Από το 2010 η επόμενη μείωση φορολογικών συντελεστών - (Ομιλία του Υ.Οικονομικών)

Οικονομικές Ειδήσεις

28 Νοέμβριος 2008
Σας καλωσορίζω στην 3η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής και σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας. Όπως είχαμε δεσμευθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση, παρουσιάζουμε σήμερα την ενημερωτική εκστρατεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η εκστρατεία, όπως θα δείτε στη συνέχεια, Taxheaven.gr

Ομιλία Υπουργού στο Εθνικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής,

Αθήνα, 28-11-2008

ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

    
 Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην 3η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής και σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας. Όπως είχαμε δεσμευθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση, παρουσιάζουμε σήμερα την ενημερωτική εκστρατεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η εκστρατεία, όπως θα δείτε στη συνέχεια, εστιάζει στην ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της φοροδιαφυγής. Δίνει έμφαση στη διάσταση της κοινωνικής αδικίας που προκαλείται μέσα από τη φοροδιαφυγή. Υπογραμμίζει την ανάγκη και τη χρησιμότητα της φορολογικής συνείδησης, χωρίς να αποδίδει ευθύνες σε καμία συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Η βασική πρόταση της εκστρατείας είναι: «Η φορολογική συνείδηση είναι κοινωνική συνείδηση. Ξεκινάει από τον καθένα, μας ωφελεί όλους».

Όπως είχαμε αποφασίσει σε προηγούμενη συνεδρίαση, προχωρούμε σε μία ενημερωτική εκστρατεία για το θέμα αυτό, γνωρίζοντας καλά ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, και η ενίσχυση της κοινωνικής συνείδησης των πολιτών θέλει μακρόχρονη προσπάθεια. Η εκστρατεία συμπληρώνει τα προηγούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και είναι κεντρικό στοιχείο της προσπάθειας που κάνουμε. Βασίζεται στη σταδιακή ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης, ώστε να συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινωνία τις κοινωνικές αδικίες και τα κοινωνικά ελλείμματα που συνεπάγεται η φοροδιαφυγή. Μια τέτοια προσπάθεια είναι ακόμη πιο επιβεβλημένη σήμερα, που η διεθνής κρίση επηρεάζει όλες τις οικονομίες του κόσμου. Διότι, η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών είναι ακόμη πιο απαραίτητη, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά την κρίση. Οι πόροι που στερείται το Δημόσιο λόγω της φοροδιαφυγής τελικά περιορίζουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους, τη δυνατότητα μίας καλύτερης δημόσιας υγείας και παιδείας, τη δυνατότητα ενίσχυσης των συμπολιτών μας που είναι άνεργοι, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτά τα βασικά μηνύματα αναδεικνύονται μέσα από την επικοινωνιακή εκστρατεία, προκειμένου να καταδείξουν την ανάγκη απόκτησης και ενίσχυσης της φορολογικής συνείδησης.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζετε ότι από το 2004 δώσαμε έμφαση στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Να κάνουμε το φορολογικό σύστημα περισσότερο δίκαιο αλλά ταυτόχρονα και αναπτυξιακό. Αυξήσαμε το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τις 10.000 στις 12.000 ευρώ. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές και το 2009 ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 25% από 30% το 2006 και 27% εφέτος. Και συνεχίζουμε την πολιτική μας αυτή, καθώς έχουμε θεσμοθετήσει την περαιτέρω μείωση του κεντρικού συντελεστή από το 2010 έως το 2014 κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως, ώστε να φθάσει στο 20%. Αντίστοιχη μείωση προβλέπεται και για τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων, ο οποίος μειώθηκε την περίοδο 2005- 2007 από το 35% στο 25% και για τις εταιρίες από το 25% στο 20%. Έχουμε καταργήσει μια σειρά από φόρους για κληρονομιές και γονικές παροχές και έχουμε απλοποιήσει τη φορολογία ακινήτων, στην οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα μέσω του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν θα είχαν σημαντικά αποτελέσματα, εάν δεν γινόταν πιο συστηματική και συνεκτική η πολιτική μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η πολιτική για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ξεκίνησε με την αξιοποίηση των μηχανισμών των διασταυρώσεων των φορολογικών στοιχείων που κάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με τη βελτίωση του μηχανισμού των ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και από πέρυσι το Φθινόπωρο ενισχύσαμε το οπλοστάσιο μας με τον νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή. Όπως γνωρίζετε, ο νόμος αυτός προβλέπει κίνητρα στους φορολογούμενους για να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, όπως προβλέπει και κίνητρα στους καταναλωτές για να παίρνουν αποδείξεις για μια σειρά από υπηρεσίες. Παράλληλα, με το νόμο αυτό δίνονται κίνητρα και στους φορολογούμενους για να καταγγέλλουν εκβιαστικές συμπεριφορές από πλευράς δημόσιων λειτουργών. Και είδαμε φορολογούμενους να καταγγέλλουν τέτοιες περιπτώσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με πάρα πολύ σοβαρότητα.

Η ενοποίηση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, στην οποία προχωρήσαμε από τις 15 Φεβρουαρίου εφέτος ήταν μία σημαντική τομή στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε το εκτεταμένο λαθρεμπόριο στα καύσιμα. Το νέο σύστημα διακίνησης πετρελαίου έχει φέρει αποτελέσματα. Προχωρούμε τώρα στην ολοκλήρωση του συστήματος με τον έλεγχο του πετρελαίου για τη ναυτιλία, ώστε να κλείσουμε όσο περισσότερο είναι δυνατόν τις στρόφιγγες στο λαθρεμπόριο καυσίμων.

Αλλά όλα αυτά τα μέτρα και όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δεν θα αποδώσουν στο μέγιστο, εάν δεν αντιμετωπίσουμε το θέμα της νοοτροπίας όλων μας απέναντι στο θέμα της φορολογίας και της φοροδιαφυγής. Όταν λέω όλων μας, εννοώ όλων μας. Διότι, πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους πολίτες ότι η φοροδιαφυγή είναι μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά. Προσβάλλει την κοινωνία μας. Βεβαίως, δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτή η νοοτροπία μπορεί να αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη. Η προσπάθεια χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια, επί πολλά χρόνια. Η ενημερωτική εκστρατεία που ξεκινούμε σήμερα είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την προσπάθεια.

Κυρίες και κύριοι,

Η κοινωνική συνοχή θα υπονομεύεται όσο δεν αποβάλλουμε από την κοινωνία μας την αίσθηση της αδικίας. Και η βασική αιτία της αδικίας, που αισθάνονται πολλοί Έλληνες, είναι η ανισότητα στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Πυρήνας αυτής της ανισότητας, διαχρονικά στην Ελλάδα, ήταν η φοροδιαφυγή. Για τη φοροδιαφυγή αναπτύσσονται πολλές προφάσεις. Τελείως αδικαιολόγητες. Ειδικά, όταν έχουμε μειώσει σημαντικά τους συντελεστές, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις. Και στερούμαστε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και πλήττονται δυσανάλογα από την κρίση, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους, αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Με αυτή την έννοια, η προσπάθεια να αναδειχθεί η αναγκαιότητα αλλαγής νοοτροπίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι σήμερα ακόμη πιο επιτακτική. Με αυτό το πνεύμα ξεκινούμε την ενημερωτική εκστρατεία.

Θα δείτε ότι είναι μια ήπια εκστρατεία. Δεν θίγει κανέναν. Απευθύνεται στη συνείδησή μας. Με την εκστρατεία αυτή δίνουμε μια άλλη ματιά στη φορολογική συμπεριφορά. Στη φορολογική συνείδηση. Γιατί, η φορολογική συνείδηση είναι κοινωνική συνείδηση. Ξεκινά από τον καθένα, μας ωφελεί όλους.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.