Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιδότηση επιτοκίου στα δάνεια των μικρομεσαίων

19 Νοέμβριου 2008 Σχόλια
  • Οι έμποροι της Αθήνας ζητούν κρατική χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης
Επιδότηση επιτοκίου στα δάνεια των μικρομεσαίων

Οι έμποροι της Αθήνας ζητούν κρατική χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης


Τα κρατικά τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση ως μοχλός πίεσης για το «ξεπάγωμα» της τραπεζικής αγοράς και το άνοιγμα των κρουνών χρηματοδότησης κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την παραπάνω άποψη διατυπώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, ζητώντας να ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, από την πλευρά της, αφού χαρακτηρίζει θετική την πρωτοβουλία για τη στήριξη της οικονομίας με τα 28 δισ. ευρώ, καθώς και τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΤΕΜΠΜΕ, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να ανταποκριθούν θετικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να κατευθύνει τα κεφάλαια αυτά προς τα τραπεζικά ιδρύματα του δημοσίου τομέα, όπως είναι η ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


Τράπεζες
Παρέμβαση εκδηλώθηκε χθες για το ίδιο θέμα και από τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ, Θ. Βάρδα, ο οποίος δηλώνει ότι επικροτεί την απόφαση της Alpha Bank να συμμετέχει στο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και καλεί και τις υπόλοιπες τράπεζες «να κατανοήσουν τη δυσκολία των περιστάσεων και να αναλάβουν τον αναπτυξιακό και κοινωνικό τους ρόλο συμμετέχοντας στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας και μείωσης των επιτοκίων, αποδεχόμενες τον όποιο κοινωνικό έλεγχο έχει αποφασισθεί».

«Οι καιροί ου μενετοί για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζει ο κ. Βάρδας, τονίζοντας ότι «η ελληνική κοινωνία, νοικοκυριά, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρήσεις έχουν εξοντωθεί από την πιστωτική ασφυξία και τα υψηλά επιτόκια».


Απολύσεις
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας (ΕΣΑ) με ανακοίνωσή του θέτει ευθέως θέμα κρατικής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη διατήρηση της απασχόλησης.

«Ως επιβράβευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες διατηρούν θέσεις εργασίας με καθεστώς πλήρους απασχόλησης τα τρία τελευταία χρόνια, θεωρούμε επιβεβλημένη την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων.

Η αιτούμενη επιδότηση να ισοδυναμεί με το επίδομα ανεργίας, περίπου 430 ευρώ», τονίζει ο ΕΣΑ.

Ζητά, επίσης, την επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη θέσπιση περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων για τουλάχιστον ένα έτος, την αναστολή των πλειστηριασμών και την εφαρμογή ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων δανείων, την εκλογίκευση των κριτηρίων χαρακτηρισμού από το σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης κ.λπ.

Επίσης, θεωρεί απαραίτητη την άμεση ενίσχυση του ΤΕΜΠΜΕ, με τριπλασιασμό των κεφαλαίων του, το πάγωμα των δημοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κ.λπ.

Δεδομένη θεωρεί την αύξηση της ανεργίας, ως αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης, η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ), αλλά σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι «οι όποιες απολύσεις θα είναι το έσχατο μέτρο επιβίωσης των επιχειρήσεων».


Παρεμβάσεις
Η ΚΕΕΕ επισημαίνει ότι, εκτός από την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, θα πρέπει να γίνει έρευνα για κάθετες παρεμβάσεις σε κλάδους και περιοχές οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση. Ειδικά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Επίσης, ζητά την επαναφορά του θεσμού του αφορολόγητου αποθεματικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των δόσεων για όσες επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στην περαίωση, το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων κ.λπ.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης