Αποτελέσματα live αναζήτησης

Χορήγηση απαλλαγής φόρου εισοδήματος λόγω αναπηρίας μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου

Χορήγηση απαλλαγής φόρου εισοδήματος λόγω αναπηρίας μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσηςΚύκλος Σχέσεων Κράτους - Πολίτη

Σύνοψη διαμεσολάβησης

Σεπτέμβριος 2018

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ευανθία Σαββίδη

Ειδική Επιστήμονας: Πετρούλα Βορριά

Πολίτης κατήγγειλε την απόρριψη απαλλαγής φόρου εισοδήματος λόγω αναπηρίας, επειδή η αρμόδια Δ.Ο.Υ. δεν έκανε αποδεκτή την Απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Ι.Κ.Α., με την οποία ωστόσο διαπιστώθηκε η δια βίου αναπηρία του σε ποσοστό 100%.

Η Δ.Ο.Υ. απέρριψε τη φοροαπαλλαγή επειδή υποστήριξε ότι: α) από την υφιστάμενη νομοθεσία δεν προβλέπεται βεβαίωση αναπηρίας από τον ασφαλιστικό φορέα (Ι.Κ.Α.) αλλά από τη Νομαρχία και β) από το σύστημα taxisnet δεν επιτρέπεται η επιλογή της συγκεκριμένης βεβαίωσης για τη χορήγηση της απαλλαγής.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι με την Απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Ι.Κ.Α. κρίθηκε η δια βίου αναπηρία του πολίτη σε ποσοστό 100%, η οποία ήταν σε ισχύ κατά το φορολογικό έτος (2015) που αποκτήθηκαν τα εισοδήματά του, καθώς η αναπηρία κρίθηκε κατά το έτος 1999 δια βίου.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Απόφαση δεν αποτελεί γνωμάτευση για επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία αλλά γνωμάτευση υγειονομικού οργάνου και ζήτησε να γίνει δεκτή βάσει της ΠΟΛ.1088/17.4.2015.

Πράγματι, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δόθηκαν οδηγίες προς τη Δ.Ο.Υ., με τις οποίες αναγνωρίστηκε η αναπηρία του πολίτη για το φορολογικό έτος 2015 και διενεργήθηκε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, από την οποία δεν προέκυψε φόρος.


Έγγραφο Συνηγόρου
ΠΟΛ.1088/17.4.2015
ΠΟΛ.1132/25.6.2015

Πληροφορίες: 213 1306600, [email protected]

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης