Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αντί σχολίου - Ανασκόπηση εβδομάδος 13 Αυγούστου έως 20 Αυγούστου

Αντί σχολίου - Ανασκόπηση εβδομάδος 13 Αυγούστου έως 20 Αυγούστου
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

 


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, το "σχόλιο της Δευτέρας" θα κάνει διακοπές τον Αύγουστο και θα είναι μαζί σας πάλι τον Σεπτέμβριο. Διακοπές όμως δεν θα κάνει η ενημέρωσή σας, γι' αυτό και τις επόμενες εβδομάδες αντί σχολίου, όπως έχουμε καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, θα παραθέτουμε συνοπτικά τα σημαντικότερα θέματα της εβδομάδος.

Η τρίτη αυτή εβδομάδα του Αυγούστου ήταν και η εβδομάδα με τα λιγότερα θέματα. Όπως πάντα δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα S.O.S. τα οποία ευτυχώς είναι λίγα αυτή τη φορά.
 

⥢⥤

 Μέτρα στήριξης πυρόπληκτων

Σε ένα χρηστικό άρθρο με πίνακες συγκεντρώθηκαν όλα τα μέτρα που αφορούν την παράταση υποχρεώσεων σχετικά με το ΦΠΑ για τους πυρόπληκτους.

Τέλος : Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους με μόνιμη κατοικία στις πυρόπληκτες περιοχές - και  Υπ. Εργ.: Νέα καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αττική.

 ⥢⥤

 

 

 Σημαντικά θέματα εβδομάδα ή αλλιώς... S.O.S. 

 

ΑΑΔΕ: Έως 31.08 η εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει ότι:
Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2018 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 17 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018.
Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου.
Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2019, δεν θα είναι διαθέσιμη στις 17/8, μεταξύ 11:00 και 15:00.
Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2017), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Και φυσικά για μια ακόμη φορά διαψεύδονται ορισμένα ΜΜΕ τα οποία τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν με περισσή σιγουριά ότι τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν μετά την ΔΕΘ.  Το θέμα του ΕΝΦΙΑ πουλάει και κάθε χρόνο τα fake news πρωταγωνιστούν...... 

ΠΟΛ.1165/2018 - Κοινοποίηση της υπ' αριθμ. 147/2018 γνωμοδότησης της Α' Ολομέλειας Διακοπών του Ν.Σ.Κ., σύμφωνα με την οποία η εξαιρετική δεκαπενταετής προθεσμία παραγραφής για τον καταλογισμό φόρου τυγχάνει εφαρμογής μόνο στην περίπτωση της μη υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος ή απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, ενώ επί εκπροθέσμου υποβολής ισχύει ο κανόνας της 5ετούς παραγραφής της παραγράφου 1 του άρθρου 84 του ν. 2238/1994, με την παρέκτασή της κατά τρία (3) έτη στην περίπτωση που η εκπρόθεσμη δήλωση υποβληθεί κατά το τελευταίο έτος της προθεσμίας αυτής

Δεκτή έγινε η γνωμοδότηση του ΝΣΚ και επιτέλους λύθηκε το θέμα της παραγραφής σε ότι αφορά τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Συνεπώς όπως αναφέρει και η γνωμοδότηση, η  εξαιρετική δεκαπενταετής προθεσμία παραγραφής για τον καταλογισμό φόρου τυγχάνει εφαρμογής μόνο στην περίπτωση της μη υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος ή απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, ενώ επί εκπροθέσμου υποβολής ισχύει ο κανόνας της 5ετούς παραγραφής της παραγράφου 1 του άρθρου 84 του ν. 2238/1994, με την παρέκτασή της κατά τρία (3) έτη στην περίπτωση που η εκπρόθεσμη δήλωση υποβληθεί κατά το τελευταίο έτος της προθεσμίας αυτής.
Τροποποιήσεις στο φορολογικό πιστοποιητικό ορκωτών όπως ίσχυε με τον ν.2238/1994

Με την απόφαση αυτή τροποποιείται η απόφαση για την έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού Ορκωτών ελεγκτών, όπως ίσχυε για τις χρήσεις μέχρι την 31η δεκεμβρίου 2013 (με τον παλαιό ΚΦΕ).

Ουσιαστικά με τις προσθήκες που έγιναν στην ΠΟΛ.1159/22.7.2011, τα πρόστιμα στου νόμιμους ελεγκτές επιβάλλονται κατόπιν γνώμης της Ε.Λ.Τ.Ε., η οποία θα πρέπει να παρασχεθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από τη λήψη σχετικού εγγράφου από τη Φορολογική Διοίκηση με το οποίο θα γνωστοποιείται προς την Ε.Λ.Τ.Ε. η ελεγχόμενη επιχείρηση, ο Νόμιμος Ελεγκτής και το ελεγκτικό γραφείο, ανεξάρτητα αν οι πρόσθετες επιβαρύνσεις θα καταβληθούν από την ελεγχόμενη επιχείρηση.
Επίσης στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει υποβάλλει ενδικοφανή προσφυγή, τότε τα πρόστιμα στους νόμιμους ελεγκτές θα επιβάλλονται μετά την έκδοση της απόφασης της ΔΕΔ,
εξαιρουμένων των περιπτώσεων για τις οποίες ο χρόνος που απαιτείται για την απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών οδηγεί σε παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για έκδοση καταλογιστικής πράξης.

Η απόφαση : ΠΟΛ.1148/2018  και η κωδικοποιημένη απόφαση ΠΟΛ.1159/22.7.2011

 


 
 

Σχετικά με την ημερομηνία υποβολής δήλωσης προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία και τα οποία έχουν δηλώσει διακοπή εργασιών

 

Προσοχή : Όταν το νομικό πρόσωπο έχει λυθεί, ο φορολογούμενος μέλος του νομικού προσώπου δεν υποβάλλει δήλωση σύμφωνα με την  παρ.3 του 67 του Ν. 4172/2013, εντός δηλαδή δεκαπέντε ημερών από το τέλος του μήνα που λήγει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος του νομικού προσώπου.

Η απόφαση : ΔΕΔ Θεσσαλονίκης αρ. απόφ. 1304/2018  Δήλωση μέλους νομικού προσώπου που έχει λυθεί το προηγούμενο φορολογικό έτος

 


 

Γιώργος Χριστόπουλος: Φορολογικές δηλώσεις 2018, από τους Λ/Φ το μεγαλύτερο μέρος

 

Το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων, υποβλήθηκε  και φέτος (το 2018), από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες Λογιστές – Φοροτεχνικούς, με εντολή και για λογαριασμό των νοικοκυριών, των μισθωτών και συνταξιούχων, των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των εταιρειών, οι οποίοι έδειξαν, - κόντρα στις δυσκολίες - τον επαγγελματισμό τους για μία ακόμη χρονιά.

 Την εικόνα του κλάδου δυστυχώς αμαυρώνουν ορισμένες ευτυχώς λίγες εξαιρέσεις ....

Γ. Πιτσιλής: Οι λογαριασμοί που δηλώθηκαν για τις επιστροφές από δωρεές υπερ του δημοσίου χρέους είναι συγκεκριμένων λογιστών
 

........Από τις περιπτώσεις που εμφανίζουν κάποια χαρακτηριστικά απατηλής συμπεριφοράς δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι να μην γνώριζαν ότι είχε συμβεί αυτό. Δηλαδή ο λογιστής να είχε χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του φορολογούμενου και να είχε κάνει τροποποιητική δήλωση εν αγνοία του. Και το λέω αυτό γιατί οι τραπεζικοί λογαριασμοί που δηλώθηκαν δεν είναι των φορολογουμένων, είναι συγκεκριμένων λογιστών.

 Δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο η έκθεση ΣΔΟΕ για ανακρίβεια συγκεντρωτικών

 

"Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, ο έλεγχος της Δ.Ο.Υ διενεργήθηκε σε εκτέλεση της υπ' αρ -11-2016 εντολής ελέγχου κατόπιν του υπ' αρ. πρωτ -10-2015 εγγράφου του Σ.Δ.Ο.Ε , συνημμένης της με αριθμό υπόθεσης /2014 πληροφοριακής έκθεσης Κ.Β.Σ. - Εισοδήματος και λοιπών φορολογιών, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε -μεταξύ άλλων- η μη υποβολή ή υποβολή ανακριβών συγκεντρωτικών καταστάσεων του άρθρου 20 του Π.Δ. 186/1992 για τη διαχειριστική περίοδο 01/01 - 31/12/2010 από διάφορα φυσικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και από την προσφεύγουσα.
Επειδή, τα ανωτέρω στοιχεία αναφορικά με τη διαχειριστική περίοδο 01/01 - 31/12/2010 που περιήλθαν σε γνώση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ στις 13/11/2015, ήτοι εντός πενταετίας και ελλείψει αρχικού φύλλου ελέγχου, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν συμπληρωματικά στοιχεία υπό την έννοια των διατάξεων του άρθρου 68 παρ. 2 του Ν. 2238/1994 και 72 παρ. 6 του Ν. 4174/2013 και δεν τίθεται θέμα δεκαετούς παραγραφής του άρθρου 84 παρ. 4 του Ν. 2238/1994 σε συνδυασμό με το άρθρο 9 παρ. 5 του Ν. 2523/1997."

Η απόφαση : ΔΕΔ Θεσσαλονίκης αρ. απόφ. 1141/2018 Δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο η έκθεση ΣΔΟΕ για ανακρίβεια συγκεντρωτικών


 Σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα πολύτεκνων οικογενειώνΑρθρογραφία  - Άρθρα Η εορτή της 15ης Αυγούστου  Υπολογισμός των ημερών ασφάλισης των των εργαζομένων σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Μετά από νεότερες διευκρινήσεις του Υπουργείου Εργασίας Κ.Α.Α., (Φ.10141/οικ.33777/878/2018) καθώς η διάταξη δεν κάνει ρητή αναφορά για την μερική απασχόληση (μειωμένος αριθμός <21 ωρών την εβδομάδα) και έχοντας υπόψη την ιδιομορφία της απασχόλησης των καθηγητών που στην πλειοψηφία τους δεν απασχολούνται με πλήρες ωράριο (21 ώρες την εβδομάδα), εφεξής στις περιπτώσεις αυτές (μη πλήρους ωραρίου) θα εφαρμόζονται οι διατάξεις για τους λοιπούς απασχολούμενους μισθωτούς του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ως εκ τούτου η υπ' αριθμ. εγκύκλιος 45/2017 σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ τροποποιείται ως προς τον υπολογισμό ημερών ασφάλισης για τους απασχολούμενους καθηγητές που το ωράριο τους δεν είναι πλήρες (τελευταία παράγραφος ενότητας 2).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 21 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1) Καθηγητής φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, 40 ετών, αμειβόμενος με ωρομίσθιο 7,00 €, με ατομική σύμβαση μερικής απασχόλησης - εργασία 20 ωρών την εβδομάδα, (τετράωρο - πενθήμερο Δευτέρα - Παρασκευή): Ημερομίσθιο 28,00 € και ασφάλιση με: 21-22-23 ΗΑ

2) Καθηγήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, 50 ετών, αμειβόμενη με ωρομίσθιο 10,00 €, με ατομική σύμβαση μερικής απασχόλησης - εργασία 18 ωρών την εβδομάδα, (εξάωρο - τριήμερο Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή): Ημερομίσθιο 60,00 € και ασφάλιση με: Πραγματικές ημέρες απασχόλησης τον μήνα: 12-13 ΗΑ

3) Καθηγητής φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης, 45 ετών, αμειβόμενος με ωρομίσθιο 8,00 €, με ατομική σύμβαση εκ περιτροπής απασχόληση - εργασία 16 ωρών την εβδομάδα, (οκτάωρο - διήμερο Δευτέρα, Τετάρτη): Ημερομίσθιο 64,00 € και ασφάλιση με: Πραγματικές ημέρες απασχόλησης τον μήνα: 8-9 ΗΑ

4) Καθηγήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, 45 ετών, αμειβόμενη με ωρομίσθιο 10,00 €, με ατομική σύμβαση μερικής απασχόλησης - εργασία 5 ωρών την εβδομάδα, (μία ώρα - πενθήμερο Δευτέρα - Παρασκευή):
Ημερομίσθιο 10,00 € και ασφάλιση με:
200 € (μην. μισθός)/11,06 (1η ασφ. κλάση)= 18,08 = 19 ΗΑ.

5) Καθηγητής φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, 35 ετών, αμειβόμενος με ωρομίσθιο 7,00 €, με ατομική σύμβαση μερικής απασχόλησης - εργασία 5 ωρών την εβδομάδα, (μία ώρα - πενθήμερο Δευτέρα - Παρασκευή):
Ημερομίσθιο 7,00 € και ασφάλιση με:
Πραγματικές ημέρες απασχόλησης τον μήνα + προσαύξηση μίας ημέρας την εβδομάδα = 25 ΗΑ, με αποδοχές ΑΠΔ 25 ΗΑ επί 8,03€ (Ν.1892/1990).

6) Καθηγήτρια φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης, 45 ετών, αμειβόμενη με ωρομίσθιο 7,00 €, με ατομική σύμβαση απασχόλησης - εργασία 3 ωρών την εβδομάδα, (μία ώρα - τριήμερο Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη):
Ημερομίσθιο 7,00 € και ασφάλιση με:
Πραγματικές ημέρες απασχόλησης τον μήνα + προσαύξηση μίας ημέρας την εβδομάδα = 16 ΗΑ, με αποδοχές ΑΠΔ 16 ΗΑ επί 8,03€ (Ν.1892/1990).

7) Καθηγητής φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, 30 ετών, αμειβόμενος με ωρομίσθιο 8,00 €, με ατομική σύμβαση απασχόλησης - εργασία 2 ωρών την εβδομάδα, (μία ώρα - διήμερο Δευτέρα, Τρίτη):
Ημερομίσθιο 8,00 € και ασφάλιση με:

Πραγματικές ημέρες απασχόλησης τον μήνα χωρίς προσαύξηση ημέρας την εβδομάδα = 8 ΗΑ, με αποδοχές ΑΠΔ 8 ΗΑ επί 8,03€ (Ν.1892/1990).

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ  Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 34/2018 Τροποποίηση του υπολογισμού ημερών ασφάλισης των εργαζομένων σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, απασχολούμενων κάτω των 21 ωρών την εβδομάδα
 

Δείτε επίσης : [ΔΕΝ: Σχετικά με την ασφάλιση καθηγητών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών] ⥢⥤


 

 Λοιπά θέματα και αποφάσεις για την εβδομάδα που πέρασε.

 

Γ. Πιτσιλής: Μέχρι το τέλος του μήνα η πλατφόρμα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Μεγάλη παραβατικότητα καταγράφουν οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ

Ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από 20.08

ΕΦΚΑ: Σχετικά με τον καταλογισμό παρακρατούμενου ποσού σε συνταξιούχο από παράλειψη δήλωσης πριν την ανάληψη εργασίας ή αυτοαπασχόλησης

Ηνωμένο Βασίλειο - Οι επερχόμενες ψηφιακές αλλαγές στον ΦΠΑ

apodixi please - Η καμπάνια της ΑΑΔΕ προς τους τουρίστες

Τα αποτελέσματα του «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Ιούλιο - Αύξηση μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή στη Μύκονο και τους ελέγχους στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς


Καθορισμός των βοηθητικών δραστηριοτήτων που είναι συνδεδεμένες με τις θαλάσσιες μεταφορές τα έσοδα των οποίων είναι επιλέξιμα στον φόρο χωρητικότητας του ν. 27/1975

Με την εγκύκλιο με αριθμ. ΠΟΛ.1159/2018 καθορίζονται οι βοηθητικές δραστηριότητες που είναι συνδεδεμένες με τις θαλάσσιες μεταφορές τα έσοδα των οποίων είναι επιλέξιμα στον φόρο χωρητικότητας του ν. 27/1975 (ΦΕΚ Α' 77).


Η απόφαση
ΠΟΛ.1159/2018


Αριθ. πρωτ.: 542/7.8.2018 Σχετικά με την συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων στην Price Waterhouse Coopers


Η απόφαση Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 35/2018 Ασφάλιση του εποχιακού προσωπικού που απασχολείται σε προγράμματα καταπολέμησης του δάκου


Αριθ. πρωτ.: 613/7.8.2018 Προβλήματα εκπαιδευτών των δημοσίων ΙΕΚ.


Αριθμ. ΣΔΟΕ Δ.ΣΤΡ.ΣΧΕΔ. Α 016138 ΕΞ 2018 Μεταφορά υποθέσεων από την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

 

⥢⥤

 

Νέα νομοσχέδια σε δημόσια διαβούλευση

 

Σχέδιο νόμου «Κώδικας Οδοντιάτρων»


Αιτιολογική έκθεση και σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»


 

⥢⥤

 

 

Δικαστικές αποφάσεις


 

 

⥢⥤


 
Φορολογικές Υποχρεώσεις

Θυμηθείτε : Για σήμερα έχουμε τις εξής υποχρεώσεις

 • 20 Αυγ 2018 Υποβολή δήλωσης και καταβολή χαρτοσήμου διαφόρων περιπτώσεων τριμήνου Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου
 • 20 Αυγ 2018 Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων μηνός Ιουλίου
 • 20 Αυγ 2018 Διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου μηνός από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία
 • 20 Αυγ 2018 Αποστολή από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, στοιχείων συναλλαγών που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για το μήνα Ιούλιο

 • Προσοχή : 20 Αυγ 2018 Απώτατη ημερομηνία υποβολής Πρόσκλησης Γενικής Συνέλευσης ή Συνέλευσης των εταίρων στο Γ.Ε.ΜΗ.


 • Τις λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις μπορείτε να τις δείτε εδώ : Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Αυγούστου 2018  ή  στο Ημερολόγιο του κόμβου
   

  Καλή συνέχεια.

   
     Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
  Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

  Δημιουργία νέας κατηγορίας

  Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης