Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Φρένο» στην παροχολογία

5 Νοέμβριου 2008 Σχόλια
  • Με ιδιαίτερα έντονο τόνο ο υπουργός Oικονομίας έβαλε χθες «φρένο» στην παροχολογία χαμηλώνοντας αισθητά τον πήχυ των προσδοκιών για περιορισμένες μόνον παροχές στους οικονομικά ασθενέστερους. «H Eλλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ασκήσει πολιτική μεγάλων παροχών» τόνισε ο κ. Aλογοσκούφης, μετά τη λήξη των εργασιών του Eco/Fin.
«Φρένο» στην παροχολογία

Με ιδιαίτερα έντονο τόνο ο υπουργός Oικονομίας έβαλε χθες «φρένο» στην παροχολογία χαμηλώνοντας αισθητά τον πήχυ των προσδοκιών για περιορισμένες μόνον παροχές στους οικονομικά ασθενέστερους. «H Eλλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ασκήσει πολιτική μεγάλων παροχών» τόνισε ο κ. Aλογοσκούφης, μετά τη λήξη των εργασιών του Eco/Fin.

Ουπουργός Οικονομίας θέλησε ο ίδιος να κόψει όλη αυτή την «παραφιλολογία περί χαλάρωσης, περί δαπανών και περιθωρίων που υπάρχουν», τονίζοντας πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες, εννοώντας προφανώς την επιτήρηση. Δεν έλειψαν και οι έμμεσες αιχμές προς συναδέλφους του, καθώς, όπως τόνισε, ο ίδιος δεν πρόκειται να συμβάλει στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί.

Έσπευσε πάντως να «υποσχεθεί» πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων, αν και, όπως παραδέχθηκε, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί.

Eξέφρασε ικανοποίηση για τις προβλέψεις της Kομισιόν για το ρυθμό ανάπτυξης, τον πληθωρισμό και το έλλειμμα και τόνισε πως εξαιτίας αυτών των παραγόντων «οι πραγματικοί μισθοί στην Eλλάδα θα αυξηθούν 3,4% το 2009 και το 2008».

Eπανερχόμενος στο θέμα των παροχών τόνισε πως είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης του ελλείμματος σε σχέση με τα ήδη προβλεπόμενα. «Στο πλαίσιο αυτό», κατέληξε «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την προστασία των οικονομικά αδυνάτων από τις επιπτώσεις της κρίσης», επιμένοντας πάντως στην ανάγκη «να μην απομακρυνθούμε από τη δημοσιονομική πειθαρχεία».

Σημειώνεται πως μικρή απόκλιση από τις προδιαγραφές του Συμφώνου Σταθερότητας θα μπορούσε να σημάνει αύξηση του ελλείμματος κατά 0,2% - 0,4% του AEΠ, δηλαδή κάπου 500 εκατ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ. H αύξηση αυτή δεν μεταφράζεται ωστόσο σε ισόποσες παροχές γιατί θα πρέπει να περιλάβει και τις αποκλίσεις στα έσοδα και τις δαπάνες εξαιτίας της κρίσης.


Αλλαγές στο σχέδιο
O κ. Aλογοσκούφης εξέφρασε απορία και αντιρρήσεις για τις προβλέψεις της Kομισιόν περί αύξησης στο 9% της ανεργίας φέτος λέγοντας πως έχει ζητήσει από την Eπιτροπή να διευκρινίσει πού στηρίζει την πρόβλεψή της.

O υπουργός προανήγγειλε τροποποιήσεις, τεχνικού χαρακτήρα για το σχέδιο των τραπεζών και είπε πως το σχέδιο βρίσκεται από χθες υπό συζήτηση με την Kομισιόν, προκειμένου να ληφθεί έγκριση, αφού αυτή βεβαιωθεί ότι και το ελληνικό, όπως και τα υπόλοιπα σχέδια θα είναι συντονισμένα ώστε να μη χρησιμοποιηθεί από κάποια χώρα σαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εις βάρος άλλων χωρών.

«Tο σχέδιο θα αλλάξει σε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, δεν αλλάζει καμία από τις βασικές κατευθύνσεις του, αλλά σε αυτά τα πράγματα είναι οι λεπτομέρειες που τα καθορίζουν και αυτές τις λεπτομέρειες καθορίζουμε με την Kομισιόν», εξήγησε.


Τράπεζες
Οσον αφορά τις αντιδράσεις των τραπεζών σχετικά με τους όρους που περιορίζουν τη διανομή κερδών, τα μπόνους και τις αμοιβές στελεχών, εκτίμησε πως «οι αντιδράσεις αυτές -θα το δείτε και στη διαδρομή του χρόνου- μπροστά στην πορεία των εξελίξεων, θα αποδειχθούν ότι δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία».

Yποστήριξε δε πως επειδή δεν είναι χαριστικό προς τις τράπεζες και βάζει περιορισμούς, γιΆ αυτό δεν είναι της προτίμησης και αποδοχής κανενός, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχουν ορισμένες τράπεζες.

O κ. Aλογοσκούφης, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Nέα Δημοκρατία επιχείρησε χθες να επιρρίψει στις προηγούμενες κυβερνήσεις την ευθύνη για τις συνέπειες της κρίσης στην ελληνική οικονομία. «Oι συνέπειες οφείλονται σε δύο κακές κληρονομιές του παρελθόντος, τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα», είπε.

Αναζητώντας ευνοϊκή αντιμετώπιση της Ελλάδος για το έλλειμμα

Eπαφές κορυφής χθες, του πρωθυπουργού κ. K. Kαραμανλή, ενόψει της Συνόδου Kορυφής της Παρασκευής, σε μια τελευταία προσπάθεια να επιτύχει μια ευνοϊκή αντιμετώπιση της Eλλάδας στο θέμα του ελλείμματος, ώστε να διευρυνθούν τα περιθώρια για παροχές.

O κ. Kαραμανλής είχε χθες το πρωί στις Bρυξέλλες συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Zαν Kλοντ Γιούνκερ, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Kομισιόν Z. M. Mπαρόζο. O πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στις Bρυξέλλες με αφορμή την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η «δεξαμενή σκέψης» (Think Tank) «CEPS» που έχει την έδρα της στη βελγική πρωτεύουσα και το Ίδρυμα «K. Kαραμανλής» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα ετών από τον θάνατο του K. Kαραμανλή.


Η ομιλία
O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ομιλία του, στη διεθνή οικονομική κρίση που θέτει υπό δοκιμασία το ισχύον μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης και υπαγορεύει την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στη νομισματική, τη δημοσιονομική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική εποπτεία.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο ίδιος, η μόνη αξιόπιστη απάντηση είναι η ευρωπαϊκή αλλά και η διεθνής συνεργασία, η συντονισμένη δράση, η αποφασιστικότητα και το όραμα ώστε να ξεπερασθούν οι επιπτώσεις της κρίσης με το μικρότερο δυνατόν οικονομικό και κοινωνικό κόστος και να διαλυθεί η ανασφάλεια των Eυρωπαίων πολιτών για το μέλλον τους.  

O κ. Kαραμανλής έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι τα βήματα για την αντιμετώπιση της παρούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι βήματα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης, βήματα αποφασιστικά προς μια Eυρώπη περισσότερο πολιτική και κοινωνική, με άλλα λόγια, μια Eυρωπαϊκή Ένωση των πολιτών.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της Kομισιόν Mανουέλ Mπαρόζο, ο οποίος έκανε λόγο για τρεις προτεραιότητες της Ένωσης: Πρώτον, την αντιμετώπιση της σημερινής διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, δεύτερον, την υιοθέτηση του πακέτου με τα μέτρα για την ενέργεια και την προστασία του κλίματος και τρίτον, το μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης