Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η ύφεση είναι εδώ και επισήμως

14 Νοέμβριος 2008
  • Σε μια μακρά, εξαιρετικά επίπονη και (κυρίως) παγκόσμιου βεληνεκούς ύφεση παραπέμπουν τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται καθημερινά σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Χθες, μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν η σειρά του ΟΟΣΑ να προβλέψει την πρώτη συγχρονισμένη ύφεση μεταπολεμικά για τις αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη.
Η ύφεση είναι εδώ και επισήμως

Σε μια μακρά, εξαιρετικά επίπονη και (κυρίως) παγκόσμιου βεληνεκούς ύφεση παραπέμπουν τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται καθημερινά σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Χθες, μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν η σειρά του ΟΟΣΑ να προβλέψει την πρώτη συγχρονισμένη ύφεση μεταπολεμικά για τις αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη.


Οι οικονομίες των κρατών-μελών του Οργανισμού θα συρρικνωθούν κατά περίπου 0,3% το 2009, μετά από αύξηση του ΑΕΠ τους κατά 1,4% φέτος, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

Οπως και το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μέτρα δημοσιονομικής στήριξης των οικονομιών, είτε μέσω φορο-ελαφρύνσεων είτε με αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε συρρίκνωση για τις οικονομίες σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρωζώνη για το 2009, με την πιστωτική κρίση να ροκανίζει τη διεθνή οικονομία και να πιέζει τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως για μείωση των επιτοκίων.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,9% το επόμενο έτος, μετά την ανάπτυξη 1,4% που θα εμφανίσει φέτος, με το ΑΕΠ να περιορίζεται κατά 2,8% (!) το δΆ τρίμηνο και να συνεχίζει να μειώνεται τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2009.

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2009, έναντι αύξησης 1,1% φέτος.


Γερμανία
Ηδη η γερμανική οικονομία βρίσκεται και επισήμως σε ύφεση, καθώς μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% το βΆ τρίμηνο, ανακοινώθηκε περαιτέρω μείωση κατά 0,5% το γΆ τρίμηνο.

Η μείωση του ΑΕΠ ήταν, μάλιστα, υπερδιπλάσια εκείνης που περίμεναν οι αναλυτές (0,2%) εντείνοντας τις ανησυχίες για το εύρος και τη διάρκειά της, καθώς πλέον γίνεται λόγος ακόμα και για υποχώρηση του ΑΕΠ πάνω από 1% το 2009. Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να αναθεωρήσει τις επίσημες εκτιμήσεις για το 2009, περιορίζοντας την ανάπτυξη κάτω από το 0,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,2%.

Αν και ο επικεφαλής της Γερμανικής Ενωσης Τραπεζών, Κλάους - Πίτερ Μούλερ, εμφανίστηκε χθες «αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί η πιστωτική κατάρρευση», οι πληροφορίες παραμένουν ανησυχητικές: Περίπου 12 χρηματοοικονομικοί οίκοι (μικροί στην πλειονότητά τους) φέρονται να έχουν ήδη κάνει αίτηση χρηματοδότησης από το «πακέτο» διάσωσης 500 δισ. ευρώ που ενέκρινε η κυβέρνηση.


ΗΠΑ
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η εικόνα στις ΗΠΑ, όπου την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των ανέργων που εισπράττουν επίδομα αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των 25 τελευταίων ετών.

Κατατέθηκαν, μάλιστα, 516.000 νέες αιτήσεις για επιδόματα, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ την μέση εκτίμηση των αναλυτών (484.000 αιτήσεις) και είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Την μεγαλύτερη υποχώρηση μετά την 11/9/2001 σημείωσαν και οι αμερικανικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο.

Η μεγάλη μείωση, όμως, και των εισαγωγών (κατά 5,6%) επέτρεψε στο εμπορικό έλλειμμα να υποχωρήσει στα 56,5 δισ. δολ.

Στα χρηματιστήρια κυριάρχησε, και χθες, η νευρικότητα, με τον Dow Jones να καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις και τον SκαιP-500 να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2003. Σημαντικές ήταν οι πιέσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, καθώς το Bloomberg μετέδωσε ότι οι μεγάλες τράπεζες δεν είναι ικανοποιημένες με το κυβερνητικό πρόγραμμα εγγύησης των χρεών τους.

Ανησυχητικά στοιχεία για τη Γηραιά Ηπειρο

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2009, έναντι αύξησης 1,1% φέτος.

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται και επισήμως σε ύφεση, καθώς μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% το βΆ τρίμηνο, ανακοινώθηκε περαιτέρω μείωση κατά 0,5% το γΆ τρίμηνο. Η μείωση του ΑΕΠ ήταν, μάλιστα, υπερδιπλάσια εκείνης που περίμεναν οι αναλυτές (0,2%).

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να αναθεωρήσει τις επίσημες εκτιμήσεις για το 2009, περιορίζοντας την ανάπτυξη κάτω από το 0,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,2%.

Πηγή Ημερησία


Για το ίδιο θέμα η express αναφέρει.

Βαθιά παγκόσμια ύφεση με πετρέλαιο στα 50 δολ.             


 Η Γερμανία διολίσθησε σε ύφεση. Ο ρυθμός ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα υποχωρεί με ταχύτητα, ενώ οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος στις ΗΠΑ έφθασαν, για την περασμένη εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο 25 ετών. Ο άνωθεν συνδυασμός καθιστά σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία βιώνει μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της.

Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προχωρεί σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την πορεία των οικονομιών ευρωζώνης, ΗΠΑ και Ιαπωνίας, τονίζοντας ότι και οι τρεις θα διολισθήσουν σε ύφεση φέτος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,5% στο γ τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά 50%. Στην άλλη πλευρά της υφηλίου, η Κίνα ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 8,2% τον Οκτώβριο, δηλαδή με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2001, καθώς ο κλάδος μεταποίησης φρόντισε να «παγώσει» την παραγωγή του εξαιτίας της υποχώρησης της ζήτησης σε ξένες και εγχώρια αγορά.

Η εικόνα, δε, που σκιαγραφεί ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη πιο δυσοίωνη, καθώς προβλέπει ότι ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ιαπωνία θα διολισθήσουν σε ύφεση εντός του 2009.

Ο οργανισμός υποστηρίζει στην έκθεσή του ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 0,9% το 2009, της ευρωζώνης κατά 0,5% και της Ιαπωνίας κατά 0,1%.

Για το σύνολο των κρατών-μελών του οργανισμού προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% εντός του επόμενου έτους, συνέχεια στην οικονομική κρίση μέχρι το τέλος του 2009 και σημαντική πτώση της τιμής των ακινήτων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο οργανισμός προβλέπει ότι θα αγγίξει φέτος το 5,9% για τα κράτη-μέλη του, θα ενισχυθεί στο 6,9% το 2009 και θα ακολουθήσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στο 7,2% το 2010.

Ιδιαίτερα αρνητική η εικόνα για την ανεργία στην ευρωζώνη με την ανεργία να ανέρχεται στο 8,6% το 2009 και να φθάνει στο 9% το 2010. Για τις ΗΠΑ η πρόβλεψη τοποθετεί τον συγκεκριμένο δείκτη στο 7,3% για το 2009 και το 7,5% το 2010, ενώ στην Ιαπωνία θα αγγίξει το 4,4% τη διετία 2009-2010.

Ανάλογη άποψη για την οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται πως έχει και ο προεδρεύων των υπ. Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «η ύφεση δεν είναι και τόσο μακριά από την ευρωζώνη». Σημειώνεται ότι σήμερα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο γΑ τρίμηνο, όπου προβλέπεται να «καταγραφεί» σημαντική μείωση της ανάπτυξης.

 
Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης