Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αναβολή της λίστας των βαρέων

17 Νοέμβριος 2008
  • Aναβάλλονται οι διαδικασίες για την οριστική διαμόρφωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (BAE), εντείνοντας την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων. Η λίστα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους, καθώς εκκρεμεί η εξέταση των 100 περίπου αιτήσεων για ειδικότητες που αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή.
Αναβολή της λίστας των βαρέων              


 Aναβάλλονται οι διαδικασίες για την οριστική διαμόρφωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (BAE), εντείνοντας την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων. Η λίστα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους, καθώς εκκρεμεί η εξέταση των 100 περίπου αιτήσεων για ειδικότητες που αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή.
 
Η υπουργική απόφαση, που απαιτείται για να ξεκινήσουν εκ νέου οι συνεδριάσεις της επιτροπής για τα ΒΑΕ, όχι μόνο δεν έχει τεθεί σε ισχύ ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει νόμιμα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να καταρτιστεί ούτε το προσεχές διάστημα, με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί ο πολύτιμος χρόνος παράτασης των εργασιών της επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά είχε δώσει παράταση στα μέλη της επιτροπής να συνεχίσουν το έργο τους έως το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτή η καθυστέρηση αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα που θα επιφέρουν με τη σειρά τους βιαστικές αποφάσεις στην υλοποίηση του νέου πορίσματος για τις υπό ένταξη ειδικότητες. Ο αριθμός τους αγγίζει τις 100 και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξεταστούν όλες οι παράμετροι ώστε να αποφασισθεί ποια τελικά επαγγέλματα θα ενταχθούν στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες που έχει προτείνει η επιτροπή και δεν έχει αποφασίσει αν θα αποδεχθεί ως καθεστώς των ΒΑΕ η κ. Πετραλιά. Στόχος είναι οι νέες ρυθμίσεις να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2009, γεγονός που φαίνεται μάλλον απίθανο.

Ταυτόχρονα όμως, παρατείνεται και η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που βλέπουν ότι το υπουργείο αναβάλλει την ημερομηνία οριστικοποίησης της λίστας. Oπως όλα δείχνουν τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η υπουργός Απασχόλησης και στο επίκεντρο των όποιων επιλογών θα βρίσκεται το πολιτικό κόστος που, δεδομένης της καταστάσεως στα ΒΑΕ, μάλλον είναι καίριας σημασίας.

Υπό ένταξη

Στον νέο κατάλογο των ΒΑΕ επιθυμούν να ενταχθούν οι απασχολούμενοι στις εξής ειδικότητες: προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία, αίθουσες και λοιπούς δημόσιους χώρους και εγκαταστάσεις, γραφίστες που απασχολούνται σε εκτυπώσεις, τυπογράφοι, φωτογράφοι, τεχνικοί και ψυκτικοί, τεχνίτες γραφικών τεχνών, χημικοί και βοηθοί χημικού, το υγειονομικό προσωπικό στρατιωτικών νοσοκομείων, βοηθοί ακτινολόγων, ακτινοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές, χημικοί παρασκευαστές, ελαιοχρωματιστές, συγκολλητές μετάλλων, οπλουργοί, πυροτεχνουργοί, ναυτικοί δύτες, φορτοεκφορτωτές, εργάτες υποβρυχίων φραγμάτων, χημικοί ασχολούμενοι με υγρά καύσιμα, τεχνολόγοι, τεχνικό προσωπικό ΑΕΙ (τυπογράφοι, ελαιοχρωματιστές, ψυκτικοί - μηχανικοί, οικοδόμοι, σιδηρουργοί, υαλουργοί, προγραμματιστές Η/Υ, χειριστές Η/Υ), φυσικοί γεωλόγοι, εργατοτεχνίτες απασχολούμενοι σε οικοδομικές εργασίες, το προσωπικό του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, αερολιμενικοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οδηγοί - πυροσβέστες.

Πηγή: Express.gr 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης