Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ελληνικό "πακέτο" 2,6 δισ. για στήριξη της οικονομίας

27 Νοέμβριου 2008
  • Σε εξάντληση όλων των περιθωρίων που παρέχει η επιπλέον ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας θα προχωρήσει η Ελλάδα για να ενισχύσει την πραγματική οικονομία, εστιάζοντας στη διατήρηση σχετικά υψηλής ανάπτυξης και στην τόνωση της απασχόλησης.
Ελληνικό "πακέτο" 2,6 δισ. για στήριξη της οικονομίας

Σε εξάντληση όλων των περιθωρίων που παρέχει η επιπλέον ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας θα προχωρήσει η Ελλάδα για να ενισχύσει την πραγματική οικονομία, εστιάζοντας στη διατήρηση σχετικά υψηλής ανάπτυξης και στην τόνωση της απασχόλησης. Μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το ECOFIN την προσεχή Τρίτη, το πακέτο των μέτρων που επεξεργάζεται το Yπουργείο Οικονομίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αναμένεται να κινηθεί στην κατεύθυνση που έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο. Να είναι, δηλαδή, στο ύψος περίπου του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 2,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας χθες στη Βουλή, κράτησε «κλειστά τα χαρτιά του», λέγοντας «θα δούμε πώς το πρόγραμμα αυτό θα κατανεμηθεί μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης, γιατί δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια περιθώρια». Προϊδέασε, πάντως, για το πού θα οδεύσουν οι πρόσθετες ενισχύσεις επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για να στηρίξουμε κλάδους που πλήττονται από την κρίση αλλά και για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τομείς που αποκτούν προτεραιότητα στο πρόγραμμα ενίσχυσης είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος θα πληγεί ιδιαίτερα λόγω της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και του δραστικού περιορισμού των τουριστών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Ο επενδυτικός νόμος, που παρέχει επιχορηγήσεις έως και το 60% της ιδιωτικής επένδυσης, θα παραμείνει σε ισχύ καθΑ όλο το 2009, ενώ ενισχυμένο θα είναι και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, υπό επεξεργασία είναι ειδικά προγράμματα για την επιδότηση επιχειρήσεων, προκειμένου να προχωρούν σε προσλήψεις. Σε κοινωνικό επίπεδο, θα υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου παροχής του επιδόματος ανεργίας, εγγύηση των δανείων που έχουν λάβει οι άνεργοι λόγω της κρίσης, καθώς και πρόσθετη ενίσχυση του ταμείου κατά της φτώχειας. Με τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, παύει να ισχύει –τουλάχιστον– για όσο διαρκεί η κρίση η υποχρέωση των κρατών- μελών της ευρωζώνης να μειώνουν κάθε χρόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά τουλάχιστον μισή μονάδα του ΑΕΠ. Παράλληλα, δεν θα τεθεί πρόβλημα με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, εάν το έλλειμμα υπερβεί προσωρινά, λόγω των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, το όριο του 3% του ΑΕΠ. Oπως, όμως, διευκρινίζουν παράγοντες του Yπουργείου Οικονομίας, η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει «ενεργητική πολιτική αύξηση του ελλείμματος», λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και των περίπου 12 δισ. ευρώ που δαπανώνται πλέον για την εξυπηρέτησή του ετησίως. Στην περίπτωση που οι αγορές διαπιστώσουν μεγάλη χαλάρωση της οικονομίας, επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, οι αγορές θα «τιμωρήσουν» τη χώρα με σημαντική διεύρυνση του κόστους δανεισμού και η δημοσιονομική κατάσταση θα καταστεί ζοφερή.

Από το Yπουργείο Οικονομίας, ταυτόχρονα, διαπραγματεύονται αυτή την περίοδο με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη αναθεώρηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και να δεσμευθεί επιπλέον δημόσια δαπάνη 2,5 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτά θα διοχετευθούν, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, για την ενίσχυση σε ποσοστό έως 60% των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μεταποίηση, στον τουρισμό και το εμπόριο, ενώ γίνονται και συζητήσεις για να ενταχθούν στους κύκλους ενίσχυσης και οι κατασκευαστικές εταιρίες.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης