λύσεων για τη διασφάλιση σταθερής κρατικής χρηματοδότησης ύψους 0,62% του ΑΕΠ με στόχο την εξασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζει ήδη έλλειμμα 75 εκατ. ευρώ τον μήνα, η εισφοροαποφυγή και τα χρέη προς τον Οργανισμό φτάνουν το 25% περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι λογιστικές απώλειες από την κινητή περιουσία του εξαιτίας της πτώσης των μετοχών και των κεφαλαίων και των αμοιβαίων κεφαλαίων φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τον κλάδο σύνταξης, τα έσοδα του Οργανισμού ανέρχονται περίπου στα 3,23 δισ. ευρώ ενώ τα έξοδα του στα 3,71 δισ. ευρώ. Σχετικά με τον κλάδο ασθενείας τα έσοδα είναι 1,060 δισ. ευρώ και τα έξοδα 1,130 δισ. ευρώ. Oσον αφορά τέλος τον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης αυτός παρουσιάζει πλεόνασμα περίπου 31 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα του ΟΑΕΕ, αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του Οργανισμού, θα διογκωθεί. Οι μηνιαίες δαπάνες του ΟΑΕΕ αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 230 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ. Στον αντίποδα οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές και των κλάδων σύνταξης και ασθένειας δεν υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανταποδοτικότητα των συντάξεων του ΟΑΕΕ φτάνει το 130%, δηλαδή αν ένας ασφαλισμένος καταβάλει 100 ευρώ για εισφορά πριν συνταξιοδοτηθεί, θα λάβει σύνταξη 130 ευρώ.

Παράλληλα, δεν διευρύνεται η ασφαλιστική βάση του Οργανισμού, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων. Στο παρελθόν είχε κατατεθεί πρόταση να προστεθούν στον OAEE και οι επαγγελματοβιοτέχνες σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων. Kάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα το ταμείο να στερείται ασφαλιστικών εισφορών 110.000 ασφαλισμένων.

Στα παραπάνω ποσά πρέπει να προστεθούν κατά μέσο όρο 45 εκατ. ευρώ τον μήνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Η μεγάλη αύξηση των δαπανών στον κλάδο των ιατροφαρμακευτικών παροχών διευρύνει περαιτέρω τα προβλήματα όλων των ασφαλιστικών ταμείων.


Πηγή: Express.gr
 Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης