Στο «κόκκινο» ο Οργανισμός Ασφάλισης Επαγγελματιών

Οικονομικές Ειδήσεις

7 Δεκέμβριος 2008
Την ώρα που η ΕΕ επανέρχεται δριμύτερη και πιέζει την Ελλάδα να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα και να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 έτη και για τις γυναίκες, ένα ακόμη Ταμείο παραμένει στο «κόκκινο», αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα και καλύπτοντας οριακά τις υποχρεώσεις του. Πρόκειται για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ο προϋπολογισμός του οποίου για το 2009 παρουσιάζει έλλειμμα 503 εκατ. ευρώ. Taxheaven.gr

Στο «κόκκινο» ο Οργανισμός Ασφάλισης Επαγγελματιών

Την ώρα που η ΕΕ επανέρχεται δριμύτερη και πιέζει την Ελλάδα να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα και να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 έτη και για τις γυναίκες, ένα ακόμη Ταμείο παραμένει στο «κόκκινο», αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα και καλύπτοντας οριακά τις υποχρεώσεις του. Πρόκειται για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ο προϋπολογισμός του οποίου για το 2009 παρουσιάζει έλλειμμα 503 εκατ. ευρώ. Το ΔΣ του Ταμείου αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να συζητήσει και να εγκρίνει τον νέο προϋπολογισμό. Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα 220 εκατ. ευρώ και το 2008 έκλεισε με έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ.

Το τρέχον έλλειμμα του Ταμείου καλύφθηκε με την κρατική επιχορήγηση, η οποία για το 2008 έφθασε περίπου στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ ο νέος πρόεδρος του Ταμείου κ. Κ.Παπαθανασίου διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξεικανένα πρόβλημα στην καταβολή τόσο του δώρου των Χριστουγέννων στους συνταξιούχους όσο και των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου.

Το επόμενο έτος ο κλάδος σύνταξης- όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα- θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 475 εκατ. ευρώ και ο κλάδος ασθενείας 70 εκατ. ευρώ. Τα αποθεματικά του Ταμείου αγγίζουν τα 370 εκατ. ευρώ και είναι τοποθετημένα σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Οπως είναι αναμενόμενο, οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες. Στον ΟΑΕΕ, πέραν του ΤΕΒΕ, του Ταμείου Εμπόρων και του ΤΣΑ (αυτοκινητιστών), εντάχθηκαν τον Αύγουστο και τρία μικρά Ταμεία. Το Πρόνοιας Ξενοδόχων, το Ταμείο των Ιπποδρόμων και το ΤΑΝΠΥ (ναυτικών πρακτόρων). Αυτή την περίοδο η σχέση συνταξιούχων προς ασφαλισμένους είναι ένας προς 2,9.

Τα έσοδα του Ταμείου από εισφορές για το 2008 παρουσίασαν αύξηση περίπου 11%, ωστόσο η εισφοδιαφυγή παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα της τάξεως του 25%.

Πηγή Το Βήμα.