Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η κυβέρνηση «σφίγγει» τον κλοιό στις τράπεζες

8 Νοέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Σε κλιμάκωση οδηγείται η πίεση της κυβέρνησης προς τις τράπεζες καθώς τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης απέστειλαν χθες ένα ακόμη αυστηρό μήνυμα με αποδέκτες τους Eλληνες τραπεζίτες.
Η κυβέρνηση «σφίγγει» τον κλοιό στις τράπεζες              

 Σε κλιμάκωση οδηγείται η πίεση της κυβέρνησης προς τις τράπεζες καθώς τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης απέστειλαν χθες ένα ακόμη αυστηρό μήνυμα με αποδέκτες τους Eλληνες τραπεζίτες.

«Σε συνθήκες κρίσης όλοι έχουμε τις ευθύνες μας και όλοι πρέπει να αναδείξουν και την κοινωνική τους ευθύνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όπου η σύνοδος κορυφής αποφάσισε μέτρα για τον έλεγχο των αγορών.

«Η ένταξη στο σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας είναι εθελοντική αλλά κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλίσει στους δανειολήπτες τις επιπτώσεις των δικών του αποφάσεων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι τραπεζικοί παράγοντες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας και διευκρίνισε ότι αφορά τους οικονομικά ασθενέστερους και όχι τις τράπεζες.

«Η ρευστότητα αφορά τους πολίτες και όχι τις τράπεζες, οι τράπεζες είναι το όχημα να μεταφερθεί η ρευστότητα. Αυτούς στηρίζουμε κι όχι τις τράπεζες. Το σχέδιο δεν πηγαίνει στους τραπεζίτες όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Απόδειξη αυτού είναι ότι δεν σπεύδουν να το εκμεταλλευθούν οι τράπεζες. Αν δεν διοχετευθούν τα κεφάλαια που προβλέπουμε με το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας, αυτό θα είναι σε βάρος του τόπου, δεν μπορεί να μετακυλιστεί το κόστος στους πολίτες».

Πάντως, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται και άλλα μέτρα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες, ειδικά για τους ασθενέστερους. «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε οι επιπτώσεις της κρίσης να είναι οι ελάχιστες δυνατές για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία» σημείωσε.


Οι αντοχές της οικονομίαςΟ πρωθυπουργός έκανε επίσης αναφορά στο ισπανικό μοντέλο για τους δανειολήπτες στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Δήλωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πιθανές εξαιρέσεις, όχι όμως και γενικευμένο πάγωμα των δόσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι τα νέα για την Ε.Ε. και την ευρωζώνη δεν είναι ευχάριστα, όμως η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή προβλέπει καλύτερες επιδόσεις για την Ελλάδα από αυτές της ευρωζώνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε λίγο νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, όταν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο στήριξης των 28 δισ. ευρώ, τόνισε ότι οι τράπεζες «πρέπει να βάλουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό και, αν δεν το κάνουν από μόνες τους, έχουμε τον τρόπο να τις υποχρεώσουμε».


Φώλιας κατά ΕΤΕ - ΤτΕΕπιστολή στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και στην Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ζητώντας να ανακληθούν οι μονομερείς τροποποιήσεις στις οποίες έχει προβεί η ETE το τελευταίο διάστημα και αφορούν στα επιτόκια πιστωτικών καρτών, διότι η συμπεριφορά της τράπεζας ελέγχεται για καταχρηστικότητα λόγω παραβίασης των κανόνων διαφάνειας.

Το υπουργείο απαιτεί τη συμμόρφωση της τράπεζας, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και τόνισε ότι για το ίδιο θέμα ελέγχονται και άλλες τράπεζες, ενώ σημείωσε πως αν δεν προχωρήσει η Εθνική σε ανάκληση, θα επιβληθεί πρόστιμο το οποίο υπενθυμίζεται ότι μπορεί να είναι από 1.500 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

Oπως γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, η Εθνική Τράπεζα εξατομικευμένα στέλνει επιστολές σε καταναλωτές τους οποίους ενημερώνει για μονομερείς αλλαγές των όρων που οδηγούν σε αύξηση τιμολογίου. Oπως σχολίασε για το θέμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, η παρέμβαση του υπουργείου δεν έχει στόχο μόνο την ανάκληση των συγκεκριμένων όρων αλλά και την αναχαίτιση μιας δυνητικής συμπεριφοράς και από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.Προβόπουλος - Παπανδρέου


Τις επιφυλάξεις του για μια ενδεχομένως γενικευμένη, και όχι επιλεκτική, αναβολή στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων δανειοληπτών προς τις τράπεζες εξέφρασε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

O Διοικητής αναφέρθηκε στα τεχνικά σημεία του σχεδίου, την εφαρμογή των οποίων θα επωμιστεί η Τράπεζα της Ελλάδος (π.χ. είδος εξασφάλισης, αποτιμήσεις, ποσοστά περικοπών, ύψος προμηθειών και τιμολόγηση πιστωτικού κινδύνου).

Στη συζήτηση εθίγησαν κυρίως οι διεθνείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, ενώ παρουσιάστηκαν από τον διοικητή όλες οι θετικές πρωτοβουλίες και κινήσεις που έχει αναλάβει σχετικώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 Πηγή: Express.grΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης