Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιτήρησης αφήνει ο Αλογοσκούφης

4 Δεκέμβριου 2008
  • Συνεδρίασε το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή την οποία ενημέρωσε ο υπουργός της Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του ECOFIN. Ο κ. Αλογοσκολύφης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αν και η Ελλάδα δεν είναι στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας, εντούτοις όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιτήρησης αφήνει ο Αλογοσκούφης

Ελαστική, κατά το δυνατόν, εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης υποστηρίζει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της οικονομικής συγκυρίας.
   
Συνεδρίασε το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή την οποία ενημέρωσε ο υπουργός της Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του ECOFIN. Ο κ. Αλογοσκολύφης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αν και η Ελλάδα δεν είναι στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας, εντούτοις όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε.

Η Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας μετά τη συνεδρίαση, κινείται με συντονισμένο τρόπο και συζητάμε με θετικό μάτι τις προτάσεις που έχει κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να γίνει, κατά το δυνατόν, ελαστική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να μπορέσουμε, δηλαδή, και μέσα από τα δημόσια οικονομικά, αλλά και μέσα από τα προγράμματα ρευστότητας και άλλες πρωτοβουλίες να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις χώρες μέχρι σήμερα που έχει εγκριθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών του Eurogroup και του ECOFIN που πραγματοποιήθηκαν στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι προκειμένου να μπορέσει η οικονομία να έχει επαρκές έδαφος για να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα, να μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χρηματοδοτούνται και να μπορούν να χρηματοδοτούνται τα νοικοκυριά, προβλέπεται η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια του ECOFIN επιβεβαιώθηκαν οι αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η έγκριση του ελληνικού προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα καινούργιο πλαίσιο, σημαντικά βελτιωμένο, το οποίο ήταν πολύ πιο κοντά στις απόψεις των κρατών-μελών και οπωσδήποτε αυτό διευκολύνει και την εφαρμογή του δικού μας σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, και πρόσθεσε ότι περιμένουμε τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και τα σχέδια ενίσχυσης της ρευστότητας των χωρών που δεν έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ισορροπημένη και αποτελεί σαν πλαίσιο την κατάλληλη απάντηση στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Υποστηρίζουμε, είπε, τις αρχές που περιέχονται σε αυτή την πρόταση και τις κατευθύνσεις για τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές και τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και τα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην πρωτοφανή κρίση των τελευταίων χρόνων, όπως επίσης και στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και τα οποία θα έχουν ένα πιο μακροχρόνιο χαρακτήρα, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και το περιβάλλον.

Χαρακτήρισε εξάλλου, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εφαρμοστεί με ευελιξία και θα αφεθούν να λειτουργήσουν στη φάση αυτή οι λεγόμενοι αυτόματοι σταθεροποιητές. Δηλαδή, εάν λόγω της οικονομικής κατάστασης υπάρξουν υπερβάσεις στα ελλείμματα, δεν θα απαιτηθεί η άμεση διόρθωση των ελλειμμάτων αυτών.


Πηγή Καθημερινή


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης