Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Πρόσθετες δράσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους»

26 Νοέμβριος 2008
  • Τις βασικές πτυχές και τις στοχεύσεις του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας απόψε στο 19ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
«Πρόσθετες δράσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους»              


 Τις βασικές πτυχές και τις στοχεύσεις του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας απόψε στο 19ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα έστειλε σαφή μηνύματα προς τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες τους συνδικαλιστές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να βάλουν στη θέση του «εγώ» το «εμείς» και να «αναλογιστούμε τι περισσότερο μπορούμε να προσφέρουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το χειρότερο με την κρίση είναι ότι δεν έχει ούτε ορατό τέλος και κανένας δεν μπορεί να κάνει, σήμερα, ασφαλή εκτίμηση, ούτε για τη διάρκεια, ούτε για την ένταση, ούτε για την τροπή που μπορεί να προσλάβει, ενώ σημείωσε ακόμη ότι η αντοχή της ελληνικής οικονομίας στην κρίση, δικαιώνει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Έκανε μια συνοπτική αναδρομή στα φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση και τόνισε ότι τώρα μεταφέρθηκε γρήγορα στην πραγματική οικονομία και δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο αλληλεπιδράσεων σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, σε όλες τις οικονομίες του κόσμου.

«Οι παγκόσμιες κρίσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις» είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε με έμφαση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη στο κατώφλι της ύφεσης και οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2009, είναι πολύ απαισιόδοξες.

«Παρόλα αυτά, η ελληνική οικονομία, ενισχυμένη από τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας επέδειξε -και εξακολουθεί να αποδεικνύει- ισχυρότερες αντοχές, σε σχέση με πολλές άλλες» είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι «η αλήθεια αυτή, αφενός δικαιώνει την πολιτική των τελευταίων χρόνων και, αφετέρου, υπαγορεύει ένταση προσπαθειών».

Αναφερόμενος στο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης που διαμόρφωσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση, είπε ότι αυτό είναι προσηλωμένο σε τρεις αρχές: Πρώτον στην ευελιξία, αλλά στο πλαίσιο κανόνων ασφάλειας.
Δεύτερον στην ανταπόκριση στις ανάγκες του σήμερα, αλλά χωρίς να υπονομεύεται το αύριο.
Τρίτον, ανάπτυξη, αλλά με κοινωνική ευαισθησία, με ενίσχυση των επενδύσεων της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Από την άλλη, προωθούμε στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Εντάσσουμε σε όλες τις ενότητες του Σχεδίου μας πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας.
Αυξάνουμε τις κοινωνικές μεταβιβάσεις και προετοιμάζουμε πρόσθετες δράσεις για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων» είπε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας.

Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους τραπεζίτες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 28 δισ.ευρώ για την στήριξη της ρευστότητας, από τις επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση στην παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια, αλλά και να προσαρμοστούν στην ιδέα συγκρατημένου κέρδους, αποφεύγοντας πρακτικές απολύσεων, από τους συνδικαλιστές να λειτουργήσουν με αυξημένη υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, εστιάζοντας τη δράση τους στην προστασία της εργασίας για τους πολλούς και όχι στα προνόμια για τους λίγους και από τις πολιτικές δυνάμεις «να απορρίψουμε τις σειρήνες του λαϊκισμού, που, κάτω από τις σημερινές συνθήκες προσλαμβάνουν επικίνδυνο χαρακτήρα για την ίδια την πορεία της χώρας».
 
Πηγή: ΑΠΕ  Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης