Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γ. Αλογοσκούφης: «Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να τραβά τη βαλβίδα ασφαλείας στην οικονομία»

6 Νοέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Η φημολογία ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας λόγω της εποπτείας του Δημοσίου, αλλά και οι προτάσεις για αναστολή εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων για ένα χρόνο, χωρίς όμως να εγγραφούν επισφάλειες, οδήγησαν χθες τον υπουργό Οικονομίας..
Γ. Αλογοσκούφης: «Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να τραβά τη βαλβίδα ασφαλείας στην οικονομία»              


 Η φημολογία ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας λόγω της εποπτείας του Δημοσίου, αλλά και οι προτάσεις για αναστολή εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων για ένα χρόνο, χωρίς όμως να εγγραφούν επισφάλειες, οδήγησαν χθες τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα. Απαντώντας στη συνέντευξη Τύπου σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο άρνησης από την πλευρά των τραπεζών να ενταχθούν στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας είπε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να τραβά τη βαλβίδα ασφαλείας στην οικονομία και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει τρόπους να κατευθύνει τις τράπεζες προς μια συμπεριφορά που είναι υπεύθυνη.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική η ρήση του υπουργού ότι «υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι επενδύουν και κάνουν συστηματική καμπάνια για την κατάρρευση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος, προκειμένου να επωφεληθούν. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Η συρρίκνωση του πιστωτικού συστήματος σημαίνει συρρίκνωση της οικονομίας».

Ερωτηθείς για τον στόχο του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας όταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο, ο κ. Αλογοσκούφης χρησιμοποιώντας μια έκφραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.Κ. Τρισέ είπε: «Eτοιμαστείτε για το απροσδόκητο». Και εξήγησε ότι όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι και για πράγματα που δεν τα περιμένουν, ή που δεν έχουν βάσιμους λόγους για να τα περιμένουν. Πρέπει, όμως, είπε να υπάρχει ένα δίκτυο ασφαλείας, διότι το κόστος του χρήματος πρέπει να είναι σε λογικά επίπεδα. Αυτή η κοινωνική πίεση –διότι υπάρχει κοινωνική πίεση– ανέφερε ο υπουργός, θα εξασκηθεί σε όλους και θα εξασκηθεί και στους ίδιους τους τραπεζίτες. Τόνισε, παράλληλα, ότι μέσω της εφαρμογής του σχεδίου για τη ρευστότητα, η κυβέρνηση θα μπορέσει –ανάλογα με την κυβέρνηση της Ισπανίας– να βοηθήσει συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι άνεργοι, οι οποίοι έχουν στεγαστικό δάνειο.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομίας προέβη στην πρόβλεψη ότι οι τράπεζες θα ενταχθούν στο σχέδιο της ρευστότητας, το οποίο χαρακτήρισε ασφαλιστική δικλίδα για να μην υπάρξει πιστωτική ασφυξία το επόμενο διάστημα στην οικονομία. Ανέφερε ότι έχει ήδη εισήγηση της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή. Αυτές θα είναι προς την κατεύθυνση της πιο αυστηρής εποπτείας. Συγκεκριμένα, ανοιχτό παραμένει το θέμα των προμηθειών που θα λάβει το Δημόσιο από την έκδοση των ομολόγων (για ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών), καθώς η κυβέρνηση σκέφτεται να τα τιμολογήσει ενδεχομένως κάτω από 100 ή ακόμη και 50 μονάδες βάσης. Αδιάλλακτη, όμως, είναι η κυβέρνηση στο θέμα των προνομιούχων μετοχών, το οποίο θεωρεί ως υποχρεωτικό για την ένταξη των τραπεζών στο πρόγραμμα, ζητώντας απόδοση της τάξης του 10%. Αμετακίνητη είναι, επίσης, στο θέμα και των αμοιβών των διοικήσεων και των στελεχών των τραπεζών, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις συνολικές αποδοχές του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς και στην κατάργηση των μπόνους. Tέλος, εμμένει στη θέση της ότι θα υπάρχει εποπτικός ρόλος με εκπρόσωπο του Δημοσίου με δικαίωμα βέτο στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
 
Πηγή: Express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης