Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο 2,5% ο πληθωρισμός ελέω κρίσης

7 Δεκέμβριος 2008
  • «Μποναμάς» για την κυβέρνηση και τα νοικοκυριά είναι η σημαντική μείωση του πληθωρισμού στο 2,9% τον μήνα Νοέμβριο έναντι 3,9% του Οκτωβρίου, αλλά και η πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που συνεχίζεται από την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου λόγω κάμψης της κατανάλωσης. Αύριο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ανακοινώνει και επισήμως ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 2,9%, ποσοστό που είναι χαμηλότερο ακόμη και από αυτό (3,1%) στο οποίο είχε διαμορφωθεί τον Νοέμβριο του 2007, προτού ξεσπάσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.
Στο 2,5% ο πληθωρισμός ελέω κρίσης

«Μποναμάς» για την κυβέρνηση και τα νοικοκυριά είναι η σημαντική μείωση του πληθωρισμού στο 2,9% τον μήνα Νοέμβριο έναντι 3,9% του Οκτωβρίου, αλλά και η πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που συνεχίζεται από την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου λόγω κάμψης της κατανάλωσης. Αύριο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ανακοινώνει και επισήμως ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 2,9%, ποσοστό που είναι χαμηλότερο ακόμη και από αυτό (3,1%) στο οποίο είχε διαμορφωθεί τον Νοέμβριο του 2007, προτού ξεσπάσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.

Οπως δήλωσε στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ.Εμμ.Κοντοπυράκης, η μείωση του πληθωρισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα (σπάνιο φαινόμενο) οφείλεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων και στη μείωση των τιμών ορισμένων προϊόντων που διατίθενται από τα σουπερμάρκετ. Στο υπουργείο Οικονομίας «δεν κρύβουν τη χαρά τους» για την εξέλιξη δεδομένου ότι είναι το μόνο θετικό οικονομικό στοιχείο, αφού όλα δείχνουν ότι τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και το δημόσιο χρέος υπερβαίνουν τους αρχικούς στόχους. Το μεγάλο πρόβλημα τώρα είναι η αύξηση της ανεργίας.

Εκείνο που απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας είναι να διατηρηθεί η καθοδική πορεία του πληθωρισμού και τον Δεκέμβριο, ώστε να διαμορφωθεί τελικά το 2008 σε χαμηλά μέσα επίπεδα και παράλληλα να συνεχιστεί η μείωση τους πρώτους μήνες του 2009. Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι και έστω αργά υποχωρούν οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης. Τον Δεκέμβριο δεν αποκλείεται ο πληθωρισμός να πέσει ακόμη και στο 2,5%.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοπυράκη, αν δεν αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου, τότε τους πρώτους 8-9 μήνες του 2009 ο πληθωρισμός θα διαμορφώνεται μήνα τον μήνα αισθητά κάτω του 3%. Ετσι η κυβερνητική πρόβλεψη που αναφέρεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2009 για μείωση του πληθωρισμού στο 3% το επόμενο έτος από 4,3% το 2008 αναμένεται να επαληθευθεί.

Αν πραγματοποιηθούν τα ανωτέρω, το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεσή του ένα θετικό οικονομικό στοιχείο για να προβάλλει. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι προβλεπόταν αρχικά ότι ο πληθωρισμός του 2008 θα διαμορφωνόταν στο 2,8% (από 2,9% το 2007), στη συνέχεια αναθεωρήθηκε η πρόβλεψη στο 3,5% και πρόσφατα έγινε νέα αναθεώρηση για 4,3%.

Πάντως η εφετινή χρονιά ήταν για τον πληθωρισμό μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Ο πληθωρισμός άρχισε από τον Ιανουάριο μήνα να ενσωματώνει τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων, αλλά και τις δυσμενείς προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Ως και το καλοκαίρι διαπιστωνόταν έξαρση της κερδοσκοπίας που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στα επίπεδα του 4,9%, που ήταν ρεκόρ δεκαετίας. Τον Αύγουστο η αύξηση του πληθωρισμού συγκρατήθηκε στο 4,7% και η μείωση συνεχίζεται ως σήμερα.

Ανακοινώνοντας αύριο η ΕΣΥΕ τον πληθωρισμό, θα δώσει στοιχεία και για τον δομικό πληθωρισμό, δηλαδή τον «πυρήνα» του, που διαμορφώνεται όταν από τον δείκτη αφαιρεθούν οι αυξήσεις πετρελαίου και οπωρολαχανικών. Αν ο δομικός πληθωρισμός αποδειχθεί ότι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τότε υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωσή του.

Πηγή Το Βήμα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης