Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πόσο ζημιά έχει κάνει η κρίση στην ελληνική οικονομία

5 Δεκέμβριος 2008
  • Όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έκλεινε τραπεζικούς κολοσσούς, φάνταζε ως μακρινός εφιάλτης να επηρεάσουν όλα αυτά την ελληνική οικονομία. Τα περι απολύσεων, κατασχέσεων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και καταστήματα δείχνουν ότι η πραγματική οικονομία υφίσταται ήδη τις επιπτώσεις. Πού έχει όμως η ελληνική πραγματική οικονομία υποστεί ζημιά; Μήπως όλα αυτά αποτελούν υπερβολές των ειδήσεων όπως υποστήριξε ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας Ρόμπερτ Μαντέλ, λέγοντας ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη.
Πόσο ζημιά έχει κάνει η κρίση στην ελληνική οικονομία
-Απαντούν Κωσταντίνος Μίχαλος,
-Χρήστος Γκόρτσος,
-Παναγής Καρέλλας

Όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έκλεινε τραπεζικούς κολοσσούς, φάνταζε ως μακρινός εφιάλτης να επηρεάσουν όλα αυτά την ελληνική οικονομία. Τα περι απολύσεων, κατασχέσεων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και καταστήματα δείχνουν ότι η πραγματική οικονομία υφίσταται ήδη τις επιπτώσεις. Πού έχει όμως η ελληνική πραγματική οικονομία υποστεί ζημιά; Μήπως όλα αυτά αποτελούν υπερβολές των ειδήσεων όπως υποστήριξε ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας Ρόμπερτ Μαντέλ, λέγοντας ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη.

Απολύσεις

Δυσάρεστα είναι τα στοιχεία και τα συμπεράσματα ερευνών που δημοσιεύονται για πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας με χειρότερο αυτό για τις μειώσεις προσωπικού.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ και της ΚΑΠΑ Research το 38% (σχεδόν οι 4 στις 10 επιχειρήσεις) των επιχειρήσεων απαντά «ναι ή μάλλον ναι» στο ερώτημα αν σκέφτονται να μειώσουν το προσωπικό τους.

Αλλη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου της Αθήνας αποκάλυψε πως οι μισές επιχειρήσεις σκέφτονται μείωση προσωπικού. Όπως δείχνει η έρευνα του επιμελητηρίου, σε απόλυτους αριθμούς και με την υπόθεση ότι κάθε επιχείρηση σκέφτεται να απολύσει μόνο έναν εργαζόμενο, οι εν δυνάμει άνεργοι από τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Αθήνας ανέρχονται στις 18.000.

Μειώσεις εργάσιμων ημερών

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος. αποκάλυψε ότι πέντε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν σχεδόν 500 άτομα έχουν καθιερώσει τις τρεις ή τέσσερις εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα.

Τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν την ίδια δυσμενή κατάσταση με τις ξένες αλλά κρίθηκε αναγκαίο τελικά να καταρτιστεί σχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την κυβέρνηση ύψους 28 δισ. ευρώ. Το kathimerini.gr ρώτησε τον γ.γ της ΕΕΤ κ. Χρ. Γκόρτσο αν θα υπάρξουν περικοπές θέσεων εργασίας στις τράπεζες, αλλά δεν απάντησε.

Κατασχέσεις

Oκτώ εντολές κατάσχεσης ακινήτων ανά ημέρα κοινοποιούν οι ελληνικές τράπεζες, με τα νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος να δέχονται τις εντονότερες πιέσεις σε μια περίοδο αυξημένου κόστους αποπληρωμής δανείων και γενικότερης οικονομικής στενότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Tμήματος Στατιστικής του Oικονομικού Πανεπιστημίου, που προέρχονται από το Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων, στο διάστημα Iανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2008 κοινοποιήθηκαν από τις τράπεζες 2.188 αιτήσεις κατάσχεσης κατοικιών με το 25% να αφορά διαμερίσματα στη δυτική Aττική. Oι τράπεζες καλύπτουν το 61% του συνόλου των εντολών κατάσχεσης του εννεαμήνου.

Επίσης, στις 150.000 αναμένεται να εκτιναχθούν φέτος οι κατασχέσεις σπιτιών και αυτοκινήτων, όπως εκτιμούν καταναλωτικές οργανώσεις, αποτέλεσμα της αδυναμίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους. Το νούμερο αυτό αφορά τόσο τα σπίτια και τα αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες τους, αδυνατούν να αποπληρώσουν προς τις τράπεζες, όπως επίσης και αξιώσεις μεταξύ ιδιωτών που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Προστασίας Δανειοληπτών Ελλάδος, το πρόβλημα φέτος αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς οι εκτιμήσεις παραπέμπουν σε αύξηση κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι πέρυσι κατατέθηκαν 100.000 αιτήσεις κατάσχεσης και κοινοποιήθηκαν προγράμματα για τον πλειστηριασμό 12.000 ακινήτων και 18.000 αυτοκινήτων. Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν ήταν αρκετά λιγότεροι και ανήλθαν σε 2.634 κατά το 2007.

Τα πρώτα στοιχεία του τρέχοντος έτους επιβεβαιώνουν την τάση εκτίναξης του αριθμού των κατασχέσεων, καθώς στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, κατατίθενται 70-90 αιτήσεις την ημέρα για ποσά μάλιστα που δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ, με συνέπεια οι αιτήσεις για κατασχέσεις που κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο σε ένα μόλις δίμηνο, να προσεγγίζουν τις 5.000. Την ίδια εικόνα στην αγορά ακινήτων επιβεβαιώνουν και οι εκτιμήσεις των κτηματομεσιτών, που επιβεβαιώνουν ότι πολλά από τα ακίνητα που «βγαίνουν στο σφυρί», είναι λόγω της αδυναμίας των δανειοληπτών τους να πληρώσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

Ωστόσο, διαψεύδει κατηγορηματικά η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) του ισχυρισμούς περί κατακόρυφης ανόδου των αιτήσεων κατασχέσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ κ. Χρήστος Γκόρτσος τις προσεχείς ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία που θα διαψεύδουν τους σχετικούς ισχυρισμούς.

Απαιτήσεις μέσω εισπρακτικών εταιρειών

Ο Σύνδεσμος των εισπρακτικών εταιριών γνωστοποίησε ότι αυξήθηκαν κατά 15% οι απαιτήσεις των τραπεζών προς τους δανειολήπτες μέσω εισπρακτικών ενώ οι συνολικές κλήσεις που πραγματοποιούν καθημερινά οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ξεπερνούν τις 150.000.

Προβλήματα στις επιχειρήσεις

Το πρώτο τετράμηνο του 2009 αναμένουν να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κρίση οι βιοτέχνες και οι επαγγελματίες αν και ήδη οι 9 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν τα προβλήματα της κατάστασης στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα και ήδη σκέφτονται τη μείωση του προσωπικού ως μέτρο για τη μείωση των οικονομικών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Π. Ραβάνης.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και μελέτη του ΕΒΕΑ και της ΚΑΠΑ Research, καθώς το 44,4% απάντα ότι έχει επηρεαστεί αρκετά από την κρίση, το 30,3% όχι τόσο και μόνο το 7,6% δηλώσει καθόλου.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση τζίρου και τα προβλήματα με τις τράπεζες. Οι 7 στις 10 μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, σύμφωνα με το ΒΕΑ.

Καταστήματα

Κατά 1,8% μειώθηκε σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 προς το 2006, όπως ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ.

Επίσης, σε περικοπές δαπανών στρέφονται οι αλυσίδες λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες παράλληλα ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να επωφεληθούν από τον 13ο μισθό των καταναλωτών και να προστατευτούν από τη συνέχιση της ύφεσης. Η κάμψη στη ζήτηση από τον περασμένο Αύγουστο, άφησε τα σημάδια της στην πορεία του τελευταίου τριμήνου και η ισχύουσα κατάσταση ενισχύει τις προβλέψεις ότι το 2009 θα είναι έτος συγκράτησης της ανάπτυξης.

Οι εταιρείες εξετάζουν όλες τις πιθανές μεθόδους να περιορίσουν τα έξοδά τους και να συγκρατήσουν το κόστος τους. Η αλλαγή ωραρίου, η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων αλλά και η δημιουργία ελκυστικών πακέτων προσφορών είναι μερικά από τα όπλα τους.

Οικονομικό κλίμα

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχωρεί, για ένατο συνεχή μήνα, ακολουθώντας στενά την πανευρωπαϊκή τάση υποχώρησης. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ο δείκτης διαμορφώνεται πλέον στις 66,7 μονάδες από τις 72,9 μονάδες τον Οκτώβριο, καταγράφοντας έτσι νέο χαμηλό ρεκόρ, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Ισπανία, Ην. Βασίλειο, αλλά και Δανία Ολλανδία, είναι ορισμένες μόνο από τις χώρες όπου σημειώνεται ιστορικό χαμηλό τον Νοέμβριο. Στην Ελλάδα, όλοι οι δείκτες στους επιμέρους τομείς της οικονομίας υποχωρούν, ενώ ελαφρά βελτίωση σε σχέση με τα πολύ χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου, παρουσιάζει η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

www.kathimerirni.gr


Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ

Επιτακτική η ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης
της πραγματικής οικονομίας
                            
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι σαφές ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, με αιχμή την κρίση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει επιδεινωθεί κατά πολύ, επηρεάζοντας καθοριστικά τις επιχειρηματικές προσδοκίες και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών διεθνώς.

Οι δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις και η γενικευμένη αβεβαιότητα που αυτές δημιουργούν, έχουν αναπόφευκτα επιπτώσεις και  για την ελληνική οικονομία.
Εξαιτίας της πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής κρίσης σε συνδυασμό με την κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δημιουργούνται σοβαροί κραδασμοί στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην πορεία των οικονομικών τους μεγεθών, γεγονός που δείχνει ότι η κρίση έχει δυστυχώς αρχίσει να αγγίζει και την πραγματική οικονομία της χώρας μας.

Είναι λοιπόν σαφές ότι για να μην υπάρχει ένα σαρωτικό κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων και εκρηκτική αύξηση της ανεργίας είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί και να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Ε.Β.Ε.Α., ως το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, ανέλαβε πρωτοβουλία και πρότεινε ήδη μία σειρά από μέτρα για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει το Ε.Β.Ε.Α. είναι να ελαστικοποιηθούν οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις που για πρώτη φορά εν μέσω κρίσης εισάγονται στο σύστημα «Τειρεσίας», να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη των πρώτων προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα της ΕΤΕπ, για τους Έλληνες μικρομεσαίους, δια των γραμμών πίστωσης που έχει ανοίξει μέσω διάφορων εμπορικών τραπεζών, καθώς και να διασφαλισθεί ότι ένα σημαντικό μέρος από τα ομόλογα του δημοσίου, ύψους 8 δισ. ευρώ, που θα δοθούν στις τράπεζες στο πλαίσιο της κυβερνητικής παρέμβασης για την ενίσχυση τους, θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ανταγωνιστικούς όρους.

Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής λιγότερες επιπτώσεις από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εφησυχάζουμε. Με διάλογο, με συναίνεση, αλλά και με γόνιμη αντιπαράθεση προτάσεων, μπορούμε μάλιστα να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή διεθνή συγκυρία ως ευκαιρία για να ξεπεράσουμε οριστικά τις στρεβλώσεις που εμποδίζουν την παραγωγικότητα της οικονομίας.Χρήστος Γκόρτσος
Γενικός Γραμματέας της ΕΕΤ
Οικονομική κρίση και εμφάνισή της στην πραγματική οικονομία

        Η πρώτη σημαντική παρατήρηση που πρέπει να γίνει σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελληνική οικονομία είναι ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν επηρεάστηκαν παρά μόνον έμμεσα από αυτήν. Όπως αποδείχθηκε, κανένα δεν εκτέθηκε σε κινδύνους από επενδύσεις σε «τοξικά» ομόλογα, τη βασική γενεσιουργό αιτία της κρίσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν ζημίες στα χαρτοφυλάκιά τους και, συνεπώς, να μην καταστεί αναγκαία στη χώρα μας η ενεργοποίηση «μηχανισμών διάσωσης» έστω και ενός πιστωτικού ιδρύματος, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλα κράτη, ιδίως στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βγαίνει, ευτυχώς, σταθερό από την κρίση. Αυτό αποδεικνύεται και από την εμπιστοσύνη που έχουν επιδείξει οι καταθέτες των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα μας σε αυτά, μεσούσης της κρίσης.
Η κρίση θα αφήσει, πάντως, εμφανή τα σημάδια της στην Ελληνική οικονομία, ακόμα και αν η διάρκεια των αρνητικών επιδράσεων αποδειχθεί, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, σχετικά βραχύβια. Η παρατήρηση αυτή γίνεται λόγω της συνδρομής δύο παραγόντων:
(α) Ο πρώτος είναι η παθολογική λειτουργία της διεθνούς διατραπεζικής αγοράς. Τα επιτόκια της εν λόγω αγοράς, καθώς και το «επασφάλιστρο» με το οποίο χρεώνονται τα δανειζόμενα πιστωτικά ιδρύματα, έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση με ορισμένους μήνες πριν, κυρίως λόγω της απροθυμίας διατραπεζικού δανεισμού, κατΆ εξοχήν για διάρκειες μεγαλύτερες του μήνα. Η εξέλιξη αυτή έχει δύο επιπτώσεις:
•    αφενός μεν τη σημαντική (εντυπωσιακή σε ορισμένες περιπτώσεις) αύξηση των επιτοκίων των τραπεζικών προθεσμιακών καταθέσεων, ως εναλλακτικού διαύλου άντλησης ρευστότητας από τα πιστωτικά ιδρύματα, και
•    αφετέρου την αύξηση, κατά μέσο όρο, των επιτοκίων για τις περισσότερες κατηγορίες τραπεζικών δανείων καταναλωτικής, στεγαστικής και επιχειρηματικής πίστης.
Η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της διατραπεζικής αγοράς στην ευρωζώνη αποτελεί τον κυρίαρχο στόχο των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ήδη υπάρχουν θετικές αντιδράσεις. Η πλήρης εξομάλυνσή τους συναρτάται, πάντως, με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών σε διεθνές επίπεδο, η οποία αναμένεται να επέλθει όταν καταγραφεί το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν στις τράπεζες από την κρίση.
(β) Ο δεύτερος παράγοντας θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η μείωση της ενεργού ζήτησης στην Ελληνική οικονομία και, κατά συνέπεια, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής της κατά τη διάρκεια του 2009 (για λόγους πέραν της αύξησης των επιτοκίων του τραπεζικού δανεισμού). Εν όψει αυτής της εξέλιξης είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης, κυρίως στην επιχειρηματική και στεγαστική πίστη. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Πολιτείας.
Οι τελευταίες εκδηλώθηκαν, μεταξύ άλλων, και με την υποβολή του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας. Η υλοποίηση των διατάξεών του μπορεί να έχει θετική συμβολή στην αύξηση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, στο βαθμό που τους αναλογεί, και κατά συνέπεια στην επίτευξη του στόχου της διατηρησιμότητας της πιστωτικής επέκτασης.


Παναγής Καρέλλας.
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Ο εμπορικός κόσμος γεύεται ήδη τις επιπτώσεις τη κρίσης αφού κλυδωνίζεται σε ένα πρωτοφανές περιβάλλον ανασφάλειας, ενώ παράλληλα τα σημάδια της ύφεσης των καταναλωτικών δαπανών είναι ορατά. Ιδιαίτερα η κρίση πλήττει την μικρομεσαία επιχείρηση, το μόνιμο αιμοδότη του κρατικού προϋπολογισμού και τον σημαντικότερο μόνιμο πυλώνα στήριξης της απασχόλησης .

Στο πλαίσιο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών καταθέτει μια σειρά μέτρων τα οποία θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τα τραπεζικό κόστος, να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα της αγοράς, να στηρίξουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και κατΆ επέκταση να συντελέσουν στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η άμεση μείωση των επιτοκίων χρηματοδότησης, η θωράκιση ασφαλούς διαχείρισης των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, η υιοθέτηση πολιτικής επιδότησης – η επιβράβευση της διατήρησης θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, η απόσυρση των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο τελευταίο φορολογικό νόμο και αφορούν την κατάργηση των αφορολόγητου ορίου των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στη συγκυρία αυτή προσφέρεται η ευκαιρία αναδιαμόρφωσης ισορροπιών που έχουν έντονα διασαλευτεί αναφορικά με την εμπορική πολεοδομία στην Αττική και Ανατολική Θες/νίκη, την ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την ενεργοποίηση και συντονισμό όλων των μηχανισμών ελέγχου πάταξης του παρεμπορίου και άλλων θεμάτων που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς.Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης