Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εγγυήσεις για δάνεια νέων επιχειρήσεων

25 Νοέμβριος 2008
  • Εντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται στους «κόλπους» των εξαγωγικών επιχειρήσεων για το ενδεχόμενο να μείνουν «εκτός νυμφώνα»
Εγγυήσεις για δάνεια νέων επιχειρήσεων

Εντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται στους «κόλπους» των εξαγωγικών επιχειρήσεων για το ενδεχόμενο να μείνουν «εκτός νυμφώνα»

Νέα δράση για τη εγγυοδοσία δανείων στις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις σχεδιάζει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, στο συνέδριο με θέμα «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Πρόκειται για την παροχή εγγυοδοσίας και επιδότησης επιτοκίου για δύο χρόνια από το ΤΕΜΠΜΕ για δάνεια που θα λαμβάνουν από τράπεζες οι νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις. Το μέτρο προγραμματίζεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2009.

Παράλληλα, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες σχεδιάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης, καινοτομίας και ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ωστόσο, όσον αφορά το πρόγραμμα εγγυοδοσίας κεφαλαίων κίνησης που έχει εξαγγείλει το ΤΕΜΠΜΕ, έντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται στους «κόλπους» των εξαγωγικών επιχειρήσεων για το ενδεχόμενο να μείνουν «εκτός νυμφώνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», το πρόβλημα προκύπτει από το καταστατικό του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο ακολουθώντας σχετικές κοινοτικές επιταγές, δεν εγγυάται δάνεια, τα οποία είτε άμεσα, είτε έμμεσα χρηματοδοτούν εξαγωγικές δραστηριότητες, καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, με τους οποίους επικοινώνησε η «Η», αφήνουν να εννοηθεί πως στην πράξη οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που θα θελήσουν να αποσπάσουν την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ για το πρόγραμμα αυτό από τη στιγμή που δεν αφορά πάγιο εξοπλισμό, δεν θα αντιμετωπίσουν απόρριψη του αιτήματός τους.

Ούτως ή αλλιώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν κατευθύνουν αμιγώς και στο σύνολό της την παραγωγή τους στο εξωτερικό, αλλά διαθέτουν δίκτυα και στην εσωτερική αγορά.


Συμφωνία
Την ίδια στιγμή σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ποιες θα είναι οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης, χθες το βράδυ επρόκειτο να «κλείσει» ο κύκλος επαφών με τις 20 εμπορικές και τις 16 συνεταιριστικές εγχώριες τράπεζες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υποστηρίξουν το πρόγραμμα.

Πηγή ΗμερησίαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης