Πλαφόν στο μέρισμα προβλέπει το σχέδιο στήριξης

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Νοέμβριος 2008
Με σειρά τροπολογιών που ενσωματώνουν τις αλλαγές που πρότεινε η ΕΕ και μεταξύ άλλων βέτο του Δημοσίου στα μερίσματα, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την στήριξη των τραπεζών, ενώ την Πέμπτη κατατίθεται ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2009. Taxheaven.gr

Πλαφόν στο μέρισμα προβλέπει το σχέδιο στήριξης

Με σειρά τροπολογιών που ενσωματώνουν τις αλλαγές που πρότεινε η ΕΕ και μεταξύ άλλων βέτο του Δημοσίου στα μερίσματα, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την στήριξη των τραπεζών, ενώ την Πέμπτη κατατίθεται ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2009.

Με τις τροποποιήσεις που προσαρμόστηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών στο γνωστό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών.

1. Ουσιαστικά ρυθμίζεται δικαιότερα η διάθεση μερισμάτων από τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κεφαλαιακής επάρκειας, αφού δεν θα δίνουν μερίσματα στο διάστημα που θα τρέχει το πρόγραμμα παρά μόνο με υπουργική απόφαση.

2. Στην περίπτωση που μια τράπεζα πει ναι στο μέτρο που αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας ή την εγγύηση του διατραπεζικού δανεισμού, με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις θα έχει πλαφόν 35% στην έκδοση μερίσματος.

3. Υιοθετείται επίσης ανώτατο όριο για τις εγγυήσεις του δημοσίου τα τρία χρόνια αντί πέντε, ενώ τα ομόλογα του δημοσίου θα είναι τριετή αντί πενταετή.

Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ έντονους τόνους με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη να μιλά για διάψευση όσων έλεγαν ότι το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από την Κομισιόν και με τον Β.Παπαχρήστο από την πλευρά της αντιπολίτευσης να λέει ότι το νομοσχέδιο είναι μια …ευχή ότι τα λεφτά θα κατευθυνθούν στα νοικοκυριά.

Πηγή Ισοτιμία