Προβόπουλος:Η κρίση θα κρατήσει 2-4 χρόνια

Οικονομικές Ειδήσεις

9 Δεκέμβριος 2008
Η στροφή στην οικονομική πολιτική πρέπει να βασίζεται στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης μέσω των επενδύσεων και της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, τόνισε ο Γ. Προβόπουλος Taxheaven.gr

Προβόπουλος:Η κρίση θα κρατήσει 2-4 χρόνια

Η στροφή στην οικονομική πολιτική πρέπει να βασίζεται στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης μέσω των επενδύσεων και της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, τόνισε ο Γ. Προβόπουλος

Την αλλαγή οικονομικής πολιτικής με την εφαρμογή ενός νέου μείγματος, το οποίο θα δίνει έμφαση στη σταθερή βελτίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων, πρότεινε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση και οι προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής».

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι χρειάζονται 2 με 4 χρόνια για την αποκατάσταση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, διάστημα μέσα στο οποίο απαιτείται η αναθεώρηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής. «Το όλο οικοδόμημα χρειάζεται ανασυγκρότηση, για να ενισχυθούν ουσιαστικά οι λειτουργίες και οι αντοχές του» είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα τάχθηκε κατά της δημοσιονομικής χαλάρωσης εκφράζοντας φόβους για τον δανεισμό του Δημοσίου. «Δεν έχει περιθώρια χαλάρωσης η δημοσιονομική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ. Σήμερα, τόνισε, το spread δανεισμού της χώρας μας, είναι στις 170 μονάδες βάσης σε σχέση με το Γερμανικό και «δεν τολμώ να προβλέψω πού θα φτάσει εάν προβούμε σε χαλάρωση».

Ερωτηθείς για την απομάκρυνση της προοπτικής της σύγκλισης των οικονομικών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε με αυστηρό ύφος ότι «σύγκλιση έχουμε όταν κάνουμε αυτά που κάνουν και οι άλλες χώρες, οι πιο σοβαρές...».


Αξονες
Το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που πρότεινε ο Διοικητής της ΤτΕ «θα στηρίζεται κατά πρώτο λόγο στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης μέσω των επενδύσεων και της ποιοτικής αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής λειτουργίας των αγορών καθώς και σε ένα ευρύ πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ένα τέτοιο μείγμα πολιτικής τόνισε ο κ. Προβόπουλος, θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

«Το πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ θα αποτρέψει συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας» σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ, ενώ τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας την απέδωσε σε «λανθασμένες αποφάσεις του παρελθόντος».


Προτεραιότητες
Η αρχή της λύσης του πολύπλοκου πάζλ για τον διοικητή, βρίσκεται στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ο κ. Γ. Προβόπουλος εκτιμά ότι είναι βασική και άμεση προτεραιότητα στην παρούσα συγκυρία.

Η αύξηση της αβεβαιότητας στους κόλπους των πιστωτών, επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης, πυροδοτήθηκε από την υποεκτίμηση των κινδύνων τους οποίους ενέχουν ορισμένα πιστωτικά εργαλεία, την υψηλή μόχλευση (leverage) ορισμένων τραπεζικών οργανισμών διασυνοριακής εμβέλειας και την ανεπαρκή διαφάνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών, οι οποίοι δεν αποτύπωναν πλήρως και ευκρινώς τη σύνθετη πραγματικότητα από πλευράς κινδύνων.

«Η εμπιστοσύνη έχει πληγεί όχι μόνο στον πιστωτικό, αλλά σε όλες τις περιοχές και εκφάνσεις της οικονομικής ζωής» είπε ο Γ. Προβόπουλος. Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνη βρίσκεται και το κλειδί για το πόσο γρήγορα θα αποδώσουν τα συντονισμένα μέτρα που έχουν πάρει κυβερνήσεις, οικονομικοί οργανισμοί, κ.λπ, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πρωτοβουλίες χαρακτηρίζονται πρωτοφανείς για τα ιστορικά δεδομένα σε περιόδους ειρήνης.


Παρεμβάσεις
Παρά το γεγονός ότι έχουν προβεί στην κατάρτιση και υλοποίηση των σχεδίων διάσωσης, με τις Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο να επιδεικνύουν ανεπανάληπτη ευελιξία, η επιδείνωση στον πιστωτικό και τον πραγματικό τομέα δεν έχει ανακοπεί. Η έξοδος από αυτήν απαιτεί ισχυρές και διεθνώς συντονισμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, ώστε στον νομισματικό τομέα, να ενισχυθεί η ρευστότητα και να αποκατασταθεί ο μηχανισμός διάχυσής της.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον δημοσιονομικό τομέα προτείνοντας να αυξηθούν οι στροφές των κινητήρων που ωθούν την οικονομία από την πλευρά της ζήτησης. Αυτός είναι και ο στόχος των 200 εκατ. ευρώ που εισηγήθηκε για την ενίσχυση της ζήτησης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο.


Ακριβός δανεισμός
«Δεν έχει περιθώρια χαλάρωσης η δημοσιονομική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ. Σήμερα, τόνισε, το spread δανεισμού της χώρας μας, είναι στις 170 μονάδες βάσης σε σχέση με το Γερμανικό και «δεν τολμώ να προβλέψω πού θα φτάσει εάν προβούμε σε χαλάρωση».

Ερωτηθείς για την απομάκρυνση της προοπτικής της σύγκλισης των οικονομικών των κρατών - μελών της Ε.Ε. δήλωσε με αυστηρό ύφος ότι «σύγκλιση έχουμε όταν κάνουμε αυτά που κάνουν και οι άλλες χώρες, οι πιο σοβαρές?».

Koντά στο 2% το spread
Νέα σημαντική διεύρυνση ση-μείωσαν χθες οι διαφορές των αποδόσεων 3ετών και 5ετών ομολόγων, οι οποίες βρέθηκαν μία ανάσα από το 2%. Το spread του 5ετούς ομολόγου αναφοράς έφτασε στις 198 μονάδες βάσης από 186 την Παρασκευή, ενώ του 3ετούς στις 192 από 177 την Παρασκευή. Στις 167 μονάδες βάσης από 166 την Παρασκευή το 10ετές ομόλογο.


Οι δύο μείζονες παρεμβάσεις για την κρίση

Οι προσπάθειες όλων για έξοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κινούνται προς δύο μείζονες κατευθύνσεις:

1. Στην εξουδετέρωση των χρηματοπιστωτικών κραδασμών και ελαχιστο-ποίηση των δυσμενών επιπτώσεών τους για τον πραγματικό τομέα της οικονομίας, δηλαδή για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά. Αυτό το στόχο έχουν, παραδείγματος χάρη, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κυβερνητικά σχέδια διάσωσης (rescue plans) των συνολικά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ και το πακέτο δημοσιονομικής ώθησης (fiscal stimulus package), το οποίο ισοδυναμεί με 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2. Στη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με ρυθμίσεις που θα διασφα-λίσουν ότι τα φαινόμενα αστάθειας, που σήμερα βιώνουμε με τόση ένταση, έκταση και διάρκεια, δεν θα εμφανιστούν ξανά στο μέλλον.

Όσον αφορά στο δεύτερο, «το όλο οικοδόμημα χρειάζεται ανασυγκρότηση για να ενισχυθούν ουσιαστικά οι λειτουργίες και οι αντοχές του» υπογράμμισε ο κ. Γ. Προβόπουλος προσθέτοντας ότι αν και οι διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει, θα πάρει αρκετό χρόνο.

Πηγή Ημερησία