Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δημοσιονομική πειθαρχία επιβάλλει η Ε.Ε.

3 Δεκέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Οριστικό τέλος στις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα για δημοσιονομική χαλάρωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την κρίση, έθεσαν τα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. που συνεδρίασαν χθες και προχθές στις Βρυξέλλες.
Δημοσιονομική πειθαρχία επιβάλλει η Ε.Ε.

 Η Ελλάδα θα δανειστεί 53 δισ., ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 40...

Οριστικό τέλος στις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα για δημοσιονομική χαλάρωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την κρίση, έθεσαν τα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. που συνεδρίασαν χθες και προχθές στις Βρυξέλλες.

Το μεν ένα απέρριψε τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, το δε άλλο ξεκαθάρισε ότι η στήριξη των οικονομιών είναι κατ εξοχήν εθνική υπόθεση του κάθε κράτους-μέλους, ανάλογα όμως με τις δυνατότητες και τα περιθώρια που έχει. Και όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους, για την Ελλάδα τα περιθώρια είναι στενά και έχουν εξαντληθεί με τον προϋπολογισμό του 2009. «Κάθε χώρα θα χρησιμοποιήσει τα περιθώρια που έχει και εμείς λόγω υψηλότατου δημοσίου χρέους έχουμε πολύ μικρά περιθώρια», είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ομολογώντας ουσιαστικά ότι η ελληνική οικονομία είναι ανοχύρωτη έναντι της επερχόμενης κρίσης εξαιτίας του ότι δεν έγινε πραγματική δημοσιονομική προσαρμογή τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ενδεικτικό πως ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το Δημόσιο θα δανειστεί το 2009 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις ο δανεισμός θα ανέλθει σε 53 δισ. ευρώ. Ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, από την πλευρά του, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είχε υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα το 2007 και επισήμανε ότι η χώρα μας δεν θα πρέπει να ξεφύγει από τη δημοσιονομική πειθαρχία. Μια πειθαρχία που όπως τόνισε την επιβάλλει η αγορά.

Πηγή Καθημερινή



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης