Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προβόπουλος: Τι είπε με τους 11 τραπεζίτες

13 Νοέμβριου 2008 Σχόλια
  • Στο έκτακτο ραντεβού συζητήθηκε το ύψος των επιτοκίων σε δάνεια και κάρτες, οι όροι χορήγησης και τα πακέτα των τραπεζών ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα της αγοράς και ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση
Προβόπουλος: Τι είπε με τους 11 τραπεζίτες

Στο έκτακτο ραντεβού συζητήθηκε το ύψος των επιτοκίων σε δάνεια και κάρτες, οι όροι χορήγησης και τα πακέτα των τραπεζών ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα της αγοράς και ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση


Κάντε χρήση του κυβερνητικού σχεδίου συνέστησε στους 11 τραπεζίτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, στη συνάντηση που είχαν από κοινού το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στο επίκεντρο του έκτακτου ραντεβού βρέθηκαν η χορήγηση δανείων, το ύψος των επιτοκίων σε δάνεια και κάρτες, οι όροι χορήγησης και τα πακέτα των τραπεζών, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα της αγοράς και ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΤτΕ

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Α. Προβόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στα Γραφεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.  Ο Διοικητής ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις προοπτικές στη διεθνή οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και για τις ισχυρές πιέσεις που συσσωρεύονται και στην εγχώρια οικονομία.  

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Διοικητής παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα προς τις τράπεζες ενόψει της συνεχιζόμενης αρρυθμίας της διατραπεζικής αγοράς και των λοιπών κεφαλαιαγορών. Εξάλλου, οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ σε συντονισμό με τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες συμβάλλουν στην άμβλυνση των πιέσεων.

 Οι εγχώριες τράπεζες είναι καθόλα υγιείς και ισχυρές. Η επί μακρόν όμως παρατεινόμενη αποσταθεροποίηση των διεθνών χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών οδηγεί σταδιακά σε συνθήκες πιστωτικής στενότητας με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα.  Επειδή οι αγορές εξακολουθούν να μη λειτουργούν ομαλά, ο κ. Προβόπουλος παρότρυνε τις τράπεζες να κάνουν χρήση των μέτρων του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία συνθηκών ασφυκτικής πιστωτικής στενότητας στην ελληνική οικονομία, γεγονός που θα δυσχέραινε τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες και τα νοικοκυριά και τελικώς ολόκληρη την οικονομία.

Σε σχέση με την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα επωμισθεί την ευθύνη της τεχνικής διεκπεραίωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ετοιμάσει τις Υπηρεσίες της, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το έργο αυτό, αν και εξαιρετικά περίπλοκο από τεχνική άποψη, έχει κομβική σημασία για την ταχεία και ομαλή υλοποίηση του σχεδίου.

Στη συνέχεια, ο κ. Προβόπουλος έκανε αυστηρές συστάσεις σε εκείνες τις τράπεζες που προχωρούν σε αδιαφανείς και αδικαιολόγητες αναπροσαρμογές επιτοκίων και δημιουργούν, εύλογα, ένα κλίμα δυσπιστίας προς το σύνολο των τραπεζών, σε μία μάλιστα εποχή που η κοινωνική αποδοχή του ρόλου τους είναι κρίσιμη και αναγκαία για την άμβλυνση των συνεπειών από την διεθνή κρίση.  

Επιπλέον, ο Διοικητής κάλεσε τις τράπεζες να επιδεικνύουν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ευαισθησίας και να προχωρούν, σε εξατομικευμένη βάση, στις ενδεικνυόμενες διευκολύνσεις, στις περιπτώσεις εκείνες που συγκεκριμένοι δανειολήπτες, νοικοκυριά ή επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίες, αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στην εμπρόθεσμη πληρωμή των υποχρεώσεών τους. Ταυτόχρονα εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του έναντι προτάσεων που έχουν ακουστεί για μια γενικευμένη αναβολή στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων δανειοληπτών προς τις τράπεζες.  

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι μια  τέτοια χαλάρωση των εποπτικών κριτηρίων θα ήταν επικίνδυνη για τη χώρα και τον τραπεζικό της τομέα και θα οδηγούσε σε μεγάλες αρρυθμίες και προβλήματα, χωρίς μάλιστα να προστατεύονται οι πραγματικά έχοντες ανάγκη δανειολήπτες. Ειδικότερα, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα γινόταν εφεξής δυσκολότερη και επαχθέστερη, ενώ το πάγωμα των ανεξόφλητων υπολοίπων θα παρεμπόδιζε τη ροή νέων κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που θα τα είχαν ανάγκη.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης