Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ενεση έως 500 εκατ. ευρώ

25 Νοέμβριου 2008 Σχόλια
  • Έως και 500 εκατ. ευρώ μπορεί να "κληρώσουν" για την Ελλάδα στην σύνοδο της ΕΕ (26/11) για την τόνωση της ανάπτυξης με το πακέτο των 130 δισ. "Κλειδί" τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία
Ενεση έως 500 εκατ. ευρώ

Έως και 500 εκατ. ευρώ μπορεί να "κληρώσουν" για την Ελλάδα στην σύνοδο της ΕΕ (26/11) για την τόνωση της ανάπτυξης με το πακέτο των 130 δισ. "Κλειδί" τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία

Με ένα ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ μπορεί να ενισχυθεί εκτάκτως και άμεσα (μέσα στο 2009) η ελληνική οικονομία αν η Κομισιόν αποφασίσει σήμερα να συμπεριλάβει στη δέσμη των μέτρων για την καταπολέμηση της ύφεσης και την επιτάχυνση-προεξόφληση μιας σειράς πληρωμών από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κοινότητας.

Οι πόροι αυτοί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτική Ντανούτα Χούμπνερ, που εντάσσονται στο επταετές πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων για τη Συνοχή (ευρωπαϊκό ταμείο περιφεριακής ανάπτυξης- 348 δισ. ευρώ εκ των οποίων 20,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και αφορούν το διάστημα το 2007 μέχρι το 2013), έχουν προγραμματισθεί να διατεθούν στις δικαιούχους χώρες στο τέλος του επταετούς διάρκειας Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης δηλαδή ,το 2013 η ακόμη και το 2014.

Ήδη η Κομισιόν έχει διαθέσει το 2007 και 2008, υπό μορφή προκαταβολών, το 5% αυτού του ποσού και είχε προγραμματίσει να διαθέσει άλλο ένα 2% μόνο στις νέες χώρες μέλη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.


Ποσόστα
Τα μέτρα όμως που αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα για την αναθέρμανση της οικονομίας και την αναχαίτιση της ύφεσης προβλέπουν, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τον διπλασιασμό του ποσοστού για τις «νέες» χώρες μέλη (αντί για 2% θα δοθεί 4%) αλλά και την διάθεση ενός ποσοστού τις τάξης του 2-2,5% στις λεγόμενες «παλαιές» κοινοτικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ποσοστά που ισοδυναμούν προς 6 με 7 δισ. ευρώ και τα οποία θα εισέπρατταν οι χώρες - μέλη μόνο το 2013 με τη λήξη της υλοποίησης των έργων και προγραμμάτων που έχουν εντάξει στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης των οικονομιών τους.

Τους πόρους αυτούς που και η Ελλάδα θα έπαιρνε σε 5 χρόνια και που ανέρχονται σε 400 με 500 εκατ. ευρώ, θα τους εισπράξει άμεσα.

Οι πόροι αυτοί η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει να διατεθούν σε αναπτυξιακά έργα και προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ένωση και τα κράτη-μέλη, τέτοια που θα μπορούν αφενός μεν να τονώσουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης αφετέρου δε να απορροφήσουν εργαζόμενους κι έτσι, έμμεσα, να καταπολεμήσουν την ανεργία.

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης