Αποτελέσματα live αναζήτησης

Όχι υπερβολικό το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας, λέει ο Χ. Αλμούνια

4 Νοέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Tο Σύμφωνο Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ δεν θα καταργηθεί ούτε θα καταστρατηγηθεί, τόνισαν οι ιθύνοντες.
Όχι υπερβολικό το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας, λέει ο Χ. Αλμούνια

 Tο Σύμφωνο Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ δεν θα καταργηθεί ούτε θα καταστρατηγηθεί, τόνισαν οι ιθύνοντες.

H ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος δήλωσε ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ, σήμερα στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα ο Ισπανός Επίτροπος ερωτηθείς πως προτίθεται να χειρισθεί η Επιτροπή το γεγονός ότι μετά την οριστική επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2007 η Ελλάδα εμφάνισε για το έτος αυτό έλλειμμα υπέρτερο του 3% του ΑΕΠ της, απάντησε πως λαμβανομένου υπόψη ότι η υπέρβαση αυτή ήταν πρόσκαιρη και αφορούσε ένα μόνον έτος, η Επιτροπή δεν πρόκειται να κινήσει την προβλεπόμενη για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα κοινοτική διαδικασία.

Η Επιτροπή, όπως οφείλει, θα συντάξει έκθεση προς την νομισματική και οικονομική επιτροπή των «27», αλλά δεν προτίθεται να στείλει επιστολή προς το Συμβούλιο ζητώντας την υιοθέτηση μέτρων, διευκρίνισε ο Χ Αλμούνια. Ερωτηθείς επίσης βάσει ποιων στοιχείων προκύπτει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει το 2010 έλλειμμα ίσο προς το 3% του ΑΕΠ της ο Επίτροπος ανέφερε ότι η εκτίμηση αυτή έχει ως υπόθεση εργασίας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2010 θα έχει τις ίδιες βασικές κατευθύνσεις με αυτόν του 2007. Ωστόσο, συνέχισε ο Χ. Αλμούνια, η Επιτροπή γνωρίζει ότι τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες χώρες οι κατευθύνσεις των κρατικών προϋπολογισμών αλλάζουν από έτος σε έτος και κατ επέκταση αλλάζουν και οι εκτιμήσεις της Επιτροπής.

Σε ότι αφορά τα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ζητήματα τόσο ο Επίτροπος όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός και υπουργός οικονομίας του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τόνισαν με έμφαση ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ δεν θα καταργηθεί ούτε θα καταστρατηγηθεί. Κατέστησαν σαφές ότι η σχετικώς «χαλαρή» ερμηνεία του σε εξαιρετικά αρνητικές οικονομικές συγκυρίες προβλέπεται από τις ίδιες τις διατάξεις του Συμφώνου, οι οποίες στην παρούσα φάση θα εφαρμοσθούν. Παράλληλα ωστόσο οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες άφησαν να εννοηθεί ότι η πολιτική συμφωνία των χωρών του ευρώ για εξάλειψη των κρατικών ελλειμμάτων ως το 2010 δεν ισχύει πλέον και ότι η ημερομηνία επίτευξης αυτού του στόχου θα διαφοροποιηθεί από χώρα σε χώρα. Διαφοροποιημένα θα είναι επίσης από χώρα σε χώρα και τα περιθώρια δράσεων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι διαφορές θα είναι συναρτημένες με τη δημοσιονομική κατάσταση της κάθε χώρας, ανέφεραν οι δύο κοινοτικοί παράγοντες.

Σε ότι αφορά την προτεινόμενη κυρίως από γαλλικής πλευράς δημιουργία ενός σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ, ο Ζ. Γιουνκέρ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κεντρικού ευρωπαϊκού σχεδιασμού. Τόνισε όμως την ανάγκη συντονισμού των στόχων των εθνικών προγραμμάτων τα οποία όπως ανέφερε θα πρέπει να είναι συνεκτικά μεταξύ τους.

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup έδειξε για μια ακόμη φορά την ενόχλησή του έναντι των ιδεών Σαρκοζί υπέρ της θεσμοθέτησης των συνόδων κορυφής των χωρών του ευρώ υπό εναλλασσόμενη προεδρία και πρόβαλε την άρνηση της Γερμανίας να συμπαραταχθεί με τις γαλλικές ιδέες.

www.kathimerini.grΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης